• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA TİCARET BORSASI'NDA TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI A.Ş. (TÜRİB) İŞLEMLERİ FAALİYETE GEÇTİ
MANİSA TİCARET BORSASI'NDA TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI A.Ş. (TÜRİB) İŞLEMLERİ FAALİYETE GEÇTİ02 Ağustos 2019 Cuma

Elektronik Ürün Senetleri’nin (ELÜS) güven, serbest rekabet ve istikrar içinde şeffaf ve kolay bir şekilde tek bir borsa çatısı altında işlem görebilmesini teminen 2018 yılında kuruluşu gerçekleştirilen Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB), 26 Temmuz 2019 tarihinde faaliyete geçti.

Manisa Ticaret Borsası da Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentesi oldu.


TÜRİB hakkında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: “26 Temmuz itibariyle yeni sistemin geçiş aşamasını başlatıyoruz. Elektronik ürün senetlerinin alım ve satımı artık sadece ürün ihtisas borsası üzerinden yapılacak. Çiftçimizin, tüccarımızın işlemlerini en rahat şekilde yapabilmesi için iyileştirmeler yapmaya devam edeceğiz. Geçiş sürecini tamamlayıp, tam kapasiteye ulaşınca da inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılacağı bir gong töreni ile tarımsal ürün piyasalarında tarihi bir süreci başlatmış olacağız. Bu yeni dönemde tarımsal ürünlerin fiyatları 3-5 kişi tarafından speküle edilemeyecek. Çiftçimiz mağdur olmayacak, finansmana erişmek için kapı kapı dolaşmayacak. Buğday, mısır, arpa gibi hububatlar başta olmak üzere tarımsal ürünlerimizin fiyatları şeffaf bir şekilde belirlenecek. Ve daha da önemlisi bu ürünleri cep telefonunuzdaki bir aplikasyon üzerinden bir tıkla satın alabilecek, helal mala, alın terine yatırım yapabileceksiniz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. 
TÜRİB’in faaliyete geçmesini takiben, yatırımcıların ELÜS işlemlerine devam edebilmesi için TÜRİB’e kayıt olması gerekmektedir. Yatırımcıların TÜRİB’e kaydı için Ticaret Borsaları ile TÜRİB arasında acentelik ilişkisi tesis edilmiştir. Acentelik hizmeti kapsamında ELÜS yatırımcıları tarafından kayıt yaptırılabilecek Ticaret Borsalarının listesi www.turib.com.tr/acenteler internet adresinde yer almaktadır.
ELÜS alım satımlarına ilişkin takas işlemleri Takas Merkezi olarak görevlendirilen İstanbul Takas ve Saklama Merkezi A.Ş. üyesi kuruluşlarca (Takas Merkezi Üyesi) gerçekleştirilecektir. Aynı şekilde, TÜRİB’de yatırımcılar tarafından gerçekleştirilecek ELÜS alım satım işlemlerine ilişkin tüm elektronik kayıt işlemleri Elektronik Kayıt Kuruluşu olarak yetkilendirilen Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. tarafından gerçekleştirilecektir. TÜRİB’de ELÜS alış ve satış işlemlerinde Takas Üyesi olarak hizmet verebilen aracı kurumlar/bankalar http://www.turib.com.tr/takas-uyeleri.aspx internet adresinde yer almaktadır.


Konuyla ilgili Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap: “Çağdaş pazarlama ve ticaret sistemi olan TÜRİB’in ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Yatırımcıların sistem kaydı için TÜRİB acentesi olan Manisa Ticaret Borsamıza müracaat etmeleri gerekmektedir. Sitemiz ve sosyal medyamızda duyurusu yapılan gerekli belgelerle birlikte, tüm yatırımcılarımızı, üyelerimizi, üreticilerimizi Borsamıza bekliyoruz. Ayrıca bizi bu sürece taşıyarak, ACENTE olmamızı sağlayan Birliğimiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne teşekkür ediyoruz” dedi.