• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA TİCARET BORSASI "TOBB KOBİ DESTEK KREDİSİ PROJESİ"ne DESTEK OLARAK, KOBİ ÜYELERİNE TOPLAM 10,5 MİLYON TÜRK LİRASI TUTARINDA KREDİ KAYNAĞI SAĞLIYOR
MANİSA TİCARET BORSASI  01 Ekim 2018 Pazartesi

Geçtiğimiz iki yılda faizlerin yükseldiği dönemlerde, zorlukları ve KOBİ’lere maliyeti dolayısıyla yatırım ve üretim amaçlı kredi kullanımında durgunluk yaşanması nedeniyle, yatırım ve üretim amaçlı finansmana ulaşımda kolaylık sağlanması ve piyasalara yeniden bir canlılık kazandırılması amacıyla TOBB, Oda ve Borsaların desteği ile Nefes Kredisi Projesi’ni başlatarak KOBİ kredilerinde yeni bir dönem başlattı. Böylece 2016 yılı sonunda başlatılarak 2017 yılında uygulanan Nefes Kredisi ile 5 milyar, 2018’in başında başlatılan Nefes Kredisi’nin 2. Fazında ise 7,5 milyar TL düşük faizli kredi ile Türkiye genelinde yaklaşık 80 bin KOBİ’ye destek olundu. Yükselen döviz kurları ve kredi faiz oranları ile finansman maliyetlerinin tekrar makul seviyelerin üzerine çıkması üzerine, TOBB çatısı altındaki Oda ve Borsalar bu dönemde de ellerini taşın altına koyarak; KOBİ Üyelerinin, üretimin ve istihdamın yanında olduklarını gösterdiler ve Nefes Kredisi’nin devamı niteliğindeki KOBİ Destek Kredisi’ni başlattılar.

Manisa Ticaret Borsası da; Daha öncekilerde olduğu gibi Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme Statüsündeki Üyelerinin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanmasına katkı sağlamak üzere, 1.500.000 Türk Lirası aktarımı yaparak TOBB KOBİ Destek Kredisi Projesi’ne destek oldu.

Projeye ve Manisa Ticaret Borsası’nın desteğine ilişkin olarak Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap da açıklamasında şunları belirtti:

“-Bilindiği üzere; İşletme döngüsü ve yatırımlarda finansmana uygun şartlarda erişim KOBİ Statüsündeki İşletmelerimizin faaliyet süreçlerindeki en önemli ihtiyaçları arasındadır. İşletmelerimizin bu ihtiyaçlarını finans piyasasından yüksek faiz oranlarıyla karşılamak durumunda oluşları da büyük zorluk teşkil etmektedir. Ancak; Bereketli toprakları ve müteşebbisliği ile Manisa’nın, yüksek çeşitlilik ve kalite ile üretim faaliyetlerini sürdürmesi gerekiyor.

2017 yılı ve 2018 yılı başında olduğu gibi; Genel Türkiye Ekonomisinin Canlılığını ve Üretim Hacmini doğrudan etkileyen bu sorunun nasıl telafi edilebileceği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde Yerel ve Ulusal Ölçekte yapılan çalışmalarda ele alınmış ve nihayetinde; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere Nefes Kredisi Projesinin “KOBİ Destek Kredisi” adıyla tekrar başlatılmasına karar verilmiştir.

Manisa Ticaret Borsası olarak ise; Bundan önceki Nefes Kredisi Projelerinde olduğu gibi, devamı niteliğindeki KOBİ Destek Kredisine de katılarak, KOBİ Statüsündeki Üyelerimize kullandırılmak üzere Projeye 1.500.000,00-TL aktarılması kararı alınmıştır. Bu nakit aktarım Bankalarla yapılan Protokol gereği KOBİ’lerimize 7 katı tutarında kaynak, yani 10,5 Milyon Türk Lirası kredi olarak geri dönecek.

Protokol kapsamında;

•          Üyelerimizin kredi ihtiyaçlarında kullanmaları için belirlenen bu kaynak T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Yapı Kredi Bankası’nın Manisa Merkez Şubelerine eşit olarak aktarılmıştır. Proje, 28.09.2018 tarihinden itibaren tercih edecekleri bu 3 Banka üzerinden KOBİ Statüsündeki Üyelerimizin hizmetlerine sunulmuştur.

•          Proje maksimum 200 bin TL olmak üzere aylık %1,85 faiz oranı ile 6 ay anapara ödemesiz, sonraki 12 ay eşit taksitli ödemeli olmak üzere 18 ay vadeli kredi kullanmalarına imkan sağlıyor.

•          Kredi Garanti Fonu bu proje kapsamında KOBİ’lere %85 oranında Hazine destekli kefalet sağlıyor. Bankaların TOBB Nefes Kredisi için alacağı masraf, kefalet oranının %0,03’ü (onbinde üç) ile sınırlı olacak.

•          Faydalanmak isteyen Üyelerimiz, öncelikle Borsamızdan “TOBB KOBİ Destek Kredisi Başvurusu İçindir” ibareli faaliyet belgesi alacaklar, üç banka içinden tercih ettiklerine giderek Bankanın talep edeceği evraklar ile Banka üzerinden süreci başlatacaklardır.

Projenin KOBİ Statüsündeki Üyelerimize, Manisa ve Ülkemize Hayırlı ve Faydalı Olmasını Diliyoruz.”