• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI (K.K.Y.D.P) 9.ETAP TEBLİĞİ YAYIMLANDI
KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI (K.K.Y.D.P) 9.ETAP TEBLİĞİ YAYIMLANDI30 Ekim 2014 Perşembe

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında, Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi çerçevesinde 9. etap müracaatları başlamıştır.

Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkındaki Tebliğ ile ilgili bilgiler veren  Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan ÇEBİ; “İlgili tebliğ, 26 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olup başvurular 24 Aralık 2014 tarihine kadar Bakanlığımızın http://www.tarim.gov.tr/  internet adresi üzerinden yapılacaktır. Program kapsamında ilimizde yapılacak başvuru konuları;  bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması  (yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç), soğuk hava deposu, çelik silo, hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, alternatif enerji kullanan yeni sera, alternatif enerji üretim tesisleri konuları program kapsamında yatırım konuları olarak kabul edilecektir” diye konuştu.

Tebliğ'de yer almasına karşın ilimizde hibe desteği kapsamında değerlendirilmeyecek konulara da değinen ÇEBİ; "Hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, su ürünleri işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar (mantar, kültür balıkçılığı, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı yetiştiriciliği), yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolamaya yönelik bitkisel ürün işleme, paketleme, depolama tesislerine İlimizde hibe desteği verilmeyecektir”dedi.

Tebliğ kapsamında, tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmeyecektir. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir. Un ve karma yem konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmeyecektir. Kütlü pamuk konusunda teknoloji yenileme ve kapasite artırımı dışındaki başvurular kabul edilmeyecek olup çay konusunda ise sadece yaş çay üretiminin yapıldığı illerdeki başvurular kabul edilecektir. Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik yeni tesis başvurularında sadece çelik silo ve soğuk hava deposu hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir.

Yatırımcılar tebliğ kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilecektir. 18 Ocak 2011 tarihli Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak çıkarılan tebliğler kapsamında daha önce hibe desteğinden yararlanan tesisler ile bu tesislerin bulunduğu parsellerde herhangi bir yatırım konusu için yatırımcılar hibe başvuru talebi yapamayacaktır. Yatırımcıların başvuruda bulunabilmeleri için Bakanlık Kayıt sistemlerine kayıtlı gerçek veya tüzel kişiler olmaları gerekmektedir. Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek gerçek ve tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olması gerekir. Köylere hizmet götürme birliklerinin ortak oldukları şirketler ise bu kapsam dışındadır. Ancak bu şirketlerdeki köylere hizmet götürme birliklerinin hisse oranı en fazla % 49 olacaktır.

İlimizde uygulanacak projelerin hibeye esas proje tutarının 1 milyon Türk Lirasını geçemeyecek olup, hibeye esas proje tutarının %50 sine hibe desteği verilecektir.

Başvurular 24 Aralık 2014 tarihine kadar tarim.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacaktır. Elektronik ortamda yapılmayan başvurular kabul edilmeyecektir. Başvurular T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayınlanacak olan uygulama rehberi doğrultusunda yapılacaktır. Üyelerimiz, Bakanlığın ve Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün internet adresinden veya İl Müdürlüğünce oluşturulan İl Proje Yürütme Biriminden gerekli her türlü bilgiyi alabileceklerdir.