• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Kredi Garanti Fonu'nun bilgilendirme semineri sanal ortamda gerçekleştirildi
Kredi Garanti Fonu'nun bilgilendirme semineri sanal ortamda gerçekleştirildi28 Nisan 2020 Salı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, video konferans yoluyla yapılan Kredi Garanti Fonu (KGF) Bilgilendirme Seminerine (Webinar) katıldı. Sanal ortamdaki seminerde KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve KGF Genel Müdürü Kasım Akdeniz de yer aldı ve bilgilendirmelerde bulundu.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Kredi Garanti Fonu (KGF) limitinin 500 milyar liraya çıkarıldığını belirterek, "Şu ana kadar 120 bin firmamıza 108 milyar liralık finansman tahsis edilmiş durumda. Bunların yüzde 96'sı da KOBİ. KGF'ye gelen iş, ertesi sabaha bankanın emrinde. Hiçbir bekleme süresi yok." dedi.

Hisarcıklıoğlu, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, salgın sürecinde kendilerine düşen görevin dayanışma ruhunu güçlendirmek ve topyekun mücadele etmek olduğunu söyledi.

İllerdeki odalardan ve borsalardan kendilerine gelen sıkıntıları yetkili mercilere ilettiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Amacımız, üretim ve ticaret kapasitemizi hayatta tutmak, firmalarımızı, girişimcilerimizi yaşatmak. Böylece bu süreç geride kaldığında yeniden ayağa kalkıp çalışmaya devam etmek. Ele aldığımız konuların başında finansmana erişim geliyor. TOBB Nefes Kredisi ile ilgili çalışmamız esasında aybaşında bitmişti ama bankalarımız, diğer kredi paketleri yüzünden epey artan iş yükleri nedeniyle bir türlü bunu başlatamıyorlardı.

Nihayet bu sabah bunu hayata geçirdik." diye konuştu.

TOBB'un, odaların ve borsaların tüm kaynaklarının firmaların kullanımı için tahsis edildiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Bu sefer ki Nefes Kredisi'nde en düşük faiz oranı olacak, yıllık yüzde 7,5. Ayrıca bu yıl firmalar ne anapara ne faiz, hiçbir ödeme yapmayacaklar. Bu süreçte KGF çok önemli hale geldi. Son 13 yılda bu uygulama 7'nci hayata geçirdiğimiz kredi oldu. Üyelerimiz ne zaman zorda kalsa TOBB tüm kaynaklarını üyelerimize aktarmaktadır. Hükümet, bu süreçte 250 milyar lira kefalet desteğini 500 milyar liraya çıkardı. Şu ana kadar 120 bin firmamıza 108 milyar liralık finansman tahsis edilmiş durumda. Bunların yüzde 96'sı da KOBİ. Elbette tüm rakamlar aynı zamanda büyük bir iş yükü de demek.

Bizzat şahidim, gece gündüz çalışıyorlar. Gece iş bitmeden kimse çalışmasını bitirmiyor. KGF'ye gelen iş, ertesi sabaha bankanın emrinde. Hiçbir bekleme süresi yok. Bu vesileyle tüm KGF çalışanlarına emekleri ve gayretleri için teşekkür ediyorum."

- "Kredi kapasitemizi 500 milyar liraya çıkardık"

KGF Genel Müdürü Akdeniz de Kovid-19 sürecinde çok yoğun çalışma içine girdiklerini belirterek, salgının dünyanın bu zamana kadar karşılaşmadığı sonuçlar yarattığını söyledi.

Türkiye'deki reel sektörün üretim ve istihdam kapasitesine hasar vermeden bu sürecin atlatılmasının en önemli amaçları olduğunu vurgulayan Akdeniz, "Bu da nakit akışını sağlamak anlamına geliyor. KGF kefaletiyle başta kamu bankalarımız ve tüm bankacılık sektörünün sağladığı krediler yoluyla nakit akışında herhangi bir problem olmadan bu dönemi atlatmaya çalışmak önemli. İkinci amaç da istihdam kapasitesine herhangi bir hasar vermeden bu dönemi atlatmaktı. Başta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olmak üzere bütün Hazine yönetimimiz, tüm bankacılık sektörü, odalarımız yoğun çalıştık." ifadelerini kullandı.

Akdeniz, bu süreçte ekonomik hasarı en az seviyede tutmak için çok sayıda destek paketi oluşturduklarına dikkati çekerek, KGF olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığının verdiği teminatlar yoluyla kefaletleri verebildiklerini ve paketler oluşturabildiklerini anlattı.