• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
"Manisa İş Dünyası Müşterek İstişare Toplantısı" TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun Katılımıyla Yapıldı
05 Şubat 2020 Çarşamba

 

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve Manisa Ticaret Borsası tarafından organize edilen “Manisa İş Dünyası Müşterek İstişare Toplantısı”na katılarak bölge iş dünyasının sıkıntılarını görüş ve önerilerini dinledi ve değerlendirmelerini paylaştı.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Manisa Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile Manisa Holiday Otel’de gerçekleştirilen toplantıda Manisa’nın ve bölgenin ekonomi ve ticaret hayatı masaya yatırıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada İDLİB’de şehit olan askerler ve depremde hayatını kaybedenler için taziye dileklerini paylaştı.

 

“Deprem hepimizin yüreğini yaktı” diyen Hisarcıklıoğlu, burada gösterilen dayanışmayı ise övdü. İlk andan itibaren ülkenin tüm kurumları ve vatandaşların, dayanışma içinde olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Milletimiz, yaraların sarılması, acıların paylaşılması hususunda büyük hassasiyet gösterdi. İşte zor günlerde hep beraber el ele vererek, yan yana olmalıyız. Zaten felaketlerin acısını ancak birlik ve beraberlik içinde azaltabiliriz. Oda ve Borsa camiası olarak bizler de çok çabuk harekete geçtik. Hemen ertesi gün ülke çapında büyük bir yardım seferberliği başlattık. Pazartesi günü de bölgeye gidip durumu bizzat gördük. Türkiye’nin her yerinden, kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına, onlarca TIR dolusu yardım malzemesini, Odalarımızın ve Borsalarımızın organizasyonuyla yola çıkardık. Tam 108 TIR dolusu yardım yaptık. Daha onlarca TIR daha hazırlıyorduk. Ama tüm depolar doldu, daha göndermeyin dediler. Ben, Manisa dâhil, tüm camiamıza teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah bundan sonrada her felaketin üstesinden el birliğiyle, güç birliğiyle gelmeye devam edeceğiz. Allah tekrarından ve beterinden saklasın. Rabbim her türlü afet, felaket ve musibetten milletimizi ve Türkiye’yi korusun.”

2020’DE REEL SEKTÖR İÇİN UMUT HÂKİM

Her yeni yılın, yeni bir umut, yeni bir başlangıç olduğunu hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 2019’un ekonomi açısından zor bir sene olduğunu ancak son birkaç aydır ekonomide bir toparlanma başladığının görüldüğünü anlattı.

Bunu da gelecek için umut verici olarak gördüklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “İnşallah 2020’de reel sektör için belirsizlik yerine umut hâkim olacaktır. Elbette ülkemizi büyütme sürecinde sadece siyasetçilere değil, hanehalkından müteşebbisine, meslek örgütlerine kadar hepimize önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Ekonomi yönetimi reformları sürdürmeli. Özel sektör olarak bizlerde üretime, istihdama, yatırıma, ihracata devam etmeliyiz. Risklere değil, fırsatlara, içeriye değil dışarıya odaklanmalıyız. 2020’de temkinli ama kararlı bir şekilde ilerlemeliyiz. İşte bunun için neler yapmamız lazım, bugün sizlerle bunu istişare edeceğiz. Siz bize ev ödevlerimizi vereceksiniz. Biz de Ankara’da bunlara çalışacağız” dedi.

Hisarcıklıoğlu, bu çalışmaları da tek başıma yapmadığına işaret ederek, “Manisa’daki tüm Oda-Borsa Başkanlarım, TOBB’da görev üstlenmiş durumda. Başkanlarımızın hepsi Manisa’nın gelişmesi ve zenginleşmesi için her zaman elini taşın altına koyuyor, çalışıyor. Ben buna, hem Ankara’da hem de burada şahidim. Zira hepsi de Ankara’da mesai arkadaşım. Onların bilgisinden TOBB’da da faydalanıyoruz. Başkanlarımızdan Yönetimlerine, Meclislerinden kadın ve genç girişimcilerimize, Genel Sekreterlerinden akademik danışmanlarına ve tüm çalışanlarına kadar, Allah hepsinden razı olsun” diye konuştu.

OSB POTANSİYELİ İKİ KATINA ÇIKACAK

Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ise konuşmasında Ege’de İzmir’den sonra ihracatta ikinci ilin Manisa olduğuna dikkat çekerken, “Odaların ne iş yaptığını soruyorlar. Çinli yatırımcılar tarafından yatırım yapılabilecek en iyi 10 bölge arasında da gösterilen Manisa OSB Odamızın büyük desteği ve gayretleri ile kurulmuştur. Manisa’nın mevcut OSB potansiyelini 2 katına çıkaracağız. Ar-Ge ve inovasyonda üst sıralardayız. 81 il içinde 7’ci sıradayız. Verimliliği ve katma değeri yüksek bir üretim için çalışıyoruz. Türkiye’nin çalışmak ve üretmekten başka çaresi yok. Tamamen bu konulara odaklanmalıyız” dedi.

MANİSA İLK SIRALARDA

Tüm Katılımcılara Programa gösterdikleri ilgi için teşekkür eden Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise konuşmasında şunları belirtti: 

-"Sözlerimin  başında, İdlib’teki saldırılarda Şehit olan Kahraman Askerlerimize Allah'tan rahmet, Yakınlarına ve Aziz Milletimize baş sağlığı diliyorum. Dualarımız Devletimiz ve Milletimizin güvenliği için mücadele eden Mehmetçiğimizle.
 
Hepimizi derinden üzen deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya’da yaşamını kaybeden Vatandaşlarımıza da Allah’tan  rahmet, kederli  Ailelerine sabırlar, halen  tedavi gören Yurttaşlarımıza  ise  acil  şifalar diliyorum.
 
Devletimizin  ilgili  kurumlarıyla  koordinasyon  halinde depremden  etkilenen Vatandaşlarımızı ziyaret ederek Camiamızın maddi ve manevi olarak İnsanımızın yanında olduğunu gösteren, Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’na ise Ülkemizin  birlik ve beraberliği  adına ayrıca teşekkürlerimizi sunuyorum.
 
Başkanımız sağ  olsunlar  Akhisar  ve  Kırkağaç   depremlerinde Bizi  de  yalnız bırakmadılar Bizlerin  ve  Halkımızın  ne  durumda  olduğunu merak edip, yardıma ihtiyaç  bulunup bulunmadığını  sordular. Bizler  de pek çok konuda Türk  İş Dünyamıza kazandırdıklarının yanı sıra sosyal yardımlaşma ve dayanışma günlerimizde de söylemlerinin her zaman gerçeğe  dönüştüğünü,  bir  defa  daha gönülden hissetmiş olduk
 
Şimdi; Borsalarımızın temsil ettiği tarıma dayalı  ekonomi  üzerinden kısa  bir bilgilendirme yapmak istiyorum.
 
Değerli  katılımcılar!  Manisa; İlçelerinin de taşıdığı  potansiyel  ve çalışkan  insanlarıyla, gelişmiş tarımı  ve sanayisi  ile yaşanan  tüm zorluklara  rağmen, Ülkemizin kalkınmasına  ve  gelişmesine üst  seviyelerde  katkı  sağlamayı 2019  yılında  da sürdürdü. 4 milyar 450 milyon dolarlık  toplam ihracatı  ile  Manisa, Türkiye sıralamasındaki  yerini  korudu. Bu getirinin  yine  %15’lik  kısmını, cari açığın kapatılmasına  en etkili  katkıyı  sağlayan tarım  ve  tarıma dayalı sanayi oluşturdu.
 
Kurulu  ve  köklü  5  borsamızda  kayda  geçen tarıma  dayalı  iç  ticaret  hacmimiz, geçen yıl yine Manisa’ da gerçekleşen Bölgesel İstişare Toplantımızda, Ticaret Bakanımız  Sayın  Ruhsar Pekcan’a da sözünü  verdiğimiz  gibi  10  milyar Türk Lirası seviyesini  geçti.
 
Kuru  ve  yaş üzüm çeşitleri,  zeytini,   zeytinyağı,  tütünü, konservecilik  ürünleri, kanatlı  sektörü  ve daha  pek  çok  üretim  çeşidi  ile  Manisa; Ülke  Tarımının  ilk sıralarında olmaya  devam  etti.
 
Manisa  Sultani  Çekirdeksiz  Üzümü’nün  lokomotifi   olduğu Ülkemizin  çekirdeksiz kuru  üzüm ihracatı 510  milyon  doları  geçti. Yaş  üzüm ihracatı  ile  birlikte  sadece bu  üründe Manisa’nın Ülkemize  katkısı 1  milyar  dolara  yaklaştı.
 
Tarım  ve  Orman  Bakanımız Sayın  Bekir Pakdemirli  de Üzüm  Törenlerimizde bizimle beraberlerdi. Rekolte   ve   müdahale  fiyatlarını Manisa  Ticaret  Borsamızda gerçekleşen Törenlerimizde  açıkladılar. Böylece hem geleneklerimize, hem  de  sektöre dayalı  ekonomimize sahip  çıktılar.
 
Ekonomimize  önemli  katkısı  bulunan, Ülkemizin  ihracatta  daha   iyi  seviyeleri hedeflediği Zeytin ve Zeytinyağı   Sektöründe   ise Manisa; Verim   çağına   giren   yeni ağaçları, üretim   kapasitesi ve  ihracat artışı ile Ülkemiz   Genelinde  çok   önemli   bir seviyeye   yükseldi.
 
Sektörün daha   iyi   noktalara  gelmesi   ve üretimde   istikrarın  sürdürülmesi için, Akhisar Ticaret Borsamız   ile   birlikte çeşitli platformlardaki çalışmalarımızla ilettiğimiz sofralık   zeytine  de prim desteği   verilmesi talebimizi, Tarım   ve   Orman Bakanımız Sayın  Bekir Pakdemirli’nin karşılıksız bırakmayıp, kilogramda   15   kuruş olarak Üreticilerimize   müjdelemesi   de Sektörde   bir   ilk oldu. 
 
Pamuk   üretimine   verilen   desteklere   de   bağlı   olarak Manisalı   Üreticilerimiz, pamuk üretimine  yeniden   başlamak   için ayırdıkları tarım   alanlarını   artırmayı   sürdürdüler. Ancak; Ülkemizin   ihtiyaç duyduğu pamuğun önemli bir miktarını halen ithal ediyor olması nedeniyle açık verdiği  bu üründe, prime   koşul olarak   belirlenen münavebeli   üretim   süresinin, piyasa  dengesi ve  üretim  istikrarı  için 2   yıldan   4 yıla   uzatılması  ve   primin  artırılması yönündeki   taleplerimiz devam  ediyor.

Mevsimsel  çalışan Üretici  İhracatçı  İşletmelerimizin, ürünlerin  hasat  zamanlarında ihtiyaç duydukları finansmana  erişim  kolaylığı ve daha düşük finansman maliyetleri  için Manisa Ticaret Borsası olarak Türk  Eximbank  Genel  Müdürlüğü’nden  talep  ettiğimiz Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ın da   desteğiyle 2018   yılında   hayata   geçen “Mevsimsel  Kredi   Destek Programı” ilave finansman kaynağıyla süreklilik kazandı.  Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a da, Programın finanse edilmesi kararına verdikleri destek için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Çalışma ortamından da bahsedecek olursak; İş   dünyası 2020 yılına bir  nebze olsun   pozitif  girdi. Kısaca; Kur,  faiz,  enflasyon,  istihdam  ve büyüme  hedeflerini, Ekonomi  Yönetiminin öncelikli konular arasında ele aldığının   görülmesi, olumlu  beklentilerde  etkili  oldu. Ancak; İşletmelerimizin yükünün hafifletilmesi  ve yapısal  reformlar, hala  dikkat  edilmesi  gereken  konu   başlıkları.

Değerli Üyelerimiz,   Değerli Katılımcılar!

Aslında   Manisa   ve   Ekonomimize   ilişkin bahsedilecek   konu   çok. Ama; Türkiye   Odalar   ve Borsalar   Birliği   Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu, bugün  daha  çok sizleri dinlemek  için buradalar. Dolayısıyla   Ülkemizin   üreten  gücü  olarak, toplantımıza   katacağınız istişare konuları, aktaracağınız   sorun   ve  öneriler, Toplantımızın  amacı   bakımından  çok  kıymetli olacak.

Ben  de  sözlerimi   burada  tamamlarken, gösterdiğiniz ilgi dolayısıyla Sizlere   teşekkürlerimizi sunuyor, Ülkemizin,  Manisa’mızın  ve Özel Sektörümüzün  potansiyeline  olan  inancımızla; 2020 yılının Üreticilerimiz,   İş   Dünyamız, Manisa,   Ülkemiz  ve  Tüm  Vatandaşlarımız  için çok  daha iyi geçmesini  temenni ediyorum.