• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
İhracatın Yıldızları Ödüllerini Aldı
İhracatın Yıldızları Ödüllerini Aldı 10 Ocak 2024 Çarşamba

 

Cumhuriyetimizin 100. Yılında yaptıkları ihracatla Türkiye’ye 42,6 milyar dolar ihracat kazandıran Egeli ihracatçılar düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

Ege İhracatçı Birlikleri, düzenlediği “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde 21 kategoride 57 firmaya 61 ödül verdi.

Manisa Ticaret Borsası Üyesi 3 Firmada kendi sektörlerinde elde ettikleri başarıyla ödüle layık bulundu.

 

 

 

2023 yılında Türkiye’ye 42,6 milyar dolarlık dolar döviz getirisi sağlayan Ege İhracatçı Birlikleri, geleneksel hale getirdiği ödül törenini bu kez ihracata büyük katkı sağlayan 57 firması için düzenledi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ödül alan firmaları kutladı. 2023 yılı ihracat performanslarıyla ilgili konuşan Eskinazi, “Tarım sektörlerimiz ihracatlarını yüzde 9’luk artışla 6,7 milyar dolardan 7,3 milyar dolara taşıdılar ve Ege İhracatçı Birliklerimizin ihracatının düşmesini önlediler. Sanayi sektörlerimiz 9 milyar 877 milyon dolarlık dövizi ülkemize kazandırırken, Madencilik sektörümüz 1 milyar 66 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 215 ülke ve gümrüklü bölgeye ihracat yaptık. 2023 yılında toplan 7 bin 258 firmamız ihracatımıza katkı sağladı. İhracatçımıza büyük küçük katkı sağlayan tüm firmalarımızı kahraman olarak görüyor, kendilerini gönülden kutluyoruz” şeklinde konuştu.

KARAMSAR DEĞİLİM

“İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde 2024 yılıyla ilgili öngörülerde de bulunan Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü; “Ekonomik göstergeler 2024 yılının da yüksek enflasyonla mücadele edeceğimiz, en azından ilk yarısında döviz kurlarının düşük seyredeceği bir yıl olacağı ile ilgili ipuçları veriyor. Yüksek enflasyonu kontrol altına almamız için acı ilacı içmemiz gerekiyor. Acı ilacı içerken ölümcül olmamalı, sosyal dengeler bozulmamalı. 2024 yılının ilk iki çeyreğinde yüksek enflasyonist ortam devam edecek. Döviz kurları üzerindeki baskı, kredi musluklarının darlığı ve dış kaynak gelmeme riski sürecek. İkinci 3 ayda bu parametrelerde hareketlenme olmasını bekliyoruz. Döviz kurlarında ve kredi musluklarında hareketlenmenin yavaş yavaş başlamasını bekliyoruz.

İhracatçı bir ümitle fiyatı tahmin ederek ona göre fiyat verecek. Üçüncü çeyreği toparlanma dönemi olarak görüyorum. Dördüncü çeyrekte ise belki hafif hafif kar etme dönemi başlayacak. 2024 yılı için karamsar değilim.”

YENİ YATIRIMLAR YAPILMALI

Türkiye’nin rekabetçi olabilmesi için 2024 yılında yatırımlara devam etmesi gerektiğini dile getiren Eskinazi, “Ancak yatırım yapacaklarda bir tedirginlik var. Yatırım yapacaklara yeni kolaylıklar getirilmesi gerekir. İş hayatına yeni sektörler geliyor. Yeni iş yapış şekilleri geliyor. Yeni yatırımlar bu gidişata göre kurgulanmalı” diyerek sözlerini noktaladı.

GURUR DUYUYORUZ

Ege İhracatçı Birlikleri İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ihracata başladıklarını, ihracat süreçlerinin ne kadar zor olduğunu daha yakından gördüklerini, bu zorlukları aşarak ihracat yapan, ülkemize döviz kazandıran ihracatçılarımızla gurur duyduklarını dile getirdi.

EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde ödül alan firmaların 44 tanesi ihracatın yıldızları listesinde yerini korurken, 13 firma bu yıl ihracatın yıldızları arasına girmeyi başardı. 

Ege İhracatçı Birlikleri İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ne; İzmir Vali Yardımcısı Kamil Köten, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Enver Kök, Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Halil İbrahim Gökçüoğlu, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Başkan Yardımcısı Hüseyin Şenay, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, 2014-15 dönemi Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, MÜSİAD İzmir Şubesi Başkanı Gökhan Temur, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları, ödül alan firma temsilcileri katıldı.

BORSA ÜYELERİMİZ ÖDÜLLERİNE KAVUŞTU

Düzenlenen törende sektörlerinde ihracat rekorları kıran Manisa Ticaret Borsası Üyelerimiz de ödüllerini aldılar. “Ege Bölgesi İhracatının Yıldızları” Listesinde, “Sektör Yıldızı” olarak yer alan ÖZGÜR TARIM ÜRÜNLERİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş., 2023 yılı Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğince sektöründe en çok ihracat yapan ilk 3 firma arasında 2. Olan Manisa Ticaret Borsamız Üyesi YONCA GIDA SANAYİ İŞLETMELERİ İÇ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ ve 2023 yılı Ege bölgesi Kuru Meyve Mamulleri ihracatına en büyük katkıyı sağlayan firmalar arasında 2. sırada yerini alan Manisa Ticaret Borsası Üyemiz OSMAN AKÇA TARIM ÜRÜNLERİ İTHALAT İHRACAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ törenle ödüllerine kavuştular.

BÜYÜYEREK DEVAM EDECEĞİZ

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, törenin düzenlemesinde emeği geçen Ege İhracatçı Birliklerine teşekkür etti. Ege bölgesinde ihracatın büyüyerek devam ettiğini ifade eden Başkan Özkasap, “Manisa Ticaret Borsamız üyesi 3 değerli firmamızda sektörlerinde kırdıkları rekorlara yenilerini ekleyerek ülkemizin büyümesi ve gelişmesine katkıda bulunuyorlar. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.