• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürlüğü'nden.
Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürlüğü'nden.01 Kasım 2019 Cuma

Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürlüğü’nden…

Manisa Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Resmi İnternet Sitesinde Kamuoyuna ve Üyelerine duyurmaları yönünde Meslek Kuruluşlarına yapmış olduğu bilgilendirmeyle, muhataplarının herhangi bir cezai müeyyideyle karşılaşılmaması için aşağıdaki hususlarda dikkat çekmiştir.

Sigortalı Bildirimi ve Tescili Hakkında;

  • İşverenler, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun; 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri, 7.nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıç tarihinden önce, “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” ile SGK Manisa İl Müdürlüğü’ne bildirmekle yükümlüdür.

 

  • “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi”nin Kanunda belirtilen süre içinde ya da Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun verilmemesi veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu hâlde anılan ortamda gönderilmemesi ile “Kayıt Dışı” işçi çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde uygulanacak yaptırımlar ve idari para cezaları  5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102 nci Maddesinde düzenlenmiştir.

Yabancı İşçi Çalıştırma Hakkında:

  • Yabancı İşçi Çalıştırma, 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun’un 4. Maddesi ile “Çalışma İzni” alınması şartına bağlanmıştır. Bu kapsamda yabancı işçi çalıştırıldığında da işe giriş bildirgesi süreçlerine uyulması ve bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü’nden çalışma izni alınmadan yabancı işçi çalıştırılmaması  gerekmektedir.

Kuruma Ödenmemiş Borçlar Hakkında:

  • İşverenlerin, Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan ödenmemiş ya da gecikmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borçları nedeniyle olası bir “İcra Takip İşlemi” ile karşılaşmamaları ve bu yaptırım yerine 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 48 nci Maddesi kapsamında yapılandırmadan yararlanmaları için, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri’ne başvurmaları önem taşımaktadır.

 

Olası hatırlatma ihtiyaçları mahiyetinde İlgili İşletmelerimize önemle duyurulur.