• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Manisa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özkasap: "İhracatçının Desteklenmesini İstiyoruz"
Manisa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özkasap:  29 Aralık 2021 Çarşamba

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği “TOBB Müşterek Konsey Toplantısı” İkiz Kulelerde Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Konsey toplantısına katılan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap güncel ekonomik durumu değerlendirdi ve ihracatçının desteklenmesini istedi.

Bakan Mehmet Muş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakan Yardımcıları, Konsey Başkanları ve Konsey Üyelerinin katıldığı TOBB Müşterek Konsey Toplantısında “Üretim”, “Yatırım”, “İstihdam” ve “İhracat” konuları ele alındı. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap toplantıda yaptığı konuşmada lojistik maliyetleri bakımından ihracatçının desteklenmesi gerektiğini altını çizdi.

 

 

Başkan Özkasap şöyle konuştu:

“-Tarıma dayalı imalatçı-ihracatçı sektörlerimiz, hammadde ve emtia fiyatlarının hem dünya genelinde hem de yüksek kur ve enflasyon etkisiyle yurtiçinde arttığı ve sürekli değişkenlik gösterdiği son dönemde, enerji, yardımcı malzeme, ambalaj, konteyner tedariki, lojistik ve istihdam gibi diğer üretim ve pazarlama maliyetleri de dikkate alındığında, maliyet hesaplamasında ve yurt dışı alıcılara fiyat vermekte zorlanmaktadır. Yurt dışı alıcılar yüksek kuru bir pazarlık unsuru olarak kullanmaya, TL karşılığa göre fiyat istemeye başlamışlardır. İhracatta hem yardımcı malzeme alışı, hem de mamul satışı olarak iki yönlü taahhütler bulunmaktadır. Takvimi kura göre belirlenemeyen sürekli işleyen bu yapıda kur değişkenliği, daha önceden verilmiş taahhütlerde zarar, yeni yapılacaklarda ise fiyatlandırma sorunu oluşturmaktadır. Bu durumda alıcılar özellikle bazı gıda ürünlerinde alternatif aramakta, İran, Güney Afrika, Peru ve Mısır gibi ülkeler ihracatçılarımıza rakip olmaktadır. Bu da katma değer ve Pazar kaybına neden olmaktadır. Manisa ihracat sıralamasında ülkemizde 7. Sırada yer alırken, ilimizde gerçekleşen ihracatın yüzde 15’i tarıma dayalıdır. Bu sıkıntıların yanı sıra bir diğer konu ise navlun fiyatlarıdır. Fiyatlarda bir miktar düşüş gerçekleşmiş olsa da fiyatlar lojistik maliyetleri bakımından halen yüksek seyretmektedir. Bu kapsamda ihracatçılarımızın desteklenmesini istiyoruz” diye konuştu.

“KURUN STABİL GİTMESİ TİCARETE OLUMLU YANSIYACAKTIR”

Başkan Sadık Özkasap kur istikrarının sağlanması ve kurun stabil seviyede seyretmesinin ticareti olumlu yönde etkileyeceğinin altını çizerek, bazı gıda ürünlerinin son dönemde kurdaki hızlı artış ve düşüşten etkilendiğini kaydetti. Özkasap, “Sektör mensuplarımızın isteği ticaretin öngörülebilir koşullarda yapılmasıdır. Bizler firmalarımızı ihracata yönlendiriyoruz ancak iç piyasada fiyatlar arttığı için rahat ürün tedariki sağlanamıyor. Aynı zamanda fiyatlar yükseldikçe hane halkının alım gücü düşmekte bu durumda kasap ve bakliyat esnafımızın satış hacmini de düşürmektedir. Bu noktada hükümetimiz tarafından verilen desteklerin artması, özellikle Eximbank desteklerinin yükseltilmesi, bankaların müteşebbis esnafı desteklemesi, faizlerin normal bir seviyede seyretmesi piyasalardaki güven ortamını yeniden tesis etmeye yönelik adımlar olacaktır” diye konuştu.

"DAHA VİCDANLI OLMALARINI BEKLİYORUZ"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’da, bankaların son günlerde kredi faizlerini olağanüstü şekilde artırdıklarını belirterek, "Feda reel sektörde, kar mali sektörde şeklinde bir paylaşım olamaz. Bankalarımızın artık daha vicdanlı davranmasını bekliyoruz." dedi.? Kovid-19 salgını döneminde 200'e yakın öneri ve talebi hükümete ve Bakanlığa ilettiklerini, bunların pek çoğunun hayata geçirildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, destek adımlarının olumlu yansımalarının da görüldüğünü dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, son dönemde Türk lirasında yaşanan olağan dışı değer kaybının büyük ölçüde geri alınmış olmasını olumlu bulduklarını ve piyasalarda istikrarın teminine yönelik her adımı desteklediklerini vurgulayarak, "Yüksek faiz yükünden kurtulmanın yanı sıra mali piyasalarda istikrar ve öngörülebilirlik sağlanmasının, ekonominin büyüme sürecine büyük destek olacağına inanıyoruz. Ayrıca kamuda bekleyen özel sektör alacaklarının ödenmesine yönelik olumlu ve somut adımlar başladığını da memnuniyetle takip ediyoruz." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, ABD ve AB'nin Asya'ya bağımlı kaynak tedariki modelini değiştirme isteğinin Türkiye'yi küresel tedarik zincirinde öne çıkarak güvenilir tedarikçi ülke konumuna hızla taşıyabileceğine dikkati çekerek şunları kaydetti: "Bunun için bir yandan istikrarı güçlendirmeye dönük adımları atarken bir yandan da 2022 ve sonrasında sürdürülebilir büyüme ve katma değeri yüksek üretim ve ihracata dönük planlamaları yapmamız gerekiyor. Küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşümün yanı sıra yeşil mutabakat ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımlar da önemli fırsatları ve tehditleri içinde barındırıyor. Bizim de Türkiye olarak bu yeni dönemde ülkemizi ve iş dünyamızı iyi konumlayabilmemiz için gereken adımları hızla atmamız lazım. Bunun için de kamu-özel sektör diyaloğunu daha da sıklaştırmalı, ortak akılla bu süreçte kazanan ülkeler arasında konumlanmalıyız."

“HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ”

Ticaret Bakanı Muş ise konsey toplantısında yaptığı konuşmada Bakanlık olarak, ticari hayata ilişkin tüm süreçlerde iş dünyasıyla istişareye büyük önem verdiklerine işaret ederek, bu istişareler esnasında gelen talepleri hızla değerlendirip sonuçlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Muş, Kovid-19 salgınının yarattığı olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüksek büyüme oranları yakalamayı başardığını hatırlatarak, "Gerçekleşen yüksek oranlı büyümenin yüzde 92'si net ihracatımızdan kaynaklanmış ve 2021 yılında ekonomik büyümemizde imalat sanayisi ve ihracatın payının ağırlık kazanmasıyla küresel ihracattaki payımız artmıştır." diye konuştu.

Bakan Muş, kendilerinin de Bakanlık olarak ihracatçılara destek olmak amacıyla yeni vizyon ve stratejiler ortaya koyduklarını vurguladı.

Muş, mal ihracatına yönelik mevcut destekleri sürdürerek bu yıl 7 bin 200'ün üzerinde firmaya destek ödemesi yaptıkları bilgisini vererek, "2022 yılı için ihracatçılarımıza ayırdığımız destek bütçesi 5,2 milyar liradır. Pandeminin etkilerinin azalmasıyla ihracatçılarımız daha fazla faaliyet gerçekleştirecek, biz de onları daha çok destekleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Muş, son 20 yılda atılan adımlarla ekonomide istikrar ve öngörülebilirliğin temini konusunda yakalanan seviyeye işaret ederek, "Bunun korunması ve sürdürülebilmesi için hükümet olarak çalışmaya devam edeceğiz. Burada siz iş dünyası temsilcilerinden de kurdaki dalgalanmanın bertaraf edilmesinden sonra ekonomide yakalanan bu olumlu havanın devamı için destek bekliyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz. Ülkemizin geleceği için elimizi taşın altına birlikte koymalıyız." dedi.

Muş, gıda fiyatlarında gözlenen yüksek artışlara değinerek, "Evet, kur farklılıklarından kaynaklı bir maliyet artışı olmuştu ancak son süreçte kurlarda bir gevşeme gerçekleşti. Bunun sonucu olarak da vatandaşlarımızda fiyatların inmesi yönünde haklı bir beklenti oluşmuştur. Bu beklentinin karşılık bulmasını bekliyor, süreci yakından takip ettiğimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bakanlık olarak, perakende satış noktaları başta olmak üzere tedarik zincirinin tüm aşamalarına yönelik 81 ilde denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu denetimlerimize devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konsey toplantısı sonrasında Oda/Borsa başkanları ile bir araya geldi.