• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Başvurularına Danışmanlık Hizmeti Sağlanması Hakkında!
Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Başvurularına Danışmanlık Hizmeti Sağlanması Hakkında!25 Aralık 2020 Cuma
 
Sayın Üyemiz;
 
Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde hazırlanan, 2020/24 sayılı “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında (KKYDP) Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” 21.11.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Program çerçevesinde tarıma dayalı faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların sunacakları uygun projelere, iller bazında belirlenen öncelikler kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından azami % 50 oranında hibe desteği verilecektir. Manisa Ticaret Borsası’na Üye İşletmelerin bu Tebliğ Uyarınca Sağlanacak Desteklerden daha fazla yararlanması ve Manisa’ya daha fazla kaynak çekilmesi için ise BAMER DANIŞMANLIK ÖZEL EĞİTİM TEMİZLİK PAZARLAMA SANAYİ ve TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ ile Ücretsiz Ön Danışmanlık Anlaşması yapılmıştır. Tarafların Ön Danışmanlık Hizmeti sonrasında karşılıklı memnuniyet ve anlaşma sağlamaları halinde ayrıntılı Teknik Danışmanlık Süreçleri kendi karar mekanizmalarına bırakılmıştır.
 
Bilgilerinize sunar, Çalışma ve Yatırım Planlamalarınızda başarılar dileriz.
 
 
BAMER DANIŞMANLIK ÖZEL EĞİTİM TEMİZLİK PAZARLAMA SANAYİ ve TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ KİMDİR?
BAMER; 2002 Temmuz ayında faaliyetlerine başlayan, kurumsal eğitim ve danışmanlık hizmeti veren özel bir kuruluştur. 2017 yılı itibarı ile 170 den fazla konuda eğitim, 60’dan fazla konuda da kurumsal danışmanlık hizmeti vermektedir. Merkezi İzmir’de bulunmaktadır. BAMER bir çok ilde meslek kuruluşları, sanayiciler ve esnaflara dönük farklı konularda çok sayıda konferanslar düzenlemiştir. Farklı yörelerde, bölgesel ekonomik araştırma projelerinde koordinatör olarak görev almıştır. Yine birçok konuda sayısız; kalkınma ajansı projeleri, tarımsal hibe projeleri ve AB hibe projeleri hazırlamıştır. BAMER uzmanlık alanı bütün sektörlere uygun çözümler geliştirecek seviyeye gelmiştir. BAMER'in, TS 13082 ve TS 13078 danışmanlık standartlarına uygun çalıştığı, TSE tarafından düzenlenen Hizmet Yeterlilik Belgesi ile tescil edilmiştir. Bu belge ile BAMER'den temin edilen danışmanlık hizmetlerine ödenecek ücretlerin bir kısmı KOSGEB gibi kurumlar tarafından hibe yoluyla desteklenmektedir.
 
Detaylı bilgi için:
BAMER Danışmanlık Özel Eğitim Ltd.Şti.
Tel: 0 232 363 83 85  Faks: 0 232 363 83 87
Yeni Girne Caddesi No:34/1 Karşıyaka– İZMİR
www.bamer.com.tr // info@bamer.com.tr
 
 
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ
(No: 2020/24)
 
(Son Başvuru Tarihi 6 MART 2021)
 
Tebliğ uyarınca, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamındaki Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlara %50 Hibe Desteği verilecektir.
 
Yatırımcılara, Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar Uygulama Rehberi'nin yayımından itibaren 90 (Doksan) gün başvuru süresi tanınacaktır. Belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan Başvuru Dosyası girişleri elektronik ağ üzerinden yapılacaktır. Başvurunun tamamlanması için başvuru tarihi bitiminden sonraki beş iş günü içinde girişi yapılan Başvuru Dosyalarının Ekleri ile birlikte İl Müdürlüklerine elden teslim edilmesi gerekmektedir.
 
Yatırım Konuları Nelerdir?
 
*Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, (Bitkisel Ürünler, Hayvansal Ürünler, Tıbbi Aromatik Ürünler, Çelik Silo, Soğuk Hava Deposu)
 
*Proje Kapsamında Yer Alan Tesislerde Kullanılmak Üzere Enerji Üretim Tesisleri
 
*Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yapılmasına Yönelik Yatırımlar (Deniz, İç Su Yetiştiriciliği)
 
*Hayvansal ve Bitkisel Orijinli Gübre İşlenmesi, Paketlenmesi Ve Depolanması Yatırımları,
 
* Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar;
     o Büyükbaş Hayvancılık Sabit Yatırımları
     o Küçükbaş Hayvancılık Sabit Yatırımları
     o Kanatlı Yetiştiriciliği Sabit Yatırımları
     o Sera Yatırımları (İklimlendirme, Sulama ve Gübreleme Sistemli Modern Seralar)
     o Kültür Mantarı Üretimi Sabit Yatırımları
     o Büyükbaş/Küçükbaş Kesimhane Yatırımları (Sadece Modernizasyon Yatırımı)
     o Kanatlı Kesimhane Yatırımları.
 
 
Proje Limitleri ve Sağlanacak Hibe Tutarı Ne Kadardır?
 
Proje limitleri başvuru sahibinin özelliğine göre değişmemekte olup tüm yatırım konularına yönelik olarak Hibeye Esas Proje Tutarı;
 
Yeni Yatırımlar İçin  : 3.000.000-TL
Tamamlama Yatırımları İçin  : 2.000.000-TL
Kapasite Artırımı Yatırımları İçin    : 1.500.000-TL
Teknoloji Yenileme/Modernizasyon Yat. İçin : 1.500.000-TL
 
Program bütçeleri KDV hariç rakamlardan oluşmakta ve yukarıda belirtilen Hibeye Esas Proje Tutarının azami % 50 si hibe olarak yatırımcıya ödenecektir. Hibeye esas Proje Tutarı 250.000-TL altında olan başvurular kabul edilmeyecektir. Proje bütçesi yukarıda belirtilen limitlerin üzerinde ise kalan kısımlar yatırımcının kaynaklarından sağlanacaktır.
 
Hangi Gider Kalemleri Desteklenecektir?
 
Başvuru projesi uygun bulunan yatırımcılar ile imzalanacak olan Hibe Sözleşmesi tarihinden sonra, satın alma mevzuatı ile diğer program mevzuatına uygun olmak koşuluyla;
 
* İnşaat işleri alım giderleri,
* Makine Ekipman Malzeme Alım Giderleri
 
program kapsamında desteklenebilecektir.
 
Kimler Başvurabilir?
 
Bakanlığın herhangi bir kayıt sistemine kayıtlı olan (El Sanatları ve Katma değerli ürünler Başlığı Hariç) çiftçiler, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir. (Tüzel Kişiler: Küçük Orta Ölçekli İşletme kapsamında yer alan Anonim, Limited ve Kollektif Şirketler ile Kooperatif ve Birlikler)
 
Tüzel Kişilikler, Kuruluş Tüzüklerinde/Ana Sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler.
 
BAŞVURU SAHİPLERİNDE ARANACAK ÖZELLİKLER:
 
a) 2020/24 nolu Tebliğin 8 inci maddesinde belirtilen yatırım konularını gerçekleştirmek üzere hazırlanacak proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılır.
 
b) Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulan diğer kayıt sistemlerine kaydı esastır. Bu nedenle tüzel kişiliği oluşturan bireylerin ayrıca kaydolmaları gerekmemektedir.
 
c) Tüm yatırımlar için son başvuru tarihinden önce kurulan; * 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirketler, * 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu, 18/4/1972 tarihli ve 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu, 1/6/2000 tarihli ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanuna göre kurulmuş kooperatifler ile 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan ıslah amaçlı yetiştirici birlikler ile bunların üst birlikleri/iktisadi teşekkülleri, 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan iktisadi teşekkülleri, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde onay verilmiş tüzüğünde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına son genel kurulda gündeme alınıp karara bağlanmış olması koşulu ile tüzel kişilik olarak başvurabilirler.
 
ç) Tüzel kişiler başvuruları ile birlikte, firmanın sermaye yapısı, miktarı ve faaliyetleri açısından nihai durumunu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi tasdikli örneği ekinde hala geçerli olan tüzük/ana sözleşmesinin yer aldığı Ticaret Sicil Gazetesi ile 2020/24 nolu Tebliğin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten sonra Ticaret ve Sanayi Odasından alınmış faaliyet belgesini sunmalılardır.
 
d) Tüzel kişilerin, son başvuru tarihinden önce proje başvurusu, hibe sözleşmesi imzalanması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yetkili kurul ve/veya organlarından aldıkları yetki kararı ile yatırım yapma konusunda almış oldukları yönetim kurulu kararını proje başvurularında ibraz etmeleri gerekmektedir.
 
e) Tüzel kişilerin, bu programa proje başvurusu yapılması, ortaklık kurulması, hibe sözleşmesi imzalanması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yetkili kurullarından son başvuru tarihinden önce yetki almış olması ve bu yetki belgesini proje başvurularında ibraz etmeleri gerekmektedir.  "Örneğin, hibe başvurusu şirket adına yapılıyorsa, başvuruyu imzalayarak sunan kişinin yetkilendirildiğine dair yetkili organ kararı, kooperatif adına kooperatif başkanı tarafından yapılan bir başvuruda ise, kooperatif başkanına yetki veren yönetim kurulu kararı (kooperatif genel kurul kararı ile yönetim kurulu bu tip yetkilendirmeler için yetki almışsa) hibe başvurusu ekinde verilmelidir". 
 
f) Tüm yatırımlara yönelik proje konularında başvuran tüzel kişiler idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olmalıdır. Tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olduklarına dair taahhütnameyi, gerçek kişilerin ise kamu hizmeti yapmadıklarına dair taahhütnameyi başvuru ekinde sunmaları gereklidir. Kamu görevi yürütenler, devlet memurları, kamu işçileri veya devlet üniversitelerinde görevli öğretim görevlileri gerçek kişi olarak başvuramazlar.