• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TARİHİ BORSA KAHVESİ ARTIK HALK KÜTÜPHANESİ OLARAK HİZMET VERECEK.
TARİHİ BORSA KAHVESİ ARTIK HALK KÜTÜPHANESİ OLARAK HİZMET VERECEK.11 Kasım 2016 Cuma

Hayırsever Dr. İbrahim Türek ve Manisa Ticaret Borsası’nın destekleriyle yapılan Dr. İbrahim Türek Halk Kütüphanesi açıldı. Manisa Ticaret Borsası Yönetimi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleşen, açılışa Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, MOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, hayırsever Dr. İbrahim Türek, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar katıldı.

Açılış Konuşmasını yapan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap şunları söyledi; Osmanlı mimarisinin günümüze ulaşan en güzel örneklerinden birisi olmakla birlikte, geçmişten günümüze tüm Borsa camiamızın katkılarıyla yaşatılan “Tarihi Borsa Kahvesi” Manisa’mızın Cumhuriyet Dönemindeki ticari ve sosyal gelişiminde de önemli bir konuma sahip oldu.

Çatısı altında, Manisa’nın pek çok hatırasının yer aldığı bu tarihi yapı; Özellikle Borsamız Camiasının hafızasında, tüccarıyla, çiftçisiyle, işçisiyle bir arada olunan, dostlukların, sohbetlerin, bilginin ve istişarenin pekiştirildiği sayısız anının da izini taşıyor.

Fakat; günümüzün gelişen iletişim, ticaret ve ulaşım yöntemleriyle değişen şehir hayatımızda; Tarihi Borsa Kahvesinin kullanım amacının da yeniden düşünülmesi ihtiyacı oluştu.

Borsa Camiası ve Yönetimi olarak; Tarihi Binamızın tüm halkımıza hitap edecek,  bizden sonra gelecek yeni nesillerimizin de  anılarında sürekli yer teşkil edecek şekilde bir kültür varlığına dönüştürülmesi yönündeki proje arayışlarımızın başlamasını takiben, bağışlarıyla Manisa’nın sağlık, eğitim ve sivil toplum altyapısına önemli eserler kazandırmış, Manisa’nın köklü ailelerinden, değerli büyüğümüz ve hayırsever  Dr. İbrahim Türek’in, Manisa’ya bir de halk kütüphanesi kazandırma fikrini öğrenişimiz, Valiliğimiz ve himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün de  Manisa’nın bu yöndeki ihtiyacı doğrultusunda konuya proje boyutunda verdiği önem bizleri son derece heyecanlandırdı.

Hem geçmişindeki okuma kültürünü geleceğe taşıyacak olması hem de tarih mirası özelliğini muhafaza edecek olması dolayısıyla ilk andan itibaren işte borsa kahvesi için yapılabilecek en kıymetli yatırımdır dediğimiz  çocuk ve halk kütüphanesi fikri camiamızca da desteklendi ve nihayetinde bugüne varıldı.

Manisa’ya kazandırılan bu eserde, sayın İbrahim Türek’in kurduğu hayalin payı çok büyük, protokol aşamasından itibaren ise; nasıl bir içtenlik ve manevi duygularla çocuklarımızı ve halkımızı ilim ve kültürü, tarihle buluşturacak bu mekanda okurken görmek istediğine de şahit olduk.

Bizler de tüm içtenliğimizle vermiş olduğu önemli maddi destek için kendisine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor, bugüne kadar yapmış olduğu tüm hayırların Allah katında misliyle kabul olmasını diliyoruz

Ayrıca; Valiliğimize, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğümüze, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze ve emeği geçen tüm uzmanlarımıza;  projeyi özveriyle sahiplenmeleri, uygulamada göstermiş oldukları hassasiyet ve bir an önce hayata geçirilmesi adına göstermiş oldukları çabalar dolayısıyla teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 Bugünden itibaren;  “Tarihi Borsa Kahvesi” Binamız, gelecek nesillerimize kültür ve eğitim varlığı olarak hizmet vermeye devam edecektir.

Hayırlı olmasını diliyor; 7 den 77 ye tüm halkımızı bugünden itibaren tarihi halk kütüphanesinde okumaya davet ediyoruz.

Hayırsever Dr. İbrahim Türek ise 2013 yılında Manisa'da kütüphane açığının olduğunu internette yer alan bir haber sayesinde öğrendiğini kaydetti. 56 yıldır ABD'de ruh sağlığı üzerine çalışmalar yaptığını ifade eden Türek, Manisa'da yaşananları her gün takip ettiğini belirtti. Manisa'daki kütüphane önünde insanların beklediğini görünce kütüphane fikrinin geliştiğini söyleyen Türek, "Manisa'da kütüphane için uygun yer aradık. En uygun yer olarak Borsa Kahvesi karşımıza çıktı. Ondan sonra kütüphane yapmaya karar verdik. Manisa'mız için böyle bir eseri kazandırdığımız için çok mutluyum" dedi.

Açılışta konuşan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik okumanın önemini vurgulayarak "İlk emri oku olan bir kitaba sahip olan bir dinin mensupları olarak ne hazindir ki emri yerine getirememenin acı ve ısdırabını yaşıyoruz" dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, ise 300 yıldır Batı'nın ilmi ve bilim yerine yaşamını, şeklini taklit ettiklerini söyledi. Özdağ, "Biz kitap medeniyetinin çocuklarıyız. Biz yeniden kitap okumak istiyoruz. Bilgili olanlar dünyanın efendisi olur. çocuklarımız her akşam kitap okusun. Futbolcuları, popçuları tanımak yerine bilim adamlarını tanımalıyız. Türek ailesine Manisa'ya yaptıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Kütüphaneler çoğalsın, çocuklar bol kitap okusunlar" diye konuştu.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise, Manisa'ya yeni bir kütüphane kazandıran Dr. İbrahim Türek'e teşekkür belgesi takdim etti. Konuşmaların ardından hep birlikte kütüphane açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından Protokol Üyeleri minik öğrencilere kitap hediye etti.