• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA TİCARET BORSASI BAŞKANI SADIK ÖZKASAP MANİSA SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMÜ'NÜN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ SÜRECİNİ VE NEDEN ALINDIĞINI ANLATTI
MANİSA TİCARET BORSASI BAŞKANI SADIK ÖZKASAP MANİSA SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMÜ'NÜN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ SÜRECİNİ VE NEDEN ALINDIĞINI ANLATTI25 Mart 2019 Pazartesi

 

Manisa Ticaret Borsası’nın, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü’nün Manisa ile geleneksel özdeşliğinin korunması, artık kendi yerel ismiyle anılması ve katma değerinin artması için 2014 yılında başladığı teknik, tarihi ve kültürel raporlama çalışmalarıyla yaptığı Resmi Coğrafi İşaret Tescili Başvurusu; Türk Patent ve Marka Kurumu’nda onaylanarak Resmi Tescil Bülteninde yayınlandı. Manisa Ticaret Borsası, Sultani Çekirdeksiz Üzüme kendi kökeni ve merkezinde yeniden bir vizyon ve marka değer stratejisi kazandırmak üzere gerçekleştirdiği “Coğrafi İşaret Tescili” çalışması ile aynı zamanda Tüm Manisalılara mâl olacak tarihi bir sorumluluğu da yerine getirmiş oldu.

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 01.03.2019 tarih ve 48 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayınlanmasının ardından, geçtiğimiz Cuma günü T.C. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Manisa programına eşlik ederek, Tescil Belgesini günün anısına Bakan Pakdemirli’ye sunan ve destekleri dolayısıyla teşekkür eden Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Ticaret Borsası’nın çalışmaları ile alınan “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü” Coğrafi İşaret Tescili hakkında Kamuoyuna ayrıca şu bilgileri iletti:

-“Bilindiği üzere, Türkiye Geneli Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatında Ürün Grupları Bazında başı Çekirdeksiz Kuru Üzüm çekiyor. Bu ürün grubunun lokomotifinin ise Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü olduğunu, sadece kurusuyla Ülkemize her yıl ortalama 500 milyon dolara yakın gelir kazandırdığını, üretiminin %90’dan fazlasının, ihracatının ise %85’ten fazlasının Manisa ve İlçelerinde gerçekleştirildiğini, bu Milli Gelir kaynağının alt yapısında Manisalı Üreticilerimizin, Tüccarlarımızın ve İhracatçı İşletmelerimizin yoğun emek ve ortak çabalarının yer aldığını, bu emeğin geçmişe dayandığını, geleneksel olduğunu ve Sultani isminin kaynağının da Manisa olduğunu her fırsatta dile getirdik. Ancak; Manisa’nın isim ve marka hakkının tescillenmesi için daha somut adımların atılması gerekiyordu. Çünkü Manisalılar olarak Bizler geçmişte; Dünya çekirdeksiz kuru üzüm piyasasında Türk Üzümü marka ise, bu markanın tür adı Sultani ise, her ikisinin de Manisa’da doğduğunu ve yaşatıldığını belgelememiştik. Üretim merkezinin Manisa olduğunu zaten biliyor ve bundan emin olmanın etkisiyle,  üretmekten ve Ülkemize döviz kazandırmaktan duyduğumuz gururla, tarihi ve ekonomik değer taşıyan bu ürünümüze yurt içi ve yurt dışında başkalarının da sahip çıkmak isteyebileceğini öngörememiş, menşe tesciline gerek duymamıştık. Sultani Üzümün Manisa ile özdeşliği ve toplumla ilişkisi markalaşma ve imaj unsurlarıyla desteklenmemişti.

Ancak özellikle son 15 yılda şartlar değişmiştir. Manisa sağladığı sermaye birikimi ve sanayileşme atılımı ile üzüm işletmeciliği ve ihracatı konusunda da önemli gelişmeler elde etmiştir. Üretim merkezi olan Manisa aynı zamanda ihracata yönelik işleme ve gıda sanayi merkezi olma potansiyeline de ulaşmıştır. Artık Sultani Üzümün kendi evinde ve kendi adıyla markalaşmasının zamanı gelmiştir.

Bu amaç ve kapsamda, Manisa Ticaret Borsası olarak 2014 yılında teknik ve tarihi raporlama çalışmalarıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’ndaki başvuru sürecimizi başlattık. Daha önce yapılmış bölgesel tescil çalışmasında oluşmuş, Sultani Üzümün menşeine ve bilinirliğine ilişkin bazı kayıtlar dolayısıyla süreç biraz uzadı. Fakat biz kararlılıkla başladığımız süreçte, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 34 üncü maddesinde tanımlanan özdeşleşmiş olma halini, yaptığımız araştırmalar ve ilgili Kurumlarımızdan aldığımız teknik desteklerle, Manisa’nın kendisini anlatmasına daha önce hiç ihtiyaç görmediği biçimde kanıtladık.  

Sultani Üzümün Manisa ve İlçelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısının bir parçası olduğunu, bu özdeşleşmenin Osmanlı Devleti kayıtlarıyla yüz yıllar öncesine dayandığını, bağcılığından yurt dışına pazarlanmasına kadarki tüm aşamalarda uzmanlaşma sağlanmış tek yerin Manisa olduğunu, hiç durmadan üreten Manisalı Bağcıların, Ülkesine kazandırmak için mesafe tanımadan çalışan Manisalı Tüccar ve İhracatçı İşletmelerin fazlasıyla hak ettikleri onurun ve gururun sembolü olan isim hakkını, hazırladığımız raporlarda anlattık.

Son bir yılda kat ettiğimiz resmi süreçlerin ve mevzuat gereği işlemlerin neticesinde ise; T.C. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin de verdiği müjde ile tüm Manisa adına gurur ve mutluluğu bir arada yaşıyoruz. Çalışmamıza ve haklı talebimize göstermiş oldukları ilgi ve verdikleri destek için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, tüm ayrıntılarıyla başvuru sürecimizi takip ederek sonuç alınmasında büyük emeği bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi Manisa Milletvekilimiz ve MKYK Üyesi Sayın Murat Baybatur’a, 24. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Manisa Milletvekilimiz Sayın Muzaffer Yurttaş’a, çalışmamızı Milli değerlerimiz ekseninde değerlendiren Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Habip Asan’a, bilgi ve kaynak desteği veren Manisa’daki tüm Kurum ve Kuruluşlarımıza, Ankara’daki Bakanlık ve Kurum temaslarımızda yanımızda olan ve coğrafi işaret tescilini işbirliğiyle yaşatacağımızdan emin olduğumuz Alaşehir, Salihli, Turgutlu ve Akhisar Ticaret Borsası Başkanlarımıza, Manisalı İhracatçı İşletmelerimize, Tüccar ve Üreticilerimize ve Basın Kuruluşlarımıza da ayrıca sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.

Manisa Ticaret Borsası’nın uluslararası ölçekte de tescil ettirmek kararlılığında olduğu “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü” Coğrafi İşaret Tescili, Manisa ve Ülkemiz için hayırlı olsun! Coğrafi işaret tescili, ürünü benzerlerinden ayırıp gerçek kökenini ve üreticisini korurken, yerel ve ulusal ekonomiye de büyük katkılar sağlar. Tescilin getireceği faydaları ve bu yöndeki çalışmaları da ilerleyen süreçte Kamuoyu ile paylaşacağız. ”