• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
ÜZÜMDE REKOLTE TAHMİNİ EĞİTİMİ VERİLDİ
ÜZÜMDE REKOLTE TAHMİNİ EĞİTİMİ VERİLDİ21 Haziran 2023 Çarşamba

 

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde “Üzümde Rekolte Tahmini Eğitimi” düzenlendi.


2023 Yılı Üzümde Rekolte Tahmini Çalışmalarına güncel bilgi paylaşımı ile hazırlık yapılması ile birlikte Paydaş Kurumların Teknik Kadro İşbirliğinin güçlendirilmesinin de amaçlandığı program kapsamında; Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliğinde teorik , Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ev sahipliğinde ise bağ alanlarında uygulamalı eğitim faaliyetleri gerçekleştirildi.

Programlara, Manisa Ticaret Borsası'nı temsilen Ziraat Mühendisi Özlem Çetin katılım sağladı.
 
Manisa’da sadece kuru üzümden 500 milyon dolarlık ihracat geliri elde edildiğine dikkat çeken Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Üzüm, İl Müdürlüğü olarak çok fazla mesai harcadığımız bir ürün. Yıl boyunca bu konuda pek çok görüşmeler ve toplantılar gerçekleştirmekteyiz. Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, İhracatçılar Birliği ile sürekli temas halindeyiz. Sultani Çekirdeksiz Üzümün yüzde 85’inin üretildiği İlimizde yıl boyunca çalışmalar devam eder. Piyasaların arz talep dengesine göre belirlendiği bu dünyada, elbette ki üretilen miktarların ne olduğu hem iç hem de dış piyasanın beklediği bir bilgidir. Rekolte çalışması bu anlamda çok önemlidir. Son yıllarda Toprak Mahsulleri Ofisi de regüle etmek amacıyla piyasa girmekte ve üzüm alımları gerçekleştirmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yapacakları aksiyonları, hazırlıkları, depo planlamaları, tüm bunlar belirlenecek rekolte çalışmalarına göre planlanır. Dolayısıyla bu rekoltenin en az hata payı ile ortaya konulması önem arz etmektedir” dedi.
Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, İhracatçı Birlikleri ve Bakanlık personellerinin ortak çalışmalarıyla rekolte tahminlerinin yürütüldüğünü belirten Öztürk; “Bu son derece önem arz eden teknik iş de görev alan arkadaşları saha çalışmalarında teknik çalışmalara uygun hareket etmeye davet ediyorum.  Bu tür toplantıları oldukça önemli buluyorum. Doğru rekolte tahmini, sahanın da bundan sonra doğru bir şekilde yönetilmesini beraberinde getirecektir” dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri Ziraat Mühendisi Oğuz Aşçıoğul,  Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Dr. Oğuzhan Soltekin sunumlarını gerçekleştirmesinin ardından toplantı katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla sona ederdi. Sonraki bölümde ise Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde uygulamalı saha çalışması gerçekleştirildi.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 100. Yıl Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe;  Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcıları Mustafa Gündoğar, Melikşah Taşkın, Serdar Mersinli, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Manisa, Denizli, İzmir İllerindeki Ziraat Odası, Ticaret Borsası, İhracatçı ve Üretici Birliklerinden uzmanları ile İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan konu sorumlusu teknik personeller katıldı.