• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TARIMDA DEVRİM YARATACAK TÜRKİYE'NİN İLK 'ELEKTROSTATİK İLAÇLAMA MAKİNESİ'
TARIMDA DEVRİM YARATACAK TÜRKİYE'NİN İLK 'ELEKTROSTATİK İLAÇLAMA MAKİNESİ'05 Eylül 2018 Çarşamba

MCBÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) ve Agrotek işbirliğiyle geliştirilerek seri üretim aşamasına gelen, tarımda devrim yaratacak Türkiye'nin 'Elektrostatik İlaçlama Makinesi' lansman toplantısı, 5 Eylül 2018 tarihinde Teknokent Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mehmet Ersaygı, Manisa Ticaret Borsası Meclis Katip Üyesi Abdullah Ercan, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Dr. Talip Akbaş, Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, Manisa Tarım İl Müdür V. Metin Öztürk,  Öğretim Üyeleri, Teknokentte faaliyet gösteren Firma Temsilcileri, Davetliler ve Basın Mensupları katıldı.

Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş yaptığı açılış konuşmasında Teknokent faaliyetleri hakkında bilgi vererek, "Manisa Teknoloji Geliştirme Bölgesinin en önemli hedefleri arasında yer alan “Türkiye’nin Ar-Ge potansiyeline ve teknoloji üretebilme yeteneğine katkı sağlamak”  hedefine önemli derecede ulaşıldığını belirtti.

Bunun dışında başlangıçta planlamadığımız ama iş akışı sırasında ortaya çıkan özellikle Sayın Valimizin, Sayın Rektörümüzün ve Zafer Kalkınma Ajansımızın desteğiyle Türkiye'de aynı anda iki güdümlü projeyi yürüten bir Teknokent haline geldik. Güdümlü projelerimiz bizim için çok önemli. Doluluk oranımız yüzde yüz. Türkiye'de çok fazla emsali bulunmayan bir Prototipleme Merkezi kuruyoruz. Ürünün tasarımından prototiplemesine kadar yapabilme kapasitesine ulaşmış olacağız ve bu yapı Kasım ayı itibariyle faaliyete geçmiş olacak. Vestel ile önemli bir maddi destek sağlayarak proje ortağı olarak çalışıyoruz. Yapmak istediğimiz şeylerden biri de aslında direk ve en direk olarak Manisa'ya 5 yıl içinde 5 bin istihdamı nasıl kazandırabiliriz. Hayal gibi ama bunun şu anda yüzde 25-30 olasılıkları gerçekleşmiş durumda. Bu da bizim açımızdan çok önemli bir konu.

Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak kendi içimizde Üniversitemiz ve Öğrencilerimiz ile birlikte yeni girişimcileri sisteme dâhil etmemiz gerekiyor. Bu konuda da şu anda ticari anlamda bir şirket olmuş durumdayız.

Agrotek firmamızın başlattığı bu proje ile, Manisa tarımı açısından önemli ve iyi bir iş modeliyle yüksek seviyede ihracat potansiyeli olan bir yapının oluşması beklenmektedir. Bu makinenin ilaçlama mevsiminde Manisa ve Dünyada yaygın bir şekilde kullanılmasını hedefliyoruz.

Teknoloji Geliştirme Bölgesi dediğimizde bir eko sistemden bahsedilir ama biz şu toplantıda bulunanlarla birlikte aslında bir eko sistemi Manisa genelinde kurmuş durumdayız. Bizim ortaklık yapımıza bakarsanız Ticaret Borsalarımız, Ticaret Sanayi Odalarımız, Belediyelerimiz olduğu gibi Tüzel Müteşebbis Firmalarımız da var. Aslında çok söylenen ama Türkiye'de yapılması o kadar kolay olmayan eko sistemi oluşturduğumuzu düşünüyorum. Katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

MCBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi yaptığı konuşmada, "Biz artık Üniversite olarak, Özel Sektör olarak, toplumun tüm kesimleri olarak kendi ayakları üzerinde duran bir toplum olabilmenin en temel şartının bilim ve teknolojide söz sahibi olduğunu idrak ettik" dedi. Geçen 15-16 yıllık süre zarfında Hükümetlerin ve Devletimizin bilim ve teknoloji desteğini, ekonomi ve sanayi hatta tarım politikalarının merkezine koyduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Çelebi, "Üniversiteler çok ciddi manada desteklendi, Teknokentlerin kuruluşu gerçekleşti. İşte bugün hep birlikte Teknokent merkezli üniversite, sanayi, özel sektör iş birliğinin başarılı sonuçlarını paylaşıyoruz. Fakat bu noktada hala almamız gereken ciddi bir mesafe olduğunu da biliyoruz.  Doğru bir yolda ilerliyoruz. Herkes artık sorumluluklarını biliyor. Herkes ülkesini, devletini, milletini seviyor. Herkes fedakârca çalışıyor ve başarılı neticeler ortaya çıkıyor. Bir işin her zaman bir önderi vardır. Kıymetli Valimiz her zaman bizim yanımızda oldu, her zaman bizleri destekledi, Kendisine Üniversitemiz adına çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Agrotek Ar-Ge Müdürü Gökhan Paçacı da "Elektrostatik İlaçlama Makinesi" ürününün teknik özeliklerini katılımcılara aktararak ürünün stratejik önemine yönelik bilgilendirme yaptı. Geliştirilen yeni nesil tarım makinesinin, yapılan test sonuçlarına göre, ürün üzerindeki kalıntıda 9 kat azalma; yüzde 70 ilaç, yüzde 90 su ve yüzde 50 yakıt tasarrufu elde edildiğini ifade eden Paçacı,Yapılan Ar-Ge çalışmalarının bir sonucu olarak makinenin kullanımıyla birlikte tarım ürünleri üzerindeki kalıntı miktarının asgari seviyeye inmesi beklenmektedir. Firma olarak çevreye duyarlı ve insan sağlığını ön planda tutan inovatif yaklaşımımız gereği, yeni nesil makinemizin ticari anlamda da mutlak bir başarı elde edeceğini öngörmekteyiz. Ayrıca dünyada benzeri olmayan makinemizin ülke ve dünya çiftçisine benzersiz ürünler sunma fırsatı vereceğini düşünmekteyiz. Makinemizin geliştirilmesi sürecinde işbirliği halinde olduğumuz başta Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) olmak üzere, Electrostatic Spraying System (ESS) ve Protec Solutions firmalarına teşekkürlerimizi sunarız" dedi.

Konuşmaların ardından Agrotek Firması tarafından katılımcılara Elektrostatik İlaçlama Makinesi ile ilgili bilgi verilerek tanıtımı gerçekleştirildi.