• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
477. ULUSLARARASI MANİSA MESİR MACUNU FESTİVALİ COŞKUYLA KUTLANDI
477. ULUSLARARASI MANİSA MESİR MACUNU FESTİVALİ COŞKUYLA KUTLANDI30 Nisan 2017 Pazar

UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde" yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, şifa kaynağı kabul edilen 6 ton Mesir Macunu'nun,  Sultan Camisi'nden 477. kez halka saçılması ile coşkuyla kutlandı.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ile Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin de katıldığı ve Hükümet Konağı önünden kortej yürüyüşü ile başlayan Festivale, Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, İlçe Belediye Başkanları, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Daire Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, çok sayıda Ülkenin Büyükelçisi, Yabancı Ülkelerin Delegasyonları, Halk Oyunları Ekipleri ve Vatandaşlar Katıldı. Kortejde temsili Merkez Efendi, Hafsa Sultan ve Nedimeleri ile Manisa’da yetişip tahta çıkan temsili Osmanlı Padişahları ve Şehzadeleri bulundu.

6 ton mesir saçıldı

Kortejin Sultan Camisi'ne ulaşmasının ardından başlayan saçım töreninde Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın, Merkez Efendi'yi  huzuruna kabul ederek, kendisine şifa kaynağı, Mesir'in beratını vermesi canlandırıldı. Geleneksel Mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın, kendisine şifa olan Mesir Macunu'nun, Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurmasıyla başladı. Festivalde, Hafsa Sultan'ın 477 yıl önce verdiği buyruğa uygun olarak, daha önce dualarla karılan ve paketlenen 6 ton Mesir macunu 43 ayrı noktadan halka saçıldı.