• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB HİZMET ŞEREF BELGESİ TÖRENİ
TOBB HİZMET ŞEREF BELGESİ TÖRENİ15 Temmuz 2014 Salı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Ankara’daki Merkezinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı, 10 ve 20 yıl süreyle görev yapan TOBB Genel Kurul Delegelerine “Hizmet Şeref Belgesi” ve “Plaket” verilmesi töreni düzenlendi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, TOBB tarafından organize edilen iftar yemeğini takiben gerçekleştirilen törene TOBB Delegeleri ile birlikte Oda ve Borsaların Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları da katıldı.​
 
Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ve Meclis Başkanı Ergun Türek’in de davetli olarak katıldığı program, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Gül ve Bakan Yazıcı’ya Türk İş Dünyasına katkıları için teşekkür ettiği açılış konuşmasıyla başladı.
 
TOBB camiası olarak; birlik-beraberliğe, kadirşinaslığa, vefaya büyük önem verdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu konuşmasının devamında şunları belirtti:
 
“Delege olarak belirli bir dönemi tamamlayan kardeşlerimize Hizmet Şeref Belgeleri’ni takdim ediyoruz. Camiamızın geleneği olarak bu töreni her yıl Mayıs ayındaki genel kurulumuzdan bir gün önce yapıyoruz. Ancak Soma’da meydana gelen maden faciasından dolayı, bu yılki 70. Genel Kurulumuzda, bu töreni yapmadık. Törenimizi erteleyip, Soma için yardım kampanyası başlattık. Yardım kampanyamıza 16 milyon 800 bin lirayı aşan büyük bir destek oldu. Bu kapsamda Oda-Borsalarımıza, iş dünyamıza ve vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”
 
 Son 30 yılda Türkiye müthiş bir dönüşüm yaşadı. Bu süre zarfında, Türk özel sektörü neleri başarabileceğini tüm dünyaya gösterdi. Türkiye bir tarım ülkesi iken, İtalya ile Çin’in arasındaki en büyük sanayi devi haline geldi. 30 yıl önce sadece 5 tarım ürünü satabilirken, bugün 200’den fazla ülkeye, 20 bin çeşit mal satıyoruz.
 
Yılda 152 milyar dolar ihracat yapıyoruz, bunun yüzde 92’si de sanayi ürünü. Birçok sektörde küresel başarı hikâyeleri yazdık. Tarım hasılasında dünyanın 7’nci büyük ülkesi olduk. Yılda 36 milyon turist ağırlayarak, Turizmde dünyada en fazla turist çeken 6ncı destinasyon haline geldik. Müteahhitlikte ve karayolu taşımacılığında dünyanın 2nci büyük gücü olduk. İşte bütün bunları, özel sektör eliyle yaptık. Yani, bu salonda gördüğünüz insanların temsil ettiği kitle yaptı. Çünkü bu salondakiler, 81 il 160 ilçede Türk özel sektörünü temsil ediyorlar. Bu salondakiler, tüm Türkiye’de 1,5 milyon müteşebbisi temsil ediyorlar. İşte bu nedenle, bu salonu dolduran, Türk özel sektörünün temsilcisi olan Başkanlarımızı kutluyor, her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çünkü Onlar, TOBB camiası içinde farklı kademelerde görev alarak Türk özel sektörünün yükünü üstlendiler. Özel sektörün önünü açmak için para pul almadan çalıştılar. Bu gayretler sayesinde Türkiye’de girişimci sayısı arttı. İş adamlarımızın, iş kadınlarımızın sayısı arttıkça biz zenginleştik, ülkemiz zenginleşti. İşte bu başarı hikâyesi böyle yazıldı”
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise ülke ekonomisine kazandırdığı dinamizm için tüm özel sektör temsilcilerine teşekkür ederek, Başbakan olduğu 2002 yılından itibaren, Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı olduğu 7 yıl boyunca iş adamlarıyla her vesileyle beraber olduklarını, Türk Özel Sektörünün geleceğini, sektörün problemlerini konuştuklarını, tüm yurtdışı ziyaretlerine büyük uçaklarla ve işadamlarımızdan oluşan heyetlerle beraber gittiklerini, gidilen her yerde hep iş konseyi toplantıları yaparak o ülkenin de iş dünyasıyla ticari yatırım ve yeni imkanları konuştuklarını anlattı. Gül, iş adamlarının önemli görevler üstlendiklerini, hatta diplomasi yaptırdıklarını da ifade ederek şunları dile getirdi:
 
“TOBB sadece mensuplarının problemleri için değil, Türkiye'nin dertleri ve aynı zamanda Türkiye'nin dostlarının meseleleriyle de yakından ilgileniyor. Sadece bir projeyi Türk iş adamlarına almak için gittiğimiz ülkeler oldu. Telefon ettiğimiz krallar emirler, sultanlar, cumhurbaşkanları, yazdığımız mektuplar oldu. Son dönemde dış ticarette 35 milyar dolarlık işi Türk İş Adamları, yani sizler aldınız. Tabii sizin bu başarınız, bu kapasiteniz olmasa ben hiçbirinizi tanıtamaz, milyar dolarlık projeleri gerçekleştirebileceğinize referans olamazdım. Dolayısıyla esas maharet sizdeydi. Siz gücünüzü koydunuz, kabiliyetiniz gösterdiniz, o büyük işleri başarabileceğinizi söylediniz, biz de arkanızda durduk ve neticede kazanan Türkiye oldu."
 
Konuşmaların ardından TOBB bünyesinde 10 ve 20 yılını dolduran delegelere plaketlerin takdim edildiği ve hatıra fotoğrafı çektirilen program ile ilgili Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise şu açıklamada bulundu:
 
“4 milyar dolarla en çok ihracat yapan 7. İl olma, Ülke geneli tarım istihdamında ilk sıralarda yer alma, Ülke tarımının üretim hacminde ilk sırada olan Zafer Kalkınma Ajansı Bölgesinde taşıyıcı güç olma, sayısı her yıl artış gösteren dünya lideri firmaların da içinde bulunduğu yatırım bölgesi olma, sanayi alanında gelişirken tarımsal potansiyeli de koruyarak ihracata yönelen çok sektörlü faaliyet yapısı gibi pek çok özelliğe sahip Manisamızın da bugün burada vurgulanan başarıdaki payı çok büyük. Türkiye Ekonomisinin temel taşlarından birisi olmaya devam edecek olan Manisamızı temsilen bu gurur tablosunda yer almak, bu atmosferde Manisanın da önemli örnekler arasında konuşulduğunu görmek bizler için ayrıca gurur kaynağı olmuştur. Ben de bu vesileyle bizlere güvenerek temsil vazifesini veren ve üreten tüm Manisalılara teşekkürlerimi sunuyorum. Allah başarılarımızı daim etsin.”