• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB TİCARET BORSALARI KONSEY TOPLANTISI'NDA TARIM SEKTÖRÜ ve YAPISAL REFORM İHTİYAÇLARI MASAYA YATIRILDI
TOBB TİCARET BORSALARI KONSEY TOPLANTISI'NDA TARIM SEKTÖRÜ ve YAPISAL REFORM İHTİYAÇLARI MASAYA YATIRILDI15 Aralık 2014 Pazartesi

TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlık Müsteşarları ve Konsey Üyesi 30 Ticaret Borsası'nın Başkanlarının katılımıyla, Ankara’daki TOBB Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Manisa’yı temsilen TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Üyesi ve Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap'ın katıldığı Toplantının açılış konuşmasını yapan Hisarcıklıoğlu, katılımları ve sektöre destekleri için Bakan Eker’e teşekkür ederek, tarım sektörünün önemi ile ilgili şunları belirtti:

“Şu an Dünya Ülkeleri için enerji sektörü neyse, tarım ve gıda kaynakları da aynı stratejik öneme sahip. Küresel politikaları da bu iki ana sektör belirliyor. En son Avrupa ile Rusya arasında yaşanan sıkıntıda buna yakından şahit olduk. Türkiye’de enerji kaynakları yok. Ama en az onun kadar önemli olan tarım kaynakları bakımından çok zengin bir Ülkeyiz.

Türkiye, yüzölçümü bakımından Dünyada 37nci ama ekilebilir arazi büyüklüğünde 12nci sırada. Hem ekonomik olarak zenginleşmek, hem de bölge politikalarında daha etkin olabilmek için tarım da sanayileşme kadar büyük bir fırsat. 10 yıl önce tarımsal hasılada Dünyada 11nci, Avrupa'da 4ncü sıradaydık. Şu an 62 milyar dolarlık tarım hasılasıyla dünyada 7nci, Avrupa'da 1nci durumdayız. Şu an Türkiye, Dünya tarımsal üretiminde 30 üründe,  Dünya tarımsal ürün ihracatında ise 26 üründe ilk 5 Ülke arasında yer alıyor.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise konuşmasında; tarımsal altyapının düzenlenmesi için başlatılan arazi toplulaştırması projesi, lisanslı depoculuğun geliştirilmesi, hayvancılığın desteklenmeye devam etmesi, sözleşmeli üretim modelinin genişletilmesi ve tarımda modernizasyon konularında sürdürülen çalışmalardaki son durum ve öngörülen destekler hakkında bilgiler vererek genel tarım politikası ve hibe programları ile ilgili ayrıca şunları belirtti:

“Kimin doğru, kimin yanlış yaptığını, kimin hangi küçük hesaplarla, kimin geleceğe yönelik politikalarla neler yaptığı konusunda tarih hükmünü verecek. Biz projelerimizi çoğaltmaya bakıyoruz. Tarım ve hayvancılıkla ilgili işletme, paketleme tesisi kurulurken 800 milyon liraya kadar olan yatırım tutarının yüzde 50'sini hibe vermek üzere proje başlattık. Hedefimiz 6 bin tesisi Türkiye'ye kazandırmaktı, 5 bin 500 tesisi tamamladık. Türkiye'deki 42 vilayette AB fonlarından temin ettiğimiz kaynakla da başka bir kırsal kalkınma projesi başlattık. 39 vilayet 'niye bizde yok' diyor, haklı. Şimdi 2015'te 39 vilayet için de AB fonlarından aldığımızın benzerini, çok daha geniş imkanlarla orada da hayata geçiriyoruz.

Konsey Üyesi ve Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise  Konsey Toplantısı ve burada gündeme getirmiş olduğu maddeler ile ilgili değerlendirmesinde şunları ifade etti:

“-Ülkemizin dört bir yanından gelen Konsey Üyeleri, Bakanlık Uzmanları ve Bakanımız ile birlikte, Ülke Tarımının yapısını, tarıma dayalı ekonomimizi, üretici ve işletmelerimizin sorunlarını mümkün olduğunca istişare etmeye, daha güçlü bir tarım ekonomisi ve daha müreffeh bir toplum için yapılabilecekleri, Ülkemizin Tarım Politikalarında kullanılmak üzere derlemeye çalıştık. Bu kapsamda hem Manisa hem de Ülke tarımını ilgilendiren; *Tarım arazilerimizin yeterince korunamıyor oluşu ile ilgili alınabilecek önlemler, *Pamuk örneğinde olduğu gibi, Ülkemizde üretilebildiği halde, tarıma dayalı sanayide üretim açığı olduğu için hammadde olarak ithal edilerek dış ticaret açığına sebep olan katma değerli ürünlere “özel üretim teşvikleri” verilmesinin gerekliliği, * Havza Bazlı ve Planlı Üretim Modelinin bir an önce hayata geçirilmesinin istikrarlı piyasa koşulları için gerekliliği, * Kullanılmayan mera alanlarının diğer tarımsal üretim konularına kazandırılması, * Kırmızı et sektöründeki maliyetler,  arz ve talep yönünden oluşan çift taraflı daralmanın yüksek perakende fiyatlarının sürmesine etkileri gibi hususları tüm üretici ve işletmelerimiz adına Bakanlığımıza aktarma imkanını değerlendirmiş olduk.”