• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB MÜŞTEREK KONSEYİ TOPLANTISINDA EKONOMİNİN NABZI TUTULDU
TOBB MÜŞTEREK KONSEYİ TOPLANTISINDA EKONOMİNİN NABZI TUTULDU27 Temmuz 2017 Perşembe

 

Belirli aralıklarla ekonominin ve iş dünyasının durumunun değerlendirilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Ankara’daki Merkezinde düzenlenen, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları ve Deniz Ticaret Odaları Konseyleri Müşterek Toplantılarının 2017 yılına ilişkin olan ilki, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri ve Konsey Üyelerinin katılımıyla, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Manisa’yı temsilen Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap’ın katıldığı, ekonomi ve ticaret alanındaki güncel gelişmelerin görüşüldüğü Müşterek Konsey Toplantısı’nda, TOBB bünyesinde oluşturulan Konseylerin, Türkiye’deki tüm ticaret, sanayi, denizcilik ve tarım sektörlerini temsil ettiğine, 81 İlde ekonominin kılcal damarlarını oluşturduğuna, böylece olumlu veya olumsuz her iktisadi gelişmenin anında görüldüğüne ve ayrıca Konseylerdeki bilgi birikimi ve tecrübenin aktarılmasının Ekonomi Yönetimi açısından fırsat olduğuna dikkat çekildi.

Toplantının açılış konuşmasında ekonomik büyümedeki yükselişin korunacağına inandığını vurgulayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ayrıca şunları ifade etti:

“-İstişare kültürü sayesinde pek çok sorun çözüme kavuşmaktadır. İşte son dönemde, ekonominin yeniden canlanmasında, büyüme-istihdam-ihracat rakamlarının yukarı gitmesinde, en büyük etken budur. Devleti yanında gören Özel Sektörümüz, daha fazla moralle işine sarılmış, daha iyi işler yapmak için çaba göstermiştir.

Son 6 ayda Türkiye Genelinde 1,2 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Bunu başaranlar da Oda ve Borsa Camialarımızdır, işte burada Konseylerimizin temsil ettiği Ticaret ve Sanayi Erbabıdır.

81 İldeki Odalarımız-Borsalarımız, bu yılbaşında ellerindeki kaynakları bir araya getirerek İllerindeki KOBİ’lere yüzde 9,90 faizle TOBB Nefes Kredisini sundular. Sağlanan bu kaynaktan 27 bin firma faydalandı. Önceki müşterek toplantılarımızda Hükümetimizden bir de KOSGEB İşletme Kredisi Desteğini istediler. Gerçekleşerek 260 bin KOBİ’ye ulaştı.

Bunlara ek olarak bir de Oda-Borsa Camiasının kurucu ortağı olduğu Kredi Garanti Fonu’nun kefalet kapasitesi 250 milyar liraya yükseltildi. Bu sayede 300 bin firmanın finansmana erişimi sağlandı. Yani buradan yapılan tespitler ve Hükümetimizin olumlu yaklaşımıyla hayata geçen destekler neticesinde, 6 ayda toplamda 587 bin firmamızın iş hayatına tutunması mümkün oldu.

Tüm bu adımlar ihracatta, istihdamda ve ekonomide büyümeyi getirdi. Önümüzdeki çeyreklerde de bu yüksek büyümeyi koruyacağımıza inanıyorum. Türkiye Ekonomisini zor duruma düşürmeyi amaçlayan her oluşum ve girişime rağmen İnşallah bu sene beklentileri aşacak. Türk İş Dünyası olarak bizler de Ülkemizin geleceği için daha çok çalışacak ve üreteceğiz. Devletimiz ve Milletimiz için çok daha hayırlı işlere imza atacağız.”

Bakanlık olarak İş Dünyasıyla iş birliğine devam edeceklerini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında; 15 Temmuz'da yaşanan hainliğe rağmen halkın demokrasinin yanı sıra ekonomiye de sahip çıktığına dikkati çekti. Büyümeyi destekleyecek adımlar attıklarını dile getiren Tüfenkci, bu kapsamda yatırım teşviklerinin de artırıldığını ve ihtiyaçların yaşanan gelişmelerle birlikte sürekli takip edileceğini söyledi.

Yatırım, üretim ve ihracatın özel sektör eliyle ilerlemesi gerektiğine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise; Bu süreçte kamunun görevinin çarkların hızlı dönmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Türkiye'nin her yıl 1 milyon Vatandaşına iş bulmak ve yüzde 6 büyümek zorunda olduğunu kaydeden Zeybekci, Türkiye'nin 5-6 yılda bir yaşadığı krizlerden kurtulmak için artık değerlendirilemeyen imkan ve kaynaklarını değere dönüştürerek ihraç etmesi gerektiğini söyledi.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise Müşterek Konsey Toplantısının amacına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları belirtti:

“-İş Dünyamız her türlü zorluğa rağmen Ülkemiz için çalışıyor, Ülkemiz için üretiyor. Müşterek Konsey Toplantılarındaki temaslarımızda bunu çok belirgin olarak görüyoruz. Dünya Ekonomisinde dengelerin yeniden oluştuğu, yakın coğrafyamızdaki meselelerin Milli Güvenlik ve Refahımızı etkilemeden çözülmesinin büyük ciddiyet gerektirdiği bu dönemde, ekonomimizi ayakta tutan İş Dünyamızın hızını kesme riski olan her türlü engeli, birlik ve beraberlik ruhu ile aşacağımıza inanıyoruz.

Devletimizi yanımızda görmeyi her zamankinden daha çok istediğimiz bu dönemde, tam da bu isteğimize karşılık gelen çok önemli gelişmeler de oluyor. Özetle, İş Dünyası olarak yapısal reformlara büyük önem veriyor, çalışma hayatı ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik hem Manisa’da hem de Konsey Toplantılarında ilettiğimiz destek konularının Hükümetimiz ve ilgili Bakanlıklarımız tarafından reformcu ve icracı bir yaklaşımla dikkate alınmasından memnuniyet duyuyoruz.

Ancak atılan adımlardan daha etkili sonuçlar alınabilmesi için başlatılan vergi, sosyal güvenlik, istihdam ve finansmana ulaşım teşviklerini mutlaka inceleyip, gerektiğinde İlgili İl Müdürlüklerinden ayrıntılı bilgi alıp daha fazla yararlanmamız gerekiyor.

İhracat ve yatırımda bürokrasinin ve maliyetlerin azaltılması, yatırım ve üretim ortamının iyileştirilmesi gibi düzenlemeler de çok önemli. Bunun en güncel örneği ise Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, birkaç ay içerisinde iş dünyasının görüşlerini almayı tamamlayarak KDV Reformunu masaya yatıracaklarını açıklamış olması. Hükümetimizin mevcut KDV Sisteminin sürdürülebilir olmadığının farkında olması ve Maliye Bakanımızın “Reel sektörün devletten 140 milyar lirayı aşan bir KDV alacağı var” açıklamasında bulunması da üretim ve ihracat adına reformdan alınacak sonuçlar bakımından umut verici. Bizler de gerçekleşen toplantıda KDV iadelerinde hızlanma sağlanması, özellikle ihracatçılara yönelik “Dış Ticaret Vergi Dairesi” gibi ayrı ve uzman bir birimin oluşturulması, karşılıklı incelemelerin ve vergi dairelerindeki işlemlerin pratikleşmesi gibi taleplerimizi, Ekonomi ve Üretim Sektörleri ile ilgili Bakanlıklar arasındaki süreçlerin daha hızlı ve artan bir koordinasyonla işlemesi bakımından doğrudan ifade etme imkanı bulduk.”