• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB'nin 79. Genel Kurulu'nda Türk İş Dünyası Gelişim ve İlerleme Kararlılığını Tazeledi!
TOBB'nin 79. Genel Kurulu'nda  Türk İş Dünyası Gelişim ve İlerleme Kararlılığını Tazeledi!01 Haziran 2023 Perşembe

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB)  Seçimli 79. Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş’un da katıldığı bir dizi programla Ankara’da gerçekleştirildi. TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 4 yıl süreyle yeniden Başkan seçildiği Genel Kurulda, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap da Üyesi olduğu TOBB Ticaret Borsaları Konseyi’ne yeniden seçildi.
 
 
 
İki Günlük bir programla, 30-31 Mayıs tarihlerinde Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Merkezi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde 81 İlden geniş bir katılımla gerçekleştirilen Genel Kurulda, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ile birlikte Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Cahit Yayman, Genel Kurul Delegeleri olan Meclis Başkan Yardımcısı Ali Yılmaz, Meclis Başkan Yardımcısı Alpaslan Gül ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ersaygı da Genel Kurul kapsamındaki görüşme ve seçimlerde yer alarak Manisa İş Dünyasını temsil ettiler.
 
 
TOBB Genel Kurul Divanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Konseyler, Oda ve Borsa Başkanları ve Delegelerden oluşan Heyetin Anıtkabir’i Ziyareti ile başlayan Programın 1. Gününde, TOBB Merkezinde 74. Genel Kurul’un açılış programında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Ülkemizi daha ileriye taşımak için geçmişte olduğu gibi yeni dönemde de Türk İş Dünyası olarak var güçleriyle çalışmaya hazır olduklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu Katılımcılara hitaben konuşmasında ayrıca şunları kaydetti:
 
- “TOBB çatısı altında bir araya gelen Türk İş Dünyası, temsilcisi oldukları yatırım, ihracat, istihdam dinamikleriyle geleceğimizin de güvencesidir. Sizlerin azmi, çalışkanlığı, dirayeti ve kabiliyetiyle önümüze çıkan engelleri birer birer aşarak hedeflerimize doğru yürümeye devam ediyoruz. Sizler ürettiğiniz, istihdamı artırdığınız, ihracatı yükselttiğiniz, yatırımlarınıza devam ettiğiniz, yeniliklere açık olduğunuz sürece Allah'ın izniyle bu Ülke ve Millet ilerlemeye devam edecektir. Türk Malı ifadesi artık Dünyanın dört bir yanında kalitenin sembolleri arasında yerini  almışsa, bu başarının altında Sizlerin imzası var.
 
Yakın geçmişte önce ekonomideki kur dengesizliği, sonra pandemi süreci, ticarette konteyner dar boğazı, küresel enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşının getirdikleri, Ülkemizde meydana gelen doğal afetler gibi pek çok zorluk yaşadık. Bir tepeyi aştık derken karşımıza bir yenisi çıktı. En son hepimizi derinden üzen 6 Şubat büyük Deprem felaketi. Ama şükürler olsun ki bunların hepsinde Milletçe nasıl tek yürek olabildiğimizi, üstesinden gelmek için nasıl bir dayanışma gücüne sahip olduğumuzu da gönülden hissettik. Yaşadıklarımızı hiç biri gelişme ve ilerleme azmimizi değiştirmedi. TOBB Camiası olarak hiç durmadık. Oda ve Borsalarımızın akredite çalışma sistemleriyle kurumsal gücünü ve kapasitesini artırdık.  Özel sektörümüzün yurtdışındaki lobisi olduk. Eskiden kapısından dahi giremediğimiz küresel iş örgütlerinin tamamında artık söz sahibi olduk. Ülke meselelerinde inisiyatif aldık, Milli Dayanışma kampanyaları oluşturduk. Bizim önden gidip yolu açmamız gerekiyor dedik. Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu, Gümrük ve Turizm İşletmeleri, TOBB-ETÜ Teknoloji Merkezi ve Garaj, TOBB Yurt Dışı Ticaret Merkezleri gibi oluşumlarla Türkiye’nin zenginleşmesi için fikir ürettik, proje ürettik. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu ile çok kısa bir sürede yerli ve milli otomobil hayalimizi gerçekleştirdik. Bu özetin özetine sığmayacak sayısız proje, milli kampanya ve çalışmada Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.”
 
 
TOBB'un 79'uncu Genel Kurulu münasebetiyle Üyeleriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Genel Kurulun, TOBB, İş Dünyası ve Türkiye için hayırlı olmasını dileyerek şunları belirtti:
 
- “Birliğin Tüm Mensuplarını, Türkiye'nin kalkınmasına, büyümesine, güçlenmesine yaptıkları katkılar dolayısıyla tebrik ediyorum. Sizlerin şahsında, büyük ve güçlü Türkiye idealine sahip çıkan TOBB Üyelerine, Ülkem ve Milletim adına teşekkür ediyorum. Türkiye'ye hizmet mücadelemizde bugüne kadar hep sizlerle yol yürüdük. Ne yaptıysak beraber yaptık, sırt sırta vererek beraberce başardık. Türkiye'yi, tarihinin en büyük yatırım hamlelerine beraber tanıştırdık. Sayısız başarı hikayesini kamu-özel sektör dayanışması içinde hareket ederek beraberce yazdık. İnşallah bundan sonra da aynı çizgide yolumuza devam edeceğiz. Ülkemizin karşılaştığı sorunlara, ortak akılla beraber çözüm arayacağız. İş Dünyasıyla, Sivil Toplumuyla, Siyaset Kurumuyla el birliği, gönül birliği içinde İnşallah Türkiye Yüzyılı'nı hep beraber inşa edeceğiz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Üyelerimizin, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hedeflerimize ulaşmamız noktasında üzerlerine düşen görevleri en güzel şekilde yerine getireceklerine inanıyorum. Milletin tüm kesimleri gibi İş Dünyasının da beklentilerinin farkındayız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Genel Kurullarında İş Adamlarıyla bir araya gelmeye çaba gösterdik, her yıl Bakanlarımızla Türkiye Ekonomi Şuralarında her şehrin, her sektörün meselelerini uzun uzun istişare ettik. Sizlerin her alanda önünüzü açmak, yolunuza çıkan engelleri ortadan kaldırmak için İnşallah bundan sonra Sizlerle yine bir araya gelecek ve birlikte adım atacağız.”
 
 
 
81 İl ve İlçelerinden katılım sağlanan TOBB Genel Kurullarının, TOBB’da gerçekleştirilen Ekonomi Şuraları gibi Ülkemizin en büyük ve en etkili istişare ortamlarından birisi olduğunu belirten Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise Genel Kurul’a ilişkin değerlendirmesinde ayrıca şunları belirtti:
 
-“Genel Kurulumuzun bir diğer önemli özelliği de Ülkemizi daha ileriye taşımak mesajı altında hem İş Dünyasının hem de Hükümetimizin kararlılığını gösterdiği bir platform olması. İş Dünyamız üretim ve istihdam kararlılığını koruduğu sürece, Hükümetimiz de başta maliyetler ve finansmana ulaşım olmak üzere en akılcı ve destekleyici politikalarla aktarılan tespitlere çözüm üretecek geçiş yollarını sağladığı sürece,  daha iyiye ulaşmamız her zaman mümkün olacaktır. Bizler de, Oda ve Borsa Başkanları olarak Yönetim Kadrolarımız ve Üye İşletmelerimiz ile birlikte sadece günü kurtarmak, mevcutla yetinmek gibi bir anlayışta asla olmadık. Hep daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz.
 
Her alanda yeni ve çok daha büyük hedeflere ulaşmak için gayret gösteriyoruz. Doğrudan iştirakçisi olduğumuz ya da çalışma konularına dahil olduğumuz; TOBB Ticaret Borsaları Konseyi faaliyetleri, Tarımsal emtia ticaretini dijital platforma taşıyan Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın kuruluşu ve Acentelik faaliyetleri, Yurt İçi ve AB nezdinde Coğrafi İşaret Tescili çalışmaları ile üretim değerlerimizin korunması ve pazarlarının desteklenmesi, KGF ve Türk Eximbank desteklerinin yatırım ve ihracatta miktar ve çeşit bakımından artırılması, TOBB Nefes Kredileri, E-Ticarette köprü olma, İş Dünyası Webinarları, Ekonomi Raporu bilgilendirmeleri, Mesleki Eğitim, Kadın ve Genç Girişimcilik, Üniversite-İş Dünyası Entegrasyonu, Ticari Anlaşmazlıklarda Arabuluculuk, Özel Sektörün Yeşil Dönüşüme Hazırlanması, bu gayrete verebileceğimiz başlıca örnekler arasında yer alıyor.
 
81 İlden gelen Delege ve Temsilcilerle yapmış olduğumuz görüşmelerde de gördük ki; Her türlü zorluğa ve çevremizdeki olumsuzluklara rağmen İş Dünyamızın özgüveni sağlam. Bizler de Ülkemiz, İş Dünyamız ve Üyelerimiz adına, üretimden pazarlama çalışma hayatının her aşamasında İşletmelerimizin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerilerini Birliğimize ve Hükümetimize aktarmaya, istişare etmeye devam edeceğiz.”
 
79. Genel Kurul Programının 2. Gününde ise;
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde gerçekleştirilen seçimde, M. Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlığına 4 yıl süre ile yeniden seçildi. Genel Kurul dahilinde ayrıca yapılan Konsey, Kurul ve Komisyon seçimlerinde ise Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap sürdürdüğü TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Üyeliği’ne yeniden seçildi.