• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
YILIN İLK KURU ÜZÜMÜ MANİSA TİCARET BORSASI'NDA
YILIN İLK KURU ÜZÜMÜ MANİSA TİCARET BORSASI'NDA23 Ağustos 2019 Cuma

2019-2020 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu İlk Ürün Töreni, Manisa Ticaret Borsası’nda yapıldı. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclisinin ev sahipliğinde yapılan törene, T.C. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, , Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Manisa Milletvekilleri İsmail Bilen, Tamer Akkal, Semra Kaplan Kıvırcık, Milliyetçi Hareket Partisi Manisa Milletvekili Erkan Akçay, İlçe Belediye Başkanları, Oda ve Borsa Başkanları, Daire Müdürleri, İhracatçı Firmalar, Tüccarlar, Çiftçiler ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katıldı.

 

2019-2020 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu İlk Ürün Töreni’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap;

“2018-2019 sezonunda Temmuz sonu verilerine göre Ege Bölgesi’nde toplam 260 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi tescil edildi. Son ihracat raporuna göre gerçekleştirilen 264 bin ton ihracat ile ülkemize 501 milyon dolar kazandırılmıştır. Manisa’da Temmuz raporlarına 234 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi tescil edilmiş. Bu miktarla da Ege Bölgesi’nde yapılan üretimin yüzde 90’ı gerçekleştirilmiştir. Yani ülkemize her yıl yaklaşık 500 milyon dolar gelir kazandıran, üretiminin yüzde 90’dan fazlasının, ihracatının ise yüzde 85’ten fazlasının Manisa’dan gerçekleştirildiği bu milli gelir kaynağının alt yapısında; Manisalı üreticilerimizin, Tüccarlarımızın, İhracatçı İşletmelerimizin ve ilgili Kurumlarımızın yoğun emek ve ortak çabaları yer alıyor” diye konuştu.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Özkasap, Bakan Pakdemirli’ye Sultani Çekirdeksiz Üzümü Coğrafi İşaret Tescilindeki katkılarından dolayı teşekkür ederek, şöyle konuştu:

“2019 yılı Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümümüz için bir dönüm noktası olmuştur. Bilindiği üzere Borsamızın çalışmalarıyla Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü için Coğrafi İşaret Tescili alınmış bu çalışmayla tüm Manisalılara mal olacak tarihi bir sorumluluk yerine getirilmiştir. Bu sorumluluğu bizimle paylaşan ve büyük destek olan siz değerli Bakanımıza, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a değerli Milletvekillerimize, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Sayın Habib Asan’a tüm Manisalılar adına, bir defa daha teşekkürlerimizi sunuyorum"

T.C. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli törende yaptığı konuşmada, "Manisa’da toplam üzüm üretimi 1.2 milyon tonu geçiyor. Toplam Türkiye’nin kuru üzüm üretiminin yüzde 85’i Manisa’dan çıkıyor. Sofralık üzümün de yüzde 20’sini Manisa üretiyor. Manisa üzümünü katma değere dönüştürmeyi başarmış durumda. Bu konuda desteklerimiz devam ediyor. 2019 yılının ilk 6 ayında 91 bin çiftçimize yaklaşık 145 milyonun üzerinde bir ödeme yaptık. İlk 6 ayda 21 bin üreticiye 50 milyon liraya yakın hayvancılık destekleme ödemeleri yaptık. Bugüne kadar kırsal kalkınma yatırımları desteği kapsamında 289 projeye 75 milyon lira bir ödeme yaptık. Bakanlık olarak mümkün mertebe üretici ve çiftçinin yanında olmaya çalışıyoruz. Son bir yıllık bakanlık dönemimde gerçekten buğday, arpa, fındık birçok üründe çiftçinin, artan maliyetlere rağmen memnun olacağı fiyatları açıkladık. Burada yaptığımız şey, devleti yük altına sokmadan piyasayı iyi takip edip burada alın teriyle üretim yapan çiftçinin en çok kazancı sağlayan kesim olmasını amaçlıyoruz. ”

“HAL VE PERAKENDE YASASI ÜZERİNE TEKRAR ÇALIŞILIYOR”

Yeni hal ve perakende yasasıyla ilgili konuşan Bakan Pakdemirli, "Kışın sebze ile ilgili bazı problemler yaşadık. Tarlada ürün 3 lira ama İstanbul’daki, Göztepe’deki Ayşe teyzenin evinde 12 lira. Olmaması gereken bir şey ama bakıyoruz ki en çok emeği olan kesim en az katma değere sahip oluyor. Bunu tekrar planlayıp programlamamız gerekiyor. Hal ve perakende yasası üzerine tekrar çalışılıyor. Bilinenin aksine Bakanlığımız bu konularda yetkili değil. Yetkili bakanlık Ticaret Bakanlığı. Bizim de katkılarımızla tohumdan çatala kadar olan zinciri bir şekilde tekrar programlamamız gerekiyor. Önümüzdeki aylarda Ticaret Bakanlığımız ile birlikte programımızı Meclis’e sevk ediyor olacağız”

BAKAN PAKDEMİRLİ, REKOLTE VE KİLOGRAM FİYATINI AÇIKLADI

Geçmiş yıllardaki kuru üzüm rekoltesi ve fiyatları hatırlatarak sözlerine devam eden Bakan Pakdemirli, "2017 yılında kuru üzüm üretici fiyatları aşağı yukarı 4-5 liraydı ve hükümetimiz şöyle bir açıklama yaptı: ‘4 liranın altında olursa TMO müdahale eder’ ve gerçekten de TMO müdahale etti. 4 liranın üzerine fiyatlar çıktı. O dönemde bende bir üretici olarak sezonun başında satış yaptığımız için biraz zarar etmiştik. 2018 yılında rekolte düşüktü. Üretici fiyatları 8 ile 10 lira arasında seyretti. 2018 yılında kuru ve yaş ihracatımız 611 milyon dolar. Fındıktan sonra Türkiye’nin en çok gelir getiren kalemi. Kabaca 18 milyar dolar ihracatımız var. Bunun yüzde 3,45’ini oluşturuyor. Türkiye genelinde 2019 yılında 4.2 milyon ton yaş üzüm bekleniyor ama bunun içerisinde çekirdekli ve diğer üzüm türleri de bulunuyor. Kuru üzüm rekoltesinin de 300 bin tonun üzerinde olması bekleniyor”

Önümüzdeki aylarda son bahar ve tatil sezonun bitmesiyle birlikte bir Tarım Şurası düzenleyeceklerini ve üreticileri dinleyeceklerini belirten Bakan Pakdemirli, danışmanlık firmalarına ihtiyaçlarının olmadığını, köydeki Mehmet amca ve Ayşe teyzeyi dinledikleri takdirde tarım ile ilgili en doğruları yapacaklarını söyledi.

“10 LİRANIN ALTINA DÜŞERSE MÜDAHALE EDERİZ”

Bakan Pakdemirli, "Ben borsadaki seyri izliyorum. 10 lira ve üzerinde açılmış gibi görünüyor. Bu seyri izlemeye devam edeceğiz. Bu işin maliyetlerini de bire bir bilen insanlardan bir tanesiyim. Gönül ister ki çok daha yüksek rakamlara satalım. Çünkü üretici her zaman hak ediyor. Eğer bu borsadaki seyir 10 liranın altına düşecek gibi olursa biz devlet olarak TMO olarak girer müdahale ederiz. İnciri de izleriz. İncirde de eğer bir tedbir almamız gerekiyorsa onunla ilgili de alırız. Orada da piyasa iyi gidiyor"

Konuşmaların ardından Manisa’nın Şehzadeler İlçesi Şehitler Mahallesi'nden Murat Küçükoğlu tarafından üretilerek Borsaya getirilen yılın ilk kuru üzümü açık artırmayla satışa çıkarıldı. Murat Küçükoğlu’nun getirdiği Kuru Üzümün kilosu temsili bin TL’den Manisa Ticaret Borsası tarafından satın alındı. Üretici Murat Küçükoğlu’na Protokol Üyeleri tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.