• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TARIM ve KIRSAL KALKINMA İÇİN %50 HİBE DESTEĞİ GİRİŞİMCİ VE YATIRIMCILARIMIZI BEKLİYOR
TARIM ve KIRSAL KALKINMA İÇİN %50 HİBE DESTEĞİ GİRİŞİMCİ VE YATIRIMCILARIMIZI BEKLİYOR11 Aralık 2014 Perşembe

Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı’nın, pek çok faaliyet alanında %50 Hibe Desteği imkanı sağlayan 13. Çağrı Dönemi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Manisa Koordinatörlüğü ve Manisa Ticaret Borsası işbirliğinde gerçekleştirilen bilgilendirme semineri ile bir kere daha Manisa Kamuoyunun, Manisalı Yatırımcı ve Girişimcilerin dikkatine sunuldu.

Manisa Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda yapılan Seminerde,  Devlet Kurumları ile Vatandaşın bir arada ve kalkınma için dayanışma içerisinde olduğu bir programa ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, Katılımcılara göstermiş oldukları ilgi için teşekkür eden Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap; TKDK destekleri ile ilgili olarak da ayrıca şunları belirtti:

“Kırsal Kalkınma Programları çerçevesinde, AB ve Ulusal kaynaklardan tahsis edilen fonların, Manisa’nın tarıma dayalı ekonomisi ve kırsal kalkınması ile ilgili yeni yatırım konularına, iş geliştirme kapasitesine ve modernizasyon planlarına dahil edilerek etkin şekilde kullanılması, Manisa ve Ulusal Kalkınmamız için büyük önem arz ediyor.

 Bu nedenle; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Çağrı Dönemlerini, IPARD Programının taşıdığı potansiyel itibariyle, Firma ve Üreticilerimizin faaliyetleri kapsamında yakından takip etmesini tavsiye ediyoruz. Çünkü, tahsis edilen kaynakların Manisa’mıza çok daha iyi seviyelerde kazandırılmasının tek yolu Firma ve Üreticilerimizin ilgisini artırmasından geçiyor. 13. Çağrı Dönemi’nin bir güzel tarafı da, proje üretme aşamasında dışarıdan alınacak danışmanlık hizmetlerine de destek sağlanıyor olması. Bu durumda da bizlere, işlerimizi geliştirmek, daha fazla istihdam alanı sağlamak, Manisa’mıza ve Ülkemize kazandırmak için daha fazla proje üretmek kalıyor.”

 Kurum Uzmanlarıyla birlikte seminere bizzat katılarak katılımcılara soru cevap bölümünde bire bir bilgiler de aktaran TKDK Manisa İl Koordinatörü Atila BAŞAY’ın ise yapmış olduğu genel bilgilendirme ve davet şöyleydi:

  “ Bildiğiniz üzere Kurumumuz 10 Kasım 2014 tarihinde 13. Çağrı İlanına çıkmıştır. Bu çağrıda IPARD programının uygulandığı 42 il için yaklaşık 530 milyon TL kaynak ayrıldı. Manisa TKDK, IPARD Programı kapsamında, uygun yatırım miktarının toplam değeri 5.000 Avro ile 3 milyon Avro’ya kadar olan ve çok geniş bir yelpazeye yayılan konularda hazırlanan projelere %50 oranında geri ödemesiz hibe desteği vermektedir. Ayrıca yatırımcılar yapacakları harcamalarda KDV, ÖTV, Gelir Vergisi, Gümrük Vergisi ve Kurumlar Vergisi gibi vergilerden de muaftır.

Kurumumuzun Manisa’da açılmasıyla AB projelerini hazırlama ve hibelerden yararlanma kültürü büyük ölçüde gelişti. Şimdiye kadar toplam yatırım tutarı yaklaşık 112 Milyon TL olan 294 proje sahibi ile sözleşme imzalandı. Bu yatırımların tamamlanmasıyla yaklaşık 58 milyon TL hibe ödemesi yapılacaktır. Manisa’ya kazandırılan bu yatırımların 13. Çağrı İlanı ve getirilen birtakım yenilikler ile daha da artacağı ümidini taşıyoruz.

 Avrupa Birliği ve Ülkemiz tarafından kırsal kalkınma için ayrılan hibeleri Ülkemize kazandırma, potansiyel faydalanıcılara ulaştırma ve ayrılan kaynaktan Manisa için daha fazla pay alma konusunda yoğun bir gayret içerisindeyiz.

 13. çağrı ilanı kapsamında başvurular, 12 Ocak 2015 tarihi saat 09.00’dan itibaren, İl Koordinatörlüğümüzde kabul edilmeye başlanacak olup, başvuruların son teslim tarihi 10 Şubat 2015, saat 21.00’dir. Tüm yatırımcıları projelerini hazırlayarak Kuruma sunmaları için davet ediyorum” 

 

DESTEK VERİLEN YATIRIM ALANLARI

 

Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi

Desteklenen Yatırım Tutarı (Avro)

Alt sınır

Üst sınır

İşletme kapasitesi

10-70 ton

50.000

 3.000.000

Süt toplama merkezleri

0-70 ton

25.000

 1.000.000

Et ve et ürünlerinin işlenmesi

İşletme kapasitesi

500 kg-5 ton

30.000

3.000.000

Kesimhane (azami)

250 sığır, 2.000 koyun-keçi

Su ürünlerinin işlenmesi

Yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu (işletme kapasitesi)

100-2000 ton/yıl

50.000  

1.500.000

Su ürünleri/kültür balıkçılığı ürünleri

Meyve ve sebzelerin sınıflandırılması ve paketlenmesi

Soğuk hava deposu kapasitesi

 Maksimum 10.000 m3

50.000 

1.250.000

Frigofrik araç kapasitesi

Maksimum 25 m3

Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi

Arıcılık

50-500 kovan

5.000 

250.000

Süs bitkileri

Maksimum kapalı alan 1 hektar

 Maksimum açık alan 2 hektar

Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği

Kekik, sarımsak, maydanoz, anason, aspir vb.

Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi

Geleneksel el sanatları

Halıcılık, çömlekçilik, iğne oyası ,ahşap işçiliği ve pek çok farklı el sanatı

10.000

 400.000

Yöresel gıda ve tarım ürünleri

Zeytin ve zeytinyağı, üzüm, kuru üzüm, mesir macunu, mesir çayı ve 100 farklı yerel ürün

Kırsal turizmin geliştirilmesi

Butik/pansiyon otel (maksimum 25 oda), binicilik tesisi, doğa yürüyüşleri, dağ bisikleti, atv safari, rafting, kır bahçesi, köy konağı (pansiyon tarzı), kahvaltı evi, hobi bahçesi, paintball, spor tesisleri, halı saha, aquapark, yüzme havuzu, lokanta, pastane vb.

15.000

 500.000

Kültür balıkçılığının geliştirilmesi

Alabalık (bu tesis lokantası ile beraber yapılabilir),

Sazan, Yayın balığı, Sudak, Tilapia, Turna balığı, Mersin balığı,  Kurbağa, Kerevit, Su yosunu, Yılan balığı, Tatlı su levreği vb.

10-200 ton

15.000 

400.000

  

13. ÇAĞRI İLANI İLE GETİRİLEN YENİ DESTEKLER


1- GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNE DESTEK

IPARD Programı kapsamında İşletmenin/Tesisin kendi tüketimine yönelik yenilenebilir güneş enerjisi yatırımları destek kapsamına alınmıştır. Yenilenebilir Enerji Yatırımları; IPARD Programında mevcutta uygulanan tedbirler kapsamında desteklenen yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak için yapılacak ilave yatırımlar olarak planlanmalıdır. (13. Çağrı için 103 ve 302 tedbirleri destek kapsamındadır.)

2- ET PARÇALAMA TESİSLERİNE DESTEK

Et ve et ürünleri işleme ve pazarlama alt tedbiri kapsamında, parçalama tesisleri de destek kapsamına alınmıştır. Parçalama tesisi kapasitesi 0,5–5 ton/gün aralığında olmalıdır. Ayrıca et işleme sektöründe parçalama tesisleri, kesimhane ve/veya et işleme tesisleri ile birlikte entegre olarak başvuru yapılabilecektir.  

3- SERALARDA FİDE VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİNE DESTEK

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi alt tedbiri kapsamında, fide ve fidan yetiştiriciliği, bitkisel üretimde sadece üretim materyali olarak uygun harcamalar kapsamında desteklenmeye başlanmıştır. Bu kapsamda fide ve fidan yetiştiriciliği için “Seraların inşası ve/veya yeniden kurulumuna yönelik inşaat işleri ve/veya seralar için gerekli makine ekipman alımı” ve “ Depo binaları ve makine garajlarının inşası ve gerekli makine ekipmanın alımı “ uygun harcama olarak değerlendirilecektir. Tıbbi ve Aromatik özelliği olan bitki yetiştiriciliği için “Seraların inşası ve/veya yeniden kurulumuna yönelik inşaat işleri ve/veya seralar için gerekli makine ekipman alımı” uygun harcama olarak değerlendirilecektir.