• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA?NIN DA TEMSİL EDİLDİĞİ TOBB TİCARET BORSALARI KONSEY TOPLANTISI TARIM VE EKONOMİ BAKANLARININ DA KATILIMIYLA ANKARA?DA YAPILDI
MANİSA?NIN DA TEMSİL EDİLDİĞİ TOBB TİCARET BORSALARI KONSEY TOPLANTISI TARIM VE EKONOMİ BAKANLARININ DA KATILIMIYLA ANKARA?DA YAPILDI24 Şubat 2016 Çarşamba

Ülkemizin tarım sektörünün ve tarım ekonomisinin belirli aralıklarla görüşüldüğü, sektördeki sorunların ve çözüm önerilerinin tespit edilerek doğrudan T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ve T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na aktarıldığı, TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Toplantılarının bir yenisi daha 23.02.2016 tarihinde, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Türkiye’nin Tarımsal Potansiyeli Yüksek İllerinin Konsey Üyesi Ticaret Borsası Başkanlarının katılımıyla, TOBB’nin Ankara’daki Merkezinde gerçekleştirildi.

TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Üyesi ve Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap'ın da Manisa’yı temsilen katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şunları belirtti:  

“Tarımın değeri kaybedildiğinde anlaşılır. Tedbir almazsak, bugün daha ucuz diye her ürünü ithal etmeye kalkarsak, gelecekte Tarımda dışa bağımlı hale geliriz. Gıda güvenliğimiz de tehlikeye girer. Peki, bugün ithalat daha ucuz diye ne yapalım, üretimi bırakalım mı? Elbette hayır. Bu ülke coğrafyasındaki gerçeklerin farkında olarak, binlerce yıllık kültürel değerlerimizi bilerek, tarımda verimi nasıl artırırız, nasıl daha iyi bir sistem kurarızın peşinde olalım. Tarımı, ekonomik bir üretime dönüştürelim. Ekonomi disiplinini katalım. Maliyet, rekabet, verimlilik, kâr, ölçek gibi kavramları işin içine sokalım.

Şartların zor olduğu yakın dönemde Özel Sektör olarak Ülkemize yatırım yapmaya devam ettik. Tarımsal üretim hacminde Avrupa’da 1. ve Dünyada 7. sıraya çıktık. Bu sene hedefimiz, büyümede yüzde 4’ün üzerine çıkmak. Bu noktada tarım sektörümüzün önemi ortaya çıkıyor. Milli tarım politikamız; bunun kurumsallaşmasını sağlamak, bu yönde düzenleme ve uygulama yapmak olmalı. Bugün tarım, Türkiye’nin önemli sektörlerinden birisi. Sadece ekonomik değil, kültürel kodları da olan, bir hayat meselesi. Dahası tarım, Ülkemizin kalıcı servet alanıdır. Ama biz elimizin altındaki bu serveti potansiyelinde kullanamıyoruz. Bunun olumsuz sonuçlarını bugün hepimiz hissediyoruz. Bunun yansımasını ihracatta da görüyoruz. Bizden çok daha küçük yüzölçümüne sahip Danimarka, Polonya, Belçika, Hollanda bizden daha etkin tarımsal ihracat yapabiliyor. Bu nedenle tarım sektörünü küresel rekabete uyumlu hale getirmeliyiz. Yani sanayideki gibi tarım sektörünü de dönüştürmeliyiz. TOBB olarak, Ticaret Borsalarımızla birlikte, tarım sektörünü daha da geliştirecek projeler ve çalışmalar yürütüyoruz. Borsalarımızın görüş, öneri ve sıkıntılarını, Siyasi İradeye iletiyoruz, çözüm yolları arıyoruz. Mesela gübrede ve yemde KDV oranının düşürülmesi bunun örneklerindendir.”

Açılış bölümündeki konuşmasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise; Dünyada 1 milyar insanın aç, 2 milyar insanın yoksul olduğunu ifade ederek, 2050 yılında nüfusun 10 milyarı bulacağını söyledi. Tarıma elverişli 5 milyar hektar Dünya arazisinden 1,3 milyar hektarının kullanıldığını anlatan Çelik, 2050 yılında 10 milyar insanın 1,3 milyar hektar araziyi bulamayacağını vurguladı.

Türkiye’de ise yaklaşık 24 milyon hektar tarıma elverişli arazi, 14,6 milyon hektar mera, 1 milyon hektar su alanları ve 3 milyon çiftçi bulunduğunu kaydeden Çelik, bu potansiyelin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

 

Ticaret Borsalarının işlem hacimlerine ilişkin bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, Türkiye'de borsa derinliği ve işlem kapasitesi açısından önemli bir yükseliş olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'deki mevcut 113 Ticaret Borsası’nda tescil edilen işlemlerin yıllık toplam hacminin 172,2 Milyar Liraya ulaştığını belirtti.

Konsey Üyesi ve Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise Konsey Toplantısının gündemi ve burada ayrıca Manisa’yı temsilen aktarılan konular ile ilgili vermiş olduğu özet bilgide şunları ifade etti:

“-Ülkemizin dört bir yanından gelen Konsey Üyeleri, TOBB Başkanımız ve Bakanlarımız ile birlikte, Ülke tarımının mevcut yapısını, tarıma dayalı ekonomimizin güncel durumunu, tarım ve tarıma dayalı sektörlerimizdeki sorunları, çözüm yollarını ve gerekli yapısal reformları mümkün olduğunca istişare etmeye ve Ülkemizin Tarım Politikalarında kullanılmak üzere derlemeye çalıştık.

Ayrıca, toplantı öncesinde Manisa’daki çalışmalarımız neticesinde oluşan sektörel tespitlerimizi de doğrudan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ile Gümrük ve Ticaret Bakanımıza aktarmış olduk.

Bu kapsamda;

“*Çekirdeksiz kuru üzüm pazarının korunması için kimyasal kalıntı ile mücadelede Bakanlık teşkilatının; üreticinin sürekli bilgilendirilmesi, ilaç firmalarının uyumu ve riskli zirai ilaç maddelerinin kullanımının önlenmesinde resmi etkinliğini arttırmasının gerekliliği,

*Okul Üzümü Akıl Üzümü Projesi’nin devam ettirilmesi ve iç tüketimi arttıracak diğer önlemlerin fiyat istikrarı ve toplum sağlığı bakımından yeniden gündeme alınması,

*Kırmızı et sektöründe ithal ikameci şekilde hayvan varlığının artırılması ve devamlılığı,

*Havza Bazlı Üretim Modeli ve Büyük Ova Projelerinin acil olarak hayata geçirilmesi, ayrıca katma değer üretecek organik üretim havzaları oluşturulması, *Gediz Ovasının ve mutlak tarım alanlarının kentleşme ve tarım dışı tesislerle işgale karşı korunması, *Tarımsal girdilerde dışa bağımlılığın azaltılması için yerli ilaç, tohum, gübre, yem, makine vb. üretiminin ve ar-ge faaliyetlerinin desteklenmesi” toplantıda aktardığımız konular arasında oldu.