• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
6552 SAYILI TORBA YASA KAPSAMINDAKİ
6552 SAYILI TORBA YASA KAPSAMINDAKİ14 Ekim 2014 Salı

Sayın Üyemiz,

6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun,11.09 2014 tarihinde 29116 mükerrer sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlgili Kanunun 77. Maddesi ile 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununa eklenen geçici 18. madde ile üye aidat borçlarının yeniden yapılandırılması hükme bağlanmış bulunmaktadır. Buna göre;

1. Uygulama; Üyemiz Firmaların 11 Eylül 2014 tarihinden önce Borsamıza ödemesi gerektiği halde ödememiş olan aidat borçlarını kapsamaktadır.

2. Uygulamada; kapsama giren aidat borçlarına ilişkin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanuna göre hesaplanmış gecikme zamları silinerek, bunun yerine 11 Eylül 2014 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak yeni gecikme zammı tutarları esas alınacaktır.

3. Aidat anapara ile yeniden hesaplanan gecikme zammı tutarları toplamından oluşacak olan yeni aidat borcunun ödemesi; birinci taksiti 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmek şartı ile 3’er aylık dönemler halinde 8 eşit taksitte olacaktır.

4. Ödenmesi gereken toplam tutarın tamamının 31.12. 2014 tarihine kadar ödenecek olması halinde toplam tutara % 10 oranında indirim uygulanacaktır.

5. Taksitlerden herhangi birinin öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde, uygulama kapsamında tahsil edilen tutarlar anapara borcundan düşülecek ve kalan borç için 6183 sayılı Kanun uyarınca gecikme zammı işletilmeye devam edilecektir.

6. İşi bırakma veya resen terk nedeniyle vergi mükellefiyeti sona erdiği halde Borsamız kayıtları devam eden üyelerimizin vergi mükellefiyetlerinin sona erdiği tarihe kadar ödenmeyen borçları için bu uygulama hükümleri uygulanacak olup vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihten sonra tahakkuk etmiş olan aidat borçlarının ise tahsilinden vazgeçilecektir.

7. Bu kanun hükümlerinden yararlanabilmek için 01.12.2014 tarihine kadar Borsamıza dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir.

Söz konusu yasa hükümleri doğrultusundaki uygulamadan yararlanılması hususunu dikkatlerinize sunarız.