• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin 72. Genel Kurulu Ankara?da Gerçekleştirildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin 72. Genel Kurulu  Ankara?da Gerçekleştirildi11 Mayıs 2016 Çarşamba

TOBB Camiası Üyelerinin, Bakanların, Bürokratların ve Siyasilerin katılımlarıyla, 10-11 Mayıs tarihlerinde, TOBB Merkezindeki "72. Genel Kurul Hizmet Şeref Belgesi Töreni” ve TOBB ETÜ’deki “72. Genel Kurul” organizasyonlarıyla gerçekleştirilen iki günlük programda;

TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Üyesi ve Doğal TOBB Delegesi ünvanlarıyla Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Doğal Genel Kurul Üyesi ünvanıyla Meclis Başkanı Ergun Türek, TOBB Delegesi ünvanıyla Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cahit Yayman ve Meclis Üyesi Murat Büyükşahin ile birlikte Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Bilgin, Meclis Başkan Vekili Ali Yılmaz, Meclis Üyeleri Hüseyin Şenay, Mehmet Ersaygı, Rıza Güner ve Disiplin Kurulu Başkanı Abdullah Ercan, Manisa ve Manisa Ticaret Borsası’nı temsilen hazır bulundular.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Programın ilk günkü açılış konuşmasında TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak memlekette huzur ve istikrardan yana olduklarını dile getirerek, yeni başarı hikayelerinin yakalanması için önlerindeki engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini ifade etti. Rekabet ortamının sağlanabilmesi adına yargı, işgücü piyasası, eğitim, vergi ve kamu yönetimi konularında reform yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, gelecek dönemde bu konulara öncelik verilmesini beklediklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın en güçlü, en gelişmiş ekonomisi haline geldiğini vurgulayarak, "Sadece geçen sene, özel sektör olarak 760 bin kişiye yeni istihdam sağladık. 205 milyar lira makine-teçhizat yatırımı yaptık. Küresel durgunluğa rağmen 145 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2008 küresel krizinden sonra, yani son 7 yılda, yanı başımızdaki Avrupa Birliği ülkeleri ise ilave istihdam üretemedi. Tam tersine AB’de 4 milyondan fazla çalışan mevcut işlerini kaybetti" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında, 

"Ekonomide şu anda bir krizle karşı karşıya değiliz. Ama günü kurtarmaya çalışmak, cari durumu kar saymak, mevcutla yetinmek gibi bir anlayışa da asla kapılamayız. Gün, altyapı yatırımlarından ticarete kadar her alanda yeni ve çok daha büyük hedefler için çalışmaya başlama zamanıdır." dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, "Yılda 1 milyon 400 bin işsizi, iş sahibi yapmak için gerekli çalışmayı yapacağız" sözlerini Türkiye için yeni bir sıçrama noktası olarak gördüğünü ve TOBB’un gücüne inandığını belirten Erdoğan, TOBB'a teşekkür etti.

Bunun çok önemli bir adım olduğunun altını çizen Erdoğan, artan nüfusla beraber bakıldığında 1,5 milyon işsizin, 1 milyon 400 bin üyesi bulunan TOBB çatısı altında iş sahibi yapılmasının, hem işverenler hem de ülke için çok büyük bir dinamizmin kazanılması anlamına geleceğini söyledi.

 

Programın ikinci gününde ise; TOBB’un 72’inci Genel Kurulu M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, TOBB ETÜ’de gerçekleştirildi.  Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada şunları belirtti:

“-Türkiye, son yıllarda müthiş bir başarı öyküsü yazdı. Ama artık aynı yöntemlerle büyümeyi sürdürmek, hatta yerimizi koruyabilmek mümkün değil. Yol haritamızı belirleyip, her gün bir adım daha ileri gitmek zorundayız. Çünkü; Önümüzde büyük hedeflerimiz var. Hedeflere ulaşmak istiyorsak, geride kalmak istemiyorsak, her gün bir önceki günden daha fazla çalışmak zorundayız. Emin olun bir an durursak, yarışı kaybederiz. Mehmet Akif’in dediği gibi: Duranlar için hayat hakkı yoktur. Beşeriyet durmuyor. Durursan muhakkak ezilirsin. Küresel rekabette yaşanan gelişmeler, tam da bu gerçeği doğruluyor. Dünyanın en zengin ülkeleri bile geride kalmamak için yeni ittifaklar kuruyor.

•    ABD, bir taraftan Avrupa Birliğiyle yeni bir ticaret ve yatırım girişimi başlatıyor.

•    ABD diğer taraftan da yükselen Asya Pasifik ülkeleriyle ekonomik işbirliği kuruyor.

•    AB, pazar alanını genişletmek için son 5 yılda 21 ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzaladı.

•    Çin, Afrika’ya büyük bir açılım başlattı. Hem Afrika pazarına yerleşiyor. Hem de kıtanın maden kaynaklarının ve geniş arazilerinin kullanım haklarını alıyor.

•    Diğer yandan Almanya’nın başını çektiği sanayileşmiş ülkeler, yeni bir endüstri devrimi üzerinde çalışıyor. Çin ve Kore de bu alana büyük yatırım yapıyor.

•    Gelişmekte olan ülkelerse, daha fazla yatırım çekebilmek için sürekli reformlar yapıyor. Mevzuatlarını yatırımcı dostu haline getiriyor, iş yapma kolaylığı endeksinde yükseliyorlar.

Hisarcıklıoğlu konuşmasında ayrıca; Türkiye’nin zenginleşmek için girişimcilikten başka çıkar yolunun olmadığını vurguladı. “Ezber bozan inovasyonlar yapan, yeni nesil girişimcilere ihtiyacımız var” diyen TOBB Başkanı yatırım teşvik sisteminin yenilenmesi, katma değeri artıracak faaliyetlerin desteklenmesi talebinde bulunurken, biyo, nano ve bilgi-işlem teknolojilerinin önemi üzerinde durdu. Hisarcıklıoğlu ihracat kapasitesinin artırılması için KOBİ’lere daha çok ihracat yapmayı öğretmek gerektiğinin altını çizdi.

TOBB Genel Kurulları’nda her yıl Türkiye Ekonomisinin nabzının tutulduğunu ifade eden Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise, 72. Genel Kurul ile ilgili yaptığı değerlendirmede ayrıca şunları belirtti:

“Bu yıl da çok yoğun bir katılımla gerçekleşen Genel Kurul’da; Ülkemizin dört bir yanından gelen özel sektör temsilcileri ve her sektörden işin uzmanları ile görüşmelerimiz oldu. İlimiz, Bölgemiz ve Ülkemiz adına neleri daha iyi yapabileceğimizi istişare ettik.

Genel Kurul öncesinde Sayın Hisarcıklıoğlu’nun davetiyle yapılan ön toplantıda da genel olarak Ülke Ekonomisinin ve temsil ettiğimiz Tarım Ekonomisinin mevcut durumunu, tarım dahil tüm sektörler itibariyle genel olarak işletmecilik, istihdam, üretim alt yapısı, üretim kaynakları gibi temel faktörlerimiz üzerindeki sorunlar, bu faktörlerimizin korunması ve geliştirilmesi için gerekli yapısal reformlar gibi pek çok hususu mümkün olduğunca istişare etmeye ve Ülkemizin Ekonomi Politikalarında kullanılmak üzere derlemeye çalıştık.

TOBB ve Borsamız çatısı altında takip etmeye de devam edeceğimiz Genel Kurulumuzdaki tespit ve  neticelerinin Ülkemiz ve Milletimiz adına hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”