• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın Katılımıyla "Bölgesel İstişare Toplantısı" Yapıldı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın Katılımıyla 24 Şubat 2019 Pazar

Manisa Ticaret Borsası ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Bölgesel İstişare Toplantısına; Ticaret Bakanı Bakan Ruhsar Pekcan,  Manisa Valisi Ahmet Deniz, AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ziya Elmalı, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Cahit Yayman,  Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ümit Türek, Manisa Ticaret Borsası ile Manisa TSO Meclis Üyeleri, Oda ve Borsa başkanları, İş Dünyası’nın Temsilcileri katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Oda-Borsa Başkanlarıyla birlikte çalışarak, son birkaç ayda Hükümete sundukları pek çok talebin, Bakan Pekcan’ın da desteği ve takibi sayesinde hayata geçtiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, istihdam maliyetlerini azaltan, finansman yükünü hafifleten, piyasayı hareket getiren, çeşitli tedbirler alındığına işaret ederken şunları söyledi: “KDV iadelerini hızlandıran, yeni bir sistem devreye giriyor. Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızın katılımıyla, 21 Ocak’ta gerçekleştirdiğimiz, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda da, gündemimizde olan konuları aktarmıştık. Yine bu Şura’da, Sayın Cumhurbaşkanımız, Oda ve Borsalarımızdan istihdam taahhütü aldı. Manisa’da orada, 60 bin kişiye, yeni istihdam hedefi açıkladı, Sizlerin bunu başaracağına inanıyorum. Hükümetimiz de istihdamı destekleyen adımlar attı, atıyor.Mesela Kısa Çalışma Ödeneği devreye girdi. Artık işler yavaşladı diye, istihdamı azaltmak gerekmiyor. Buraya başvurun, 3 ay boyunca maaşlar Fon’dan ödensin. Şu ana kadar 55 bin çalışan bundan yararlandı. İkinci olarak, ilave istihdama yeni teşvikler geldi.

30 Nisan’a kadar her ilave istihdamda, ücret-vergi-prim devletten, sonraki 9 ay için de sadece ücret sizden. Bunlar daha önce benzeri görülmemiş, tarihi destekler. Pazartesi günü, hükümetimizle, TOBB Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası yapıyoruz. Orada, bunların lansmanını gerçekleştireceğiz. İnşallah en iyi şekilde yararlanıp, istihdamı artıracağız. Öte yandan, yine sayın Bakanımızın liderliğinde, ihracat atağı da başlattık. Ticaret Bakanlığımızla, 16 ilde İhracat Destek Ofisi kurduk. Odalarımız, bu ofisler vasıtasıyla, ihracatçılara her konuda kılavuz kaptanlık yapacak.”

-Eximbank’ta KOBİ’lerin payı arttı

Geçmişte firmaların bir talebinin de, Eximbank’ın daha aktif hale getirilmesi olduğunu hatırlatan TOBB Başkanı, “Sayın Bakanımızın çalışmaları sayesinde, KOBİ’lerimiz, Eximbank’a daha rahat ulaşır hale geldi. 2017’de, Eximbank kredilerinde KOBİ’lerin payı % 53 idi. Şimdi KOBİ ağırlığı % 71’e ulaştı.

Ayrıca yine Sayın Bakanımızın talimatlarıyla, Eximbank, üretici ihracatçılarımıza, daha ucuz maliyetli yatırım finansmanı sunmaya başlıyor” diye konuştu. Bu kapsamda, 9 leasing firmasıyla, 200 milyon dolarlık finansman protokolü imzalandığını belirten Hisarcıklıoğlu, Bakan Pekcan’a iş dünyası ile istişare içinde sürdürdüğü, sonuç odaklı çalışmaları için teşekkür etti.

-“Önümüzü daha net görebiliyoruz”

Son 2-3 ayda, kurda, faizde olumlu gelişmeler bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, banka kredilerinde artış başladığını ifade etti ve “Kısaca düne nispetle bugün önümüzü daha net görüyoruz” ifadesini kullandı.

İş dünyasının doğal olarak sıkıntıları da bulunduğuna işaret eden TOBB Başkanı, “Ama şunu da hep akılda tutalım. Türk iş dünyası olarak, karşımıza çıkarılan her engele rağmen, neler yapabildiğimizi, ne kadar dinamik ve üretken olduğumuzu, geçmişte pek çok defa ispat ettik. Özel sektör-devlet istişaresiyle, sorunları aştığımızı gördük. Biz, tüm bu çalkantılı sürecin geçici olduğuna inanıyoruz. Zira Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır.

İşte bakın, son 25 senede, onlarca kriz ve çalkantı yaşadık. Hepsinin üstesinden geldik ve yola devam ettik. İnşallah yine hep birlikte el ele verip, ülkemizi hak ettiği yere getireceğiz. Dünyanın en büyük ekonomileri arasına gireceğiz. Yeter ki birbirimizi ötekileştirmeyelim. Kimseyi öteki diye görüp, ayrı tutmayalım. Ülkemizin, milletimizin, birliğini, dirliğini muhafaza edelim. İşte o zaman, bu tümseği de aşacak, yola devam edeceğiz” dedi.

-Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise konuşmasında, il ticaret müdürlerinin, yeni dönemde artık daha aktif olacağını, tüketicinin ve dürüst esnafın yanında yer alacağını ifade etti.Manisa'da "Bölgesel İstişare Toplantısı"nda konuşan Bakan Pekcan, Türkiye'nin kalkınmış, güçlü, istikrarlı ve itibarlı bir ülke olması için çalıştıklarını, bunun için daha çok ihracat, daha katma değerli ürünlerin üretimi ve ticarette dijitalleşmeye büyük önem verdiklerini söyledi.

Pekcan, ticareti desteklemek için ülke genelinde ihracat destek ofisleri açtıklarını, burada ihracat yapmak isteyen firmalara eğitim verdiklerini, ihracatçıyı finanse eden Eximbank'ın şubelerini de arttırdıklarını dile getirerek, daha fazla KOBİ'yi Eximbank'tan faydalandırmak istediklerini ifade etti.Kadın ve genç girişimcilere yönelik çalışmalar yaptıklarına işaret eden Pekcan, kadınları ve gençleri bu fırsatlardan yararlanmaya davet etti.

Pekcan, önceki gün 81 ilin il ticaret müdürleriyle toplantı yaptıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Nisan ayında da inşallah bütün dünyadaki ticaret müşavirlerimiz ve ticaret ataşelerimizle bir toplantı yapacağız. İl ticaret müdürlerimiz artık daha aktif olacaklar. Halkın ve tüketicinin yanında, dürüst esnafın yanında yer alacaklar. O dengeyi korumak için ticaret müşavirlerimiz de daha etkin olacak, iş adamlarımızla ihracatta daha ufuk açıcı, ihracatımıza katkı sağlayıcı olacaklar.

Sadece ihracatı artırmak değil amacımız. Aynı zamanda yerli ve milli üreticiyi koruyacak ithalat politikalarını da başarıyla uyguluyoruz. Geçen seneyi 168 milyar dolar ihracat rakamıyla rekor düzeyde kapattık. Ama en önemlisi ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 57'lerden yüzde 75'e getirdik. Sadece Ocak ayında bu oran yüzde 85."

Ticaret Bakanı Pekcan ayrıca, İhracatçılara e-ticaret ve e-ihracat eğitimleri verdiklerini, perakende yasasıyla ilgili çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi.

Manisa’nın tarıma dayalı ticaret hacmi ve ihracatı hakkında bilgi veren Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap;

 “Manisa,  ilçelerinin de taşıdığı potansiyel ve çalışkan insanlarıyla ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayan en dinamik illerimizden bir tanesi. 

Toplam ihracatının yüzde 15’ini oluşturan tarıma dayalı ihracatçı yapısı ve ihraç edilen ürün çeşitliliği Manisa’nın en güçlü yanlarından birisini oluşturuyor. 

Başta ülkemize her yıl 500 milyon dolara yakın döviz kazandıran çekirdeksiz kuru üzüm olmak üzere tarıma dayalı ihracatın büyük kısmının AB ülkelerine yapılıyor olması da Manisalı üretici tüccar ve işletmelerimizin ulaştığı kalite standardının göstergesidir.

Manisa’nın toplam 5 Borsasında kayda geçen işlem hacmi 2017 yılında 7,5 milyar seviyesindeyken 2018 yılında 8,5 milyarı geçmiş durumda 2019 yılında ise 10 milyar seviyelerine ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ise; “Öncelikle camiamızın içerisinden gelen ve bizlerin sorunlarını en iyi anlayan bir Bakanımız olduğu için iş dünyası olarak  çok şanslı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. 

Manisa verimli topraklarıyla, günden güne artan ihracat rakamlarıyla, birçok yabancı sermayeye açtığı kapıyla, Türkiye’nin parlayan ekonomisi, Avrupa’nın sanayideki incisi konumundadır.

Manisa hem tarımın hem de sanayinin başkenti olmasıyla birlikte, coğrafi konumu itibariyle sahip olduğu lojistik avantajları, hammaddeye erişim kolaylığı, cazip yatırım teşvikleri ve tabii ve beşeri kaynakları ile önemli bir yatırım merkezidir. Sanayi üretimindeki üstünlükleri, ihracat performansına da doğrudan yansımıştır. Manisa, Batı Anadolu’nun ve Türkiye’nin ihracat üssü olma yolunda hızla ilerlemektedir.  Nitekim, Manisa gerçekleştirmiş olduğumuz 4 milyar 430 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Türkiye’de en çok ihracat yapan iller sıralamasında 8. , Ege Bölgesinde ise İzmir’den sonra 2. sırada yer almanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Manisa olarak bizlere düşen daha verimli çalışmak, daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracat yapmak, yüksek maliyetli ithal girdilerin yerli sanayi yoluyla temininin sağlanarak dış ticaret açığını azaltmak ve kendi markalarımızı yaratmak.” diye konuştu.


Konuşmaların ardında İş dünyası temsilcileri yaşadıkları sorunları tek tek söz alarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ilettiler. Aktarılan sorunları not alan Bakan Pekcan, toplantının son bölümünde kendisine iletilen soruları cevaplandırırken, beraberinde toplantıda yer alan kurmaylarına da aktarılan sorunların çözümü noktasında talimatlar verdi.

Toplantının sonunda günün anısına Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Cahit Yayman,  Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Meclis Başkanı Ümit Türek, Manisa İli Oda ve Borsaların Başkanları ile birlikte Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na hediye takdiminde bulundular.

 

HABERİN VİDEOSU İÇİN

LÜTFEN TIKLAYINIZ