• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
VII. TÜRKİYE TİCARET ve SANAYİ ŞURASI
VII. TÜRKİYE TİCARET ve SANAYİ ŞURASI07 Ağustos 2014 Perşembe
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirilen VII. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda, Ticaret ve Sanayinin Temsilcileri bütün sorunlarını ve çözüm önerilerini birinci ağızdan hükümetle paylaşma imkânı buldu.
VII. Ticaret ve Sanayi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili Bakanların da katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. 7 Bölgenin ayrı ayrı sunum yaptığı şurada Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Odaları Konseyi, Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Borsaları Konseyi ile Deniz Ticaret Odaları Konseyi de kendilerine ait sorunları ve çözüm önerilerini hükümetle paylaştılar.
Şura için Oda, Borsa ve Konseylerin kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, özel sektörün mikro ve makro sorunlarının belirlendiğini sonra da çözüm önerilerinin hazırlandığını anlattı.
Manisa’nın tarıma dayalı ticareti ve tarıma dayalı sanayisini temsilen, TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Üyesi ünvanıyla VII. Ticaret ve Sanayi Şurası’na katılan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Şura öncesinde 06 Ağustos Çarşamba günü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı”, “TOBB Ege Bölgesi Toplantısı” ve “TOBB Ticaret Borsaları İstişare Toplantısı”na da katılarak, Ülke ve Bölge Ekonomisi ile Tarıma Dayalı Sektörlerle ilgili doğrudan Hükümete aktarılacak sunum ve raporların hazırlanması çalışmalarında da bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada; TOBB'un Yöneticilerine ve Tüm Üyelerine Türkiye'nin büyümesine, demokratikleşmesine ve sorunların çözümüne yaptıkları katkılarından ötürü teşekkür etti. 2013'te büyümenin yüzde 4 olduğunu, 2014'ün ilk çeyreğinde de bunun yüzde 4.3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin büyüme oranlarında sanayicinin, çiftçinin, esnafın, KOBİ'lerin emeklerinin çok büyük olduğunu ifade ederek, "Bundan ötürü de sizlere Ülkem ve Milletim adına şükranlarımı sunuyorum" dedi. 

Odaları ve Borsalarıyla TOBB’u "Türkiye'nin çimentosu" olarak değerlendirerek, TOBB'un sadece ekonomik büyümeye katkı yapmadığını, 81 vilayette ve yurt dışında örgütlendiğini dile getiren Erdoğan, "TOBB, ahilik geleneğini yaşatarak, toplumsal refaha, kardeşliğe ve dayanışmaya çok önemli katkılar sağlıyor" şeklinde konuştu.

 

 

 Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise Şura ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları belirtti:

“-Şura öncesindeki hazırlık toplantılarında ve şura gününde, Ülkemizin dört bir yanından gelen ekonomi aktöreleri ve özel sektör temsilcileriyle birlikte Ülke ekonomisini a’dan z’ye mümkün olduğunca istişare etmeye, daha güçlü bir ekonomi ve daha müreffeh bir toplum için yapılabilecekleri Hükümetimize rapor halinde sunulmak üzere derlemeye çalıştık. Yerel ekonomimizi de ilgilendiren; mevcut işletme ve girişimcilerimizin kredi, istihdam, vergi ve enerji gibi temel maliyetlerinin daha iyi “yatırım teşvik politikalarıyla” desteklenmesi, gıda sanayinin ve İhracatçılarımızın rekabet koşullarının iyileştirilmesi, Havza Bazlı ve Planlı Üretim Modelinin hayata geçirilmesi, tarıma dayalı sanayiye girdi teşkil eden pamuk gibi stratejik ürünlerde üretim açığının daha etkili üretici primleriyle giderilmesi, arz yetersizliği yaşanan ve perakende fiyatların yükseldiği son dönemde; hayvancılık sektöründe damızlık üretiminin arttırılması ve üretim maliyetlerini dengeleyecek acil önlemlerin alınması, stok müessesine ihtiyaç duyulan çekirdeksiz kuru üzümde çok büyük maliyetlere sahip lisanslı depoculuğun desteklenmesiyle dünya ticaretinde söz sahibi olma gücümüzün arttırılması, Küçük ölçekli işletme ve faaliyetlerin, verimlilik, modernleşme ve istihdam konularında desteklerinin arttırılması, eğitim sistemimizin ekonomik sistemle entegrasyon yetersizliği ve daha pek çok konuda Manisadaki saha gözlemlerimizde tespit ettiğimiz konuları da Manisalı üretici ve işletmelerimizi temsilen doğrudan Hükümetimize aktarma imkanını değerlendirmiş olduk.”