• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu
TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu03 Kasım 2016 Perşembe

 

TOBB-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC)  tarafından, 1-2 Kasım 2016 tarihlerinde Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen, TOBB – Körfez İşbirliği Konseyi 2’nci İş ve Yatırım Forumu’nda Türkiye ve Körfez Ülkelerinin karşılıklı işbirliği imkânları ele alındı.

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde, Türkiye’den 250 kişilik bir Heyetin katılımıyla gerçekleştirilen Foruma; Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa Bin Salman Al Khalifa ev sahipliğinde,  Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Oman ve Suudi Arabistan’dan da 300 firma katıldı. Bu Ülkelerde faaliyet gösteren 60 Türk Firması da İş Forumunda yer aldı.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap’ın Manisa’yı temsilen katıldığı, Türk İş Dünyası’nın 1,7 trilyon dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya sahip Körfez Ülkeleriyle işbirliği imkânlarının masaya yatırıldığı Forumda; Serbest Ticaret Anlaşması ve anlaşma yapılması halinde 133 milyon nüfuslu 2,5 trilyon dolarlık bir pazarın ortaya çıkacağı ön plana çıktı.

TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Körfez ülkeleri ile daha yakın çalışmak, ortaklıklar kurmak istediğini vurgulayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, mevcut rakamların iki tarafın da potansiyelini göstermediğini, potansiyelin daha büyük olduğunu söyledi.
 
 Üçüncü ülkelerde işbirliği yapma imkanı bulunduğuna da dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Gerçeği kazanca çevirmek için atmamız gereken çok önemli somut iki adım var. Bunlardan biri Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması. Biz yıllardır bunun hayata geçmesini istiyoruz. Gelin bu 53 milyonluk Körfez’e, 80 milyonluk Türkiye’yi de ekleyelim 133 milyonluk bir pazar olalım. 1,5 trilyon dolarlık güce Türkiye’yi de ekleyelim, 2,5 trilyon dolarlık bir ekonomik güç olalım. Bunun için Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasını artık daha fazla gecikmeden hayata geçirelim. Şimdi tam bunun zamanı. İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Anlaşması'nı da hayata geçirmemiz lazım. İslam coğrafyasında tam 1,5 milyar insan var. Müthiş bir güç, müthiş bir fırsat. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için çok küçük bir adım kaldı. Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, taviz listelerini güncelleme işlemini tamamlasa, bu anlaşma yürürlüğe girecek. Bunu da hemen yapalım."
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de Forumun Türkiye ile Körfez Ülkelerinin ticari, ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesi, geliştirilmesi, yeni yatırım imkanlarının tespit edilmesi bakımından önemli olduğunu belirtti.
 
 Kendileri için Körfez İşbirliği Konseyinin özel bir önemi olduğunu dile getiren Tüfenkci, söz konusu ülkelerin bu coğrafyada ortak bir tarihi, kültürü ve kaderi paylaştığını, ülkeler arasında sağlam bağların bulunduğunu söyledi.
 
Ortak amaçlarının bölgede barış ve istikrarın hakim kılınması, güvenliğin geliştirilmesi, refahın yaygınlaştırılması olduğunu vurgulayan Tüfenkci, bu amaç doğrultusunda çabaların, enerjilerin ve tecrübelerin birleştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Programa katılan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise İş ve Yatırım Forumu’nda gerçekleştirilen toplantı ve görüşmelere ilişkin değerlendirmesinde şunları belirtti:
 
“-Körfez Ülkeleri; toplam global petrol rezervlerinin ve global finans rezervlerinin % 40’ını kontrol ediyor. Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Oman ve Suudi Arabistan’ın toplam GSYİH büyüklüğü 1,7 trilyon dolar; kişi başına milli gelir düzeyi de 36 bin ABD dolar. Ancak; Petrol zengini bu ülkeler son yıllarda dönüşüm geçirmelerinin gerektiğini de fark etmiş durumdalar. Bu kapsamda üretim yapılarını çeşitlendiremeye ve sanayileşmeye dönük ciddi bir gayret içinde olduklarını gördük. Hem yüksek gelir düzeyi ve alım gücü, hem de dönüşüm için gerekli işbirlikleri bir arada düşünüldüğünde; Körfez Ülkeleri, Türkiye için daha ayrıntılı ilgilenilmesi gereken büyük bir potansiyel anlamına geliyor. Programda Heyetimize destek veren Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci ile birlikte bu hususları tespit ve istişare etme imkanı da bulduk.
 
TOBB’nin öncülüğündeki programda; *Tarım, Gıda ve Gıda Güvenliği, *Ulaştırma ve Lojistik, *Altyapı, Mega Projeler ve Teknik Müşavirlik, *Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog, *Türk ve Körfez yatırımcı, ihracatçı ve ithalatçılar için fırsatlar ve karşılaşılan güçlükler, *Mali Hizmetler ve Proje Finansmanı, *Yenilenebilir ve Yenilenmeyen Enerji, *Türk ve KİK Özel Sektör Temsilcileri İkili Görüşmeleri gibi konu başlıklarıyla gerçekleştirilen toplantılarda ve iş merkezi incelemelerinde de; Potansiyel karşılıklı olarak ayrıntılarıyla ele alınmaya çalışıldı. Elde edilen sonuçlar ve işbirliği tespitleri TOBB çatısı altında ve Heyette yer alan Türk İş Dünyası Temsilcileri tarafından takip edilmeye devam edecek.”