• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
İhracatçılar Manisa?da buluştu
İhracatçılar Manisa?da buluştu24 Şubat 2016 Çarşamba

Ege İhracatçı Birlikleri  Üye İlişkilerini Geliştirme Toplantıları’nın ikincisi çekirdeksiz kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı, pamuk, tütün, sebze, meyve üretimi başta olmak üzere önemli bir tarım kenti, aynı zamanda Türkiye’nin sanayileşmede en öncü şehirleri arasında yer alan Manisa’da düzenledi.

Anemon Otel’de düzenlenen Toplantıda konuşan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap; Manisa'nın Türkiye'de çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 90'ını yaptığını, bunun yanında zeytin ağacı varlığında da Manisa'nın en önemli İller arasında olduğunu söyledi.Global ekonomideki dalgalı seyir, gelişmiş ülke ekonomilerindeki sorunlar, Ortadoğu'da artan güvenlik risklerinin ihracatımızı olumsuz etkilediğine işaret eden Özkasap, "İş dünyamız için zor geçeceği düşünülen 2016 yılında da, her zorluğa rağmen ihracatçılarımızın ihracat odaklı ekonomik büyüme ve cari açık sorunumuzun giderilmesi çabaları devam edecek. Ege Bölgesi'nin katkısı ise Türkiye ekonomisine her zaman yaptığı katkı gibi büyük ve lokomotif güç niteliğinde olacak. Ege Bölgesi'nin ihracatını arttırmak için marka, tasarım, ürün çeşitliliğine yatırım yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Ege’nin Marmara’dan sonra sosyo-ekonomik gelişmişlik açısında da 2.sırada bulunduğunu kaydeden Özkasap, şöyle devam etti: “Bölgenin gelişmişliği ve sektörel çeşitliliği aynı zamanda Ege Bölgesi üzerindeki beklentileri de yükseltiyor. Bu kapsamda Ege Bölgesinin; ihracatçı firma sayısını artırma, marka ve tasarım oluşumları ile ihracata yönelik üretim çeşitliliğini, KOBİ’ler seciyesinde genişletme, yüksek katma değerli ve ileri teknoloji içeren malların üretimini artırma ve yeni pazarlara ulaşmada işbirlikleri gibi konularda sahip olduğu ulaşım, sermaye, hammadde, işgücü ve nitelikli insan kaynakları gibi imkanları etkin şekilde kullanmaya devam ederek Ülke ihracatındaki payını Milli Hedefler doğrultusunda yükseltmesi de gerekiyor.  Bugüne kadar elde edilen başarılar bu salonda bulunan İhracatçılarımız sayesinde oldu. Yeni hedefler ve başarılar da yine sizlerin özverili ve en yeniiyi yakalayan çalışmalarınızla mümkün olacak. Dolayısıyla Ege İhracatçı Birliklerimizin organize ettiği toplantıları önemsiyoruz.”

Toplantıda konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin 5 etapta 22’si yüzde 100 yabancı sermayeli, 12 tanesi yabancı ortaklı 175 firmaya ulaştığını kaydetti.

Manisa’nın İzmir’den sonra Ege Bölgesi’nde en fazla ihracat yapan ikinci İl olduğuna işaret eden Girit, "Manisa 2015 yılı sonu itibariyle 3 milyar 916 milyon dolar ihracat, 3 milyar 286 milyon dolar ithalat rakamıyla 7 milyar doları aşan dış ticaret hacmine sahip bir İlimiz. Manisa’nın gurur duyacağı bir diğer özelliği ise dış ticaret fazlası veren bir İlimiz. İhracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 119. Bu anlamda Türkiye’nin diğer İllerine örnek bir şehir" diye konuştu.

İhracatta hedeflere ulaşmak için ihracatçı firmalara Devlet yardımlarından azami yararlanmaları tavsiyesinde bulunan Girit, Ege İhracatçı Birlikleri’nin bu süreçte ihracatçı firmalara gönüllü danışmanlık yapmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıda, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Karaata, Manisalı İhracatçılara 2015 yılı değerlendirmesi ve 2016 yılı öngörüleri ile ilgili bir sunum yaparken, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Coşkun, "Ege İhracatçı Birlikleri Neler Yapar" konulu bir sunum yaparak Birliğin çalışmaları ve projeleri hakkında ve Manisalı ihracatçıları bilgilendirdi.  EİB Şube Müdürü İsmail Saydan, Devlet yardımları hakkında, EİB Şefi Kenan Acet ise tarımsal iadeler ile ilgili sunum yaptı.

Toplantıya, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap’ın yanı sıra, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit, TOBB Manisa İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Nilgün Aksoy, Manisalı İhracatçı Firmaların temsilcileri katıldı.