• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA TİCARET BORSASI?NDA DEVLET DESTEKLİ İSTİHDAM PROJELERİ ANLATILDI
MANİSA TİCARET BORSASI?NDA DEVLET DESTEKLİ  İSTİHDAM PROJELERİ ANLATILDI12 Şubat 2016 Cuma

İşverenlerin ihtiyaç duydukları iş gücünün kendileri tarafından yetiştirmelerine imkan sunan "İşbaşı Eğitim Programı" ve  "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Beceri’ 10  Projesi" uygulamaları Manisa Ticaret Borsası ile Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) işbirliğinde Kamuoyunun ve Manisalı İşletmecilerin dikkatine sunuldu. Manisa Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme seminerinde sunumları bizzat Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Manisa İl Müdürü Salim Eroğlu ve İŞKUR'un İş ve Meslek Danışmanı Özgür Topaloğlu yaptılar.

Seminerin amacına ilişkin bir açıklama yapan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap şunları ifade etti:

“-Bilindiği üzere; hangi ölçekte olursa olsun İşletmelerimiz oldukça zorlu rekabet şartlarında faaliyetlerini sürdürürken, aynı zamanda Manisa’nın ve Ülkemizin kalkınması adına da alternatifi olmayan bir görev üstlenmektedir. Fakat bu Milli Ekonomi görevinin yerine getirilmesinde; Çağımızın getirdiği hızlı değişimler sebebiyle, yurt içi ve yurt dışındaki rakiplerimizden geri kalmamak için üretim ve pazarlamadaki yenilikleri doğru dönemde yakalamak, İşletmelerimizin emeklerinin karşılığını istenilen ölçüde almalarında ve varlıklarını devam ettirmelerinde artık tek başına yeterli olmayabilmektedir.

Bu nedenle; Bir taraftan nitelikli insan kaynakları ile çalışarak kendi ölçeğimizde kalitemizi geliştirip, muhafaza ederken, bir taraftan da çok çeşitli faktörlerle sürekli değişim halindeki maliyetlerimizi çok iyi yönetmeliyiz.

Bugün, İşletmelerimizin faaliyetlerini verimli ve istikrarlı şekilde sürdürebilmelerinde kritik önemi olan unsurlar arasında yer alan nitelikli işgücü ihtiyacı kapsamında; Karşılaşılan zorluklar ve maliyetlerin karşılanmasında bizlere destek olabilecek uygulamaların incelenmesi de bir gerekliliktir.

Bu hususta da İşletmelerimizin faydasına sunulan iki önemli proje mevcut. 1’ncisi TOBB’un girişimleriyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve İşkur işbirliği ile oluşturulan UMEM Beceri 10 Projesi, 2’ncisi de Türkiye İş Kurumu’nun düzenlemiş olduğu İşbaşı Eğitim Programları.

"Nitelikli İşgücü" temininde özel fonksiyonları bulunan ve istihdam maliyetleri bakımından da önemli "teşvikler" sunan bu projelerin işleyişiyle ilgili, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz kısa zamanda önemli mesafeler kat ettiler, Bugün de; Manisa’mızda mesleksizlik sorununun çözülmesi, istihdam oranının sürekli artması ve işletmelerimizin faaliyetlerinin kolaylaştırılması adına göstermiş oldukları hassasiyetle, uygulamanın yaygınlaşması için katılımcılarımızla birlikte oldular.

Bu vesileyle İl Müdürlüğümüze ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyor,  Seminerimizin; Projelerden faydalanma düzeyine katkı sağlaması temenni ediyoruz.”

 

İŞKUR Müdürü Salim Eroğlu ise, İŞKUR tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif iş gücü piyasası programlarından, özellikle mesleksizlikten kaynaklanan işsizliğin çözümüne yönelik olan “ İşbaşı Eğitim Programı” ve "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Beceri’10 Projesi"nin işleyişi hakkında bilgi vererek, uygulamalar hakkında ayrıca şunları söyledi;

“-Programların temel amacı; mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasıdır. Bir diğer amacı ise nitelikli iş gücü temin etmekte zorlanan işverenlere, işe alacakları kişileri iş yerinde belli bir süre gözlemleyerek işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmaktır. Bu sayede, iş arayan ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler iş tecrübesi kazanmakta, işverenler ise ihtiyaç duydukları iş gücünü maddi teşviklerden de yararlanarak kendileri yetiştirme imkanına kavuşmaktadır. Kurum olarak diğer tüm çalışma konularımızda olduğu gibi, bu Projelerin Manisa’da yaygınlaşmasını, hem İşletmelerimizin hem de iş arayan vatandaşlarımızın bu Projelerden faydalanma düzeyinin artması çok önemsiyoruz. İhtiyaç halinde yeter ki doğrundan veya Meslek Kuruluşları vasıtasıyla Müdürlüğümüzle irtibata geçilsin; sürecin işleyişi ve faydalanma esaslarıyla ilgili gerekli tüm hizmetler İşletmelerimize ve Vatandaşlarımıza verilmektedir.  ”

 

Seminerin, bilgilendirme sunumlarını takip eden soru-cevap bölümünde ise ayrıca, katılımcıların projelerin işleyişi ile ilgili ayrıntılı soruları yanıtlandı.

Manisa’daki tüm İş Arayan ve İşverenleri ilgilendiren bu iki Projenin içeriği ise özetle şu şekilde:

 

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI (EİP)

İşbaşı Eğitim Programı Nedir?

İşbaşı Eğitim Programı, Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı İşsizlerin yine Kuruma kayıtlı İşyerlerinde işi işbaşında öğrenmelerini sağlama ve istihdam edilebilirliklerini artırma programıdır.

Program ile İşverenler için Amaçlanan Nedir?

Program, nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan İşverenlere, işe alacakları kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmaktır. Bu sayede, İşverenler program süresince istihdam maliyeti olmadan, ihtiyaç duydukları işgücünü bizzat yetiştirme imkanı ve doğru işçiyi bulma olanağı elde etmektedirler.

Programdan Hangi İşverenler Yararlanabilirler?

Mevcut düzenlemeler kapsamında; 4857 sayılı İş Kanunu veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/a. maddesine tabi olarak en az iki sigortalı çalışanı bulunan İşverenler işbaşı eğitim programlarından faydalanabilmektedir. 

Programın İşverene Faydaları Nelerdir?

Program süresince İşverenlerin, çalışana ödenen ücretler ve yasal maliyetler bakımından herhangi bir yükümlülüğünün olmaması İşverenlere işgücü maliyeti avantajı da sağlamaktadır. Program süresince çalışanın zaruri giderleri (günlük 50 TL) ve sigorta prim giderleri İş Kurumu tarafından karşılanmaktadır.

 

"10 Soruda İşbaşı Eğitim Programı" için bakınız

http://www.iskur.gov.tr/Portals/0/Duyurular/10_soruda_isbasi_egitim_programi.pdf

Programa Katılan Kişilerin İstihdam Edilmesi Durumunda Sağlanan Teşvikler Nelerdir?

"İşbaşı Eğitim Programları Kapsamında İşverenlere Sunulan Teşvikler" için bakınız

http://www.iskur.gov.tr/tr-tr/isveren/tesvikler.aspx

 

UZMANLAŞMIŞ MESLEK EDİNDİRME MERKEZLERİ BECERİ’10  PROJESİ (UMEM BECERİ’10)

 

UMEM BECERİ’10 Projesi Nedir?

Beceri’10 Projesi, beceri kazandırma ve iş edindirme programıdır.

Firmalar için UMEM Beceri'10

UMEM Beceri’10 ile

*Firmaların ihtiyaç duyduğu mesleklerde kursların açılmasını sağlanır,

*Firmaların işe almayı düşündüğü kişiyi, maliyet yüklenmeden iş başında görme ve doğru karar alma imkânı oluşur.

*Firmalar, bu meslek kurslarında yetişen kişileri istihdam etmekle, hem nitelikli eleman ihtiyacını karşılar, hem de istihdam teşviklerinden yararlanır.

Proje kapsamında, İŞKUR tarafından kursiyerlere kurs (teorik eğitim) ve işbaşı eğitimi (staj) boyunca günlük 25 TL ödenir. Ayrıca eğitimler süresince İŞKUR tarafından hem “İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına” karşın sigorta prim giderleri ödenmekte, hem de kursiyerlere “Genel Sağlık Sigortası” yaptırılmaktadır.

Stajı başarı ile bitiren kursiyerlerin en az % 50’sini istihdam eden Firmalar istihdam teşviklerinden yararlanır.

UMEM Beceri’10 Projesinde

Sağlanan İstihdam Teşvikleri

İstihdam Edilecek Kursiyerin Yaşı

İstihdam Edilecek Kursiyer

Uygulanan Teşvik

Erkek

Kadın

29 Yaşına Kadar

42 aya kadar

42 aya kadar

Sigorta Primi İşveren Payı Ödemeleri Kamu Kaynaklarından Karşılanmaktadır.

29 Yaşından Büyük

30 aya kadar

42 aya kadar

 

Ayrıntılar için bakınız: http://www.beceri.org.tr