• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Manisa?da Organik Tarımı Yaygınlaştırma Çalışmaları Kapsamında Organik Tarım Eğitimi ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Manisa?da Organik Tarımı Yaygınlaştırma Çalışmaları Kapsamında Organik Tarım Eğitimi ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı13 Ekim 2015 Salı

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde, İl Müdürü Hasan Çebi'nin evsahipliğinde gerçekleştirilen programa; Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap,İl Müdür Yardımcıları Metin Öztürk, Osman Çimendağ, Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferhat Bozkaya, Yunusemre İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Kurt, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Şube Müdürleri ile çok sayıda Müdürlük çalışanı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Hasan Çebi; “Organik tarım, üzerinde durulması gereken ve Manisa için çok önemli bir konu. İnsan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, sürdürülebilir gıda üretimi için sentetik veya kimyasal gübre kullanmaksızın, pestisit kalıntısı bulunmayan bitkisel ve hayvansal gıdaları üretmemiz mutlak bir zorunluluk haline gelmiştir. Ürettiğimiz bu ürünler ile ülkemiz ve dünya pazarlarının yanısıra özellikle her yıl yaklaşık % 15 oranında artış gösteren Avrupa organik pazarında da mutlaka yerimizi almamız gerekmektedir. Gelişen Pazarları takip etmemiz buradaki gelişmelerden haberdar olmamız gerekiyor. Dünyadaki yeni teknik ve teknolojilere göre üretim yapmak zorundayız. Aksi halde yarın çok geç olabilir. Avrupa ülkelerinin marketlerinde konvansiyonel ürünlerin yanında yeşil etiketli olarak satışa sunulan organik ürünler var. Bunun yanında sadece organik ürünlerin satıldığı marketler var. Şuan 60 milyar dolar olan Avrupa pazar payı yakın gelecekte 200 milyar dolar olarak hedeflenmektedir. Bu gelişmelerden ülke olarak geri kalmamamız, bu pazarlarda bizimde yerimizi almamız, çağa ayak uydurmamız gerekiyor. Dolayısıyla hem üreticilerimizi hem de bu konuda görevli personelimizi bilgilendirme çalışmalarına şimdiden ağırlık vererek, çiftçilerimizi bilinçlendirmeliyiz” dedi. 

Manisa ili için çok önemli bir ekonomik değer olan üzümün, mutlak surette organik olarak üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Hasan Çebi ayrıca şunları belirtti; “Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş’ın başkanlığında İl Müdürlüğümüzce yürütülen “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması” projesinde çok önemli başarılar elde ettik. Bu proje kapsamında yaklaşık 31.000 dekar alanda artış söz konusu olmuştur. 81.000 dekar organik tarım alanımız var. 57.000 dekar geçiş sürecindeki alanımız var. Yeni başvurulan alanımız ise 31.000 dekar. Bu rakamsal değerler sadece bağ alanlarını değil tüm ürünleri kapsamaktadır. 2003 yılında İlimizde 788 çiftçi ailesi 25.220 dekar alanda 14.755 ton organik tarım yaparken 2014 yılına geldiğimizde bu sayı 2.258 çiftçi ailesine ulaşmış, 137.301 dekar alanda 77.005 ton organik ürün üretimi gerçekleşmiştir. Şuan itibariyle 168.000 da alan organik tarım için başvuru gerçekleşmiştir".



Dünyanın hızlı bir şekilde organik tarıma geçtiğini ifade eden Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da açılışta yaptığı konuşmasında şunları ifade etti; “Görüyoruz ki dünya hızlı bir şekilde organik tarıma geçiyor. Dünyadaki organik ürün tüketimine baktığımızda en gelişmiş ülkeler, ürünleri en fazla organik tüketen ülkeler. Ürettiğimiz her organik ürünün öncelikli alıcısı Avrupa ve Amerika. 

Biz Şehzadeler Kaymakamlığı olarak kurulduğumuz günden bu yana birlikte hareket etmeye son derece önem verdik. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapmaya özen gösterdik. Dolayısıyla Valimizin başkanlığında yürütülen organik tarımın yaygınlaştırılması projesinde de Şehzadeler Belediyesiyle, Ziraat Odası ve Ticaret Borsası ile ortak çalışmalar yürüttük. Bu dört birimle yol almaya başladığımızda ne kadar doğru adımlar attığımızı gördük. İşin başında100 kişiyi organik tarıma geçirebilir miyiz diye yola çıkmışken bugün itibariyle Şehzadeler İlçesinde 364 kişiye ulaşmış durumdayız. Dekar olarak baktığımızda da bu sene yaklaşık 24.000 dekar alan için başvuru yapılmıştır. Dolayısıyla gelinen nokta bizim hayal ettiğimizin çok daha üzerinde gerçekleşmiştir. Ben bu çalışmada özellikle Şehzadeler Belediyesi Kırsal Kalkınma Müdürlüğündeki arkadaşlarımızla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Targel Personelimize emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum”

 
Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise toplantının içeriği ve önemi ile ilgili değerlendirmesinde şunları belirtti:
Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Aynı zamanda katma değer artışı sağlayan organik tarım uygulamaları, Manisa'nın tarımsal kaynaklarını, tarıma dayalı ekonomi potansiyelini geliştirerek gelecek nesillere aktarabilmesi bakımından çok önemlidir.Manisa'nın tarıma dayalı dış ticaretine baktığımızda ise, ihracat yaptığımız ülkelerin çoğunluğunu, gıda güvenliği ve ürün kalitesine yüksek düzeyde duyarlı, gelişmiş ekonomilere sahip ülkeler oluşturuyor. Bu nedenle, organik üretim prensipleri vasıtasıyla; çekirdeksiz kuru üzüm örneğinde olduğu gibi kimyasal kalıntı barındırmayan ve MRL (Maximum Residue Limit / Maksimum Kalıntı Limiti) kurallarına uygun ürünlerin yetiştirilmesi de ürünlerimize ve Manisalı firmalar ile yapılan ticarete duyulan güvenin korunmasına büyük katkı sağlayacaktır. Çünkü bu güven; ihracatçı firmalarımızın yıllardır süre gelen uluslararası fuarlardaki vizyon sahibi tanıtım çalışmaları ve yüksek standartlardaki işletme çalışmaları ile kazanılmıştır. Şimdi bu çalışmaların ilk üretim aşamasından itibaren kontrollü ve sistemli şekilde artarak yapılması, Manisa'nın tarımdan elde ettiği kazancın gelişerek sürdürülmesinin teminatlarından olacaktır."

Konuşmaların ardından “Organik Tarım ve Üzüm Yetiştiriciliği” konusunda Dr. Fadime Ateş, “Organik Tarım Dünyada Nereye Gidiyor” konusunda Prof. Dr. Ahmet Altındişli, “Organik Tarım kontrol ve Sertifikasyon İşlemleri” konusunda Ziraat Mühendisi Ekrem Giray sunum ve konuşmalarını gerçekleştirdiler. 
 
 

Sunumların ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde ise Manisa'da uygulanabilecek çalışmalar hakkında ayrıntılı fikir alış verişleri yapılmış oldu.