• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
ULUSLARARASI MANİSA MESİR MACUNU FESTİVALİ 476. KEZ DÜZENLENDİ
ULUSLARARASI MANİSA MESİR  MACUNU FESTİVALİ 476. KEZ DÜZENLENDİ25 Nisan 2016 Pazartesi

UNESCO’nun belirlediği “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasları Listesinde” yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında şifa kaynağı olarak kabul edilen Mesir Macunu, bu yıl da büyük bir coşkuyla Manisa Sultan Camisi’nden 476. kez halka saçıldı.

Manisa Büyükşehir, Yunusemre ve Şehzadeler Belediyelerinin katkılarıyla organize edilen, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 21 Mart’ta temsili geleneksel Mesir Macunu karma töreni ile başladı.

24 Nisan Pazar günü,  Sultan Cami kubbe ve şerefeleri ile çevredeki evlerin balkon ve çatıları olmak üzere farklı noktalardan 5 ton Mesir Macunu halka saçıldı. Festivale çok sayıda Ülkenin büyükelçileri, temsilcileri ve halk oyunları ekipleri katıldı.

476.Mesir Macunu Festivalinin onur konuğu ülkesi Bosna Hersek oldu.

Mesir saçım töreninden önce gerçekleşen kortej yürüyüşü, Valilik önünden Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehter Takımı’nın seslendirdiği marşlar eşliğinde başladı. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Üyesi Rıza Güner ve Genel Sekreter Mutlu Karakaş’ın da katıldığı korteje, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Manisa Milletvekilleri Uğur Aydemir, Murat Baybatur, Mazlum Nurlu, Tur Yıldız Biçer, Erkan Akçay, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Siyasi Parti Temsilcileri, Daire Müdürleri Sivil Toplum Kuruluşları, çok sayıda Ülkenin Büyükelçisi, Yabancı Ülkelerin halk oyunları ekibi ve Vatandaşlar katıldı.

Manisa’da şehzadelik yapan Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Mesir Macunu’nun mucidi Merkez Efendi’yi temsil edenlerin en önde bulunduğu kortejde, onur konuğu Bosna Hersek ile birlikte 7 ülkeden konuklar da yöresel kıyafetleriyle yer Öğle ezanının okunması sonrasında düzenlenen törende, temsili 1. Mustafa, 2. Murat, 1. Mehmet, 2. Selim, 3. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman, vatandaşları selamladı.Törende, Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın, Merkez Efendi’yi huzuruna kabul ederek, kendisine şifa kaynağı Mesirin beratını vermesi canlandırıldı.

Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan’ın, kendisine şifa olan Mesir Macununun, Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurmasıyla başladı.Festivalde, Hafsa Sultan’ın 476 yıl önce verdiği buyruğa uygun olarak, daha önce dualarla karılan ve paketlenen 5 ton Mesir Macunu, Sultan Camisi’nin kubbe ve minareleri ile caminin bulunduğu Sultan Meydanı’na bakan evlerin çatı ve balkonlarından halka saçıldı.Saçım törenine protokol üyeleri de eşlik etti.