• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
YILIN İLK KURU ÜZÜMÜ MANİSA TİCARET BORSASI'NDA
YILIN İLK KURU ÜZÜMÜ MANİSA TİCARET BORSASI'NDA16 Ağustos 2017 Çarşamba

2017 - 2018 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu İlk Ürün Töreni, Manisa Ticaret Borsası’nda yapıldı. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclisinin ev sahipliğinde yapılan törene, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Ak Parti Manisa Milletvekilleri Murat Baybatur ve Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik,  Kaymakamlar, Oda ve Borsa Başkanları, Daire Müdürleri, Tüccarlar, Çiftçiler ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katıldı.

2017 - 2018 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu İlk Ürün Töreni’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap;

Sultani Çekirdeksiz Üzüm Manisa’mızda birikmiş tarihi ve geleneksel değerler itibariyle de en önemli sembollerimizden bir tanesi. Üretim verilerine baktığımızda da en önemli Milli Gelir kaynaklarımız arasında yer alıyor.

Türkiye Genelinde 1 milyon dekar bağ alanında çekirdeksiz üzüm yetiştiriliyor. Bunun da 800 bin dekarını Manisa’daki Sultani Çekirdeksiz Üzüm Bağları teşkil ediyor. Doğa koşullarından kaynaklanan çok büyük bir olumsuzluk yaşanmadığı sürece Türkiye Geneli kuru meyve ve mamulleri ihracatında ürün grupları bazında başı çekirdeksiz kuru üzüm çekiyor. Bu ürün grubunun lokomotifi ise Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü’dür.

Ülkemize her yıl ortalama 500 milyon dolara yakın gelir kazandıran, üretiminin %90’dan fazlasının, ihracatının ise %85’ten fazlasının Manisa’da gerçekleştirildiği bu Milli Gelir kaynağının alt yapısında, Manisalı Üreticilerimizin, Tüccarlarımızın, İhracatçı İşletmelerimizin ve İlgili Kurumlarımızın yoğun emek ve ortak çabaları yer alıyor.

2016-2017 Sezonu 31 Ağustos günü tamamlanacak. 01 Eylül itibariyle yeni sezona geçmiş olacağız. 2016-2017 Sezonunda Temmuz sonu verilerine göre, toplam 334 bin ton Çekirdeksiz Kuru Üzüm üretimi Ege Bölgesinde tescil edilmiş durumda,

12 Ağustos tarihli son ihracat raporuna göre de gerçekleştirilen 254 bin ton ihracat ile Ülkemize 396 milyon dolar kazandırılmış durumda. Manisa’da ise yine Temmuz sonu raporlarına göre 308 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi tescil edilmiş bulunuyor. Yani İlçeleriyle birlikte Manisa Ege Bölgesinde yapılan üretimin %92’sini oluşturuyor.

Yeni sezonun üzüm rekolte tahmini ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın koordinasyonunda Türkiye Genelindeki bağ sahalarında tamamlanmak üzere olan çalışmalarla üzüm çeşidi itibariyle 5 kategoride açıklanacak.

Ancak bu konuda Tüm Manisalılar adına eklemek isteğim bir husus var! Rekolte çalışmalarının sonuçları henüz açıklanmış değil. Nasıl bir yöntemle, nerede açıklanacağını henüz bilmiyoruz. Bakanlığın Ankara’daki resmi merkezinde bir basın açıklamasıyla ya da resmi internet sitesinde raporlanmasıyla açıklanabilir. Ancak Bakanlık Merkezi dışında konuya paydaş bir noktanın ev sahipliğinde yapılacaksa, adres mutlaka Manisa olmalıdır. Çünkü çekirdeksiz kuru ve çekirdeksiz sofralık kategorilerinde ana üretim ve işleme merkezi Manisa’dır

Sektörün bir diğer başarısı da; Bu ticaret hacminin korunması ve geliştirilmesi bakımından başta AB Pazarının talepleri olmak üzere, değişen kalite standartları ve pestisit kalıntısı limitlerine göre yapılan analizlerle gerekli uygulama güncellemelerinin yıllardır hassasiyetle yerine getirilmesi ve sektörün sorunsuz şekilde üretim ve pazarlama süreçlerine devam etmesi için alınması gereken önlemlerin her sezon uyum içerisinde alınıyor oluşudur.

Ancak eksik olduğumuz bir nokta var! Manisalılar olarak üzümümüzün tanıtımına, markalaşmasına ve halkımızın bu ürünün gıda değerinden daha fazla faydalanmasına yeterince eğilmedik.

Günümüzde gittikçe ağırlaşan rekabet koşulları ve değişen tüketim kalıpları, iç ve dış piyasalarda yer almak isteyen şirketleri ve kaynağa sahip şehirleri, daha fazla katma değer ve pazar payı anlamına gelen güçlü markalar oluşturmaya teşvik etmektedir.

Gıda sektörlerimiz de rekabetçi piyasalar içerisinde faaliyet gösterdiğinden,  iç pazar ve ihracatta markalaşmanın önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır.

İç tüketimin halen çok düşük olması ise Devlet desteğine ihtiyaç duyulan konuların başında yer almaktadır.

Bu kapsamda Tüm Manisalılardan talebimiz şudur;

Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü’nün tanıtılması ve daha fazla tüketilmesi için hep beraber harekete geçelim. Misafirlerimize ikram edelim. Manisa’mızdan bahsederken, gerçek isminde mutlaka üzümümüzden de bahsedelim. Geçmişte büyüklerimizin yaptığı gibi çocuklarımızın beslenme alışkanlığına dahil edelim

Sayın Vekillerimizle, İlgili Kurum Başkanlıklarımız ve Müdürlüklerimizle, Coğrafi İşaret Tescili alınması, Okul Üzümü Projesinin devam etmesi, Ülke Genelindeki kurumsal yemek menülerinde yer alması gibi pek çok konuda çalışmalarımız mevcut. Sağ olsunlar, sonuç odaklı bir şekilde hassasiyetle takip ediyorlar. Ancak; Manisa Lobisi, en etkili güç olan Halkımızın da katılımıyla asıl bütünlüğüne kavuşacaktır.

Son yıllarda Manisalılar olarak bizler potansiyelimizi harekete geçirmeyi artık daha iyi yapıyor, her türlü zorluk ve değişen şartlara karşılık gerekli önlemleri alarak, bizlere bahşedilen bu değerli topraklarda üretmeyi her şeyden önce bir gelenek olarak kabul ediyoruz. Ancak; Ülkemizin Genelini etkileyen son dönemdeki gelişmeleri de takip etmek ve değerlendirmek durumundayız.

Üreticilerimiz ve İş Dünyamız her türlü zorluğa rağmen Ülkemiz için çalışıyor, TOBB bünyesinde Manisa’yı temsilen yaptığımız çalışmalarda bunu çok belirgin olarak görüyoruz. Dünya ekonomisinde dengelerin yeniden oluştuğu, yakın coğrafyamızdaki sorunların Milli Güvenlik ve refahımızı etkilemeden çözülmesinin büyük ciddiyet gerektirdiği bu dönemde, ekonomimizi ayakta tutan İş Dünyamızın hızını kesme riski olan her türlü konuyu ve taleplerimizi TOBB’de gerçekleştirilen toplantılarda doğrudan hükümetimize ve bakanlarımıza aktarma imkanımız oldu.

Devletimizi yanımızda görmeyi her zamankinden daha çok istediğimiz bu dönemde, tam da bu isteğimize karşılık gelen, ilettiğimiz taleplerimizin sonuç bulduğu çok önemli gelişmeler de oluyor.

*Yatırımların artması için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle Türkiye Genelinde 250 milyar liraya kadar yeni kredi hacmi oluşturulması

*İhracatçılarımıza yönelik Eximbank kredi limitlerinin arttırılmasının gündemde olması ve Ekonomi Bakanlığı’na geçişi

*Gümrük ve Ticaret Bakanlığı izniyle borsamızın da kaynak sağladığı TOBB Nefes Kredisi kampanyası,

*Finansmana erişimde sıkıntı yaşayan KOSGEB’e kayıtlı işletmelerimize sıfır faizli ve 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi kaynağı sağlanması,

*Taşınır Rehni Kanunu ile yatırım ve işletme döngüsünde yine finansman sıkıntısı yaşayan işletmelerin artık taşınır varlıklarını da teminat olarak gösterebiliyor olmaları, 

*Sicil Affı düzenlemesinin yapılması,

*Piyasada canlanmayı sağlamak üzere bazı sektörlerde ÖTV ve KDV indirimleri uygulanması,

*Vergisini düzenli ödeyenlere vergi indirimi çalışması,

*Aralık-Ocak-Şubat SGK primlerinin yıl sonuna ötelenmesi, 

*Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ve TOBB Başkanlığımızın ev sahipliğinde 7 Şubat 2017’de TOBB’nde gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şurası’nda kamuoyuna açıklanan, “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesi” kapsamında uygulanan teşviklerle İş Dünyamızın 2017 yılının ilk 6 ayında 1 milyon 200 bin ek istihdam rakamına ulaşmış olması, Ülkesi için üretmek ve çalışmak isteyen herkesi motive edecek ve cesaret verecek başlıca gelişmeler arasında oldu.

Bunun en güncel örneği ise Maliye Bakanlığımızın İş Dünyasının görüşlerini almayı tamamlayarak birkaç ay içerisinde KDV Reformunu masaya yatıracaklarını açıklamış olması.

Özetle; İş Dünyası olarak yapısal reformlara büyük önem veriyor, çalışma hayatı ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik hem Manisa’da hem de TOBB toplantılarında ilettiğimiz destek konularının Hükümetimiz ve ilgili Bakanlıklarımız tarafından reformcu ve icracı bir yaklaşımla dikkate alınmasından memnuniyet duyuyoruz. 

Birlik ve beraberlik ruhu ile her türlü zorluğu aşacağımıza, Şehirlerimizi ve Ülkemizi çok daha iyi seviyelere taşıyacağımıza inanıyoruz.

Konuşmamı tamamlarken; Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümümüzün üretiminden, iç ve dış piyasalarda pazarlanmasına kadar, her aşamada geliştirilmesinden, her fırsatta tanıtılmasına kadar emek sarf eden herkes adına;  göstermiş olduğunuz bu çok değerli ilgi için ayrıca teşekkürlerimizi sunuyorum.

Bağına çocuğu gibi bakıp,  ilk hasadı gerçekleştirerek bu ortak geleneğimizin yaşatılmasına sahip çıkan, her bir kilogramı ile Ülkemiz Ekonomisine çok kıymetli katkı sağlayan üreticimiz Sayın Ahmet Karabacak’a ve ayrıca bugün burada bulunmayan ancak ürettikleri mahsullerle tarımsal ekonomimize kaynak sağlayan tüm çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Tüccarımıza ve İhracatçı üzüm işletmelerimize de ayrıca sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Onlar, uluslararası iş dünyasında Türk Mallarına ve Türkiye ile yapılan ticarete duyulan güvene güç katıyorlar.

Önemli yurt dışı fuarlarında açtıkları stantlarda Manisamızı her anlamda tanıtıyor ve akılcı çalışmaları  ile  ekonomik olarak daha iyi noktalara gelmemiz için mücadele veriyorlar.

Törenimiz vesileyle; çeşitli proje ve organizasyonlarda  her zaman desteklerini gördüğümüz Sayın Valimize, Valiliğimize bağlı Tüm Mülki İdare Amirlerimize, Belediye Başkanlarımıza, Kaymakamlarımıza, tek tek  bu konuşmaya sığmayacak Manisadaki Tüm Kurumlarımızın Başkanlarına ve Çalışma Ekiplerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.

Ayrıca; Çiftçimizin ve ticari işletmelerimizin karşılaştığı zorluklar ve sorunlarla ilgili her zaman yanımızda olan aktardığımız konulara sahip çıkan değerli Milletvekillerimize de en içten teşekkürlerimizi sunuyorum.

Şahsım ve Manisa Ticaret Borsası adına; 2017/2018 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu’nun Tüm Üreticilerimiz, Tüccarlarımız, İhracatçılarımız ve Manisalılar için hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, Yeni sezonunun üreticilerimize, Manisa’mıza ve ülkemize hayırlar getirsin” diye konuştu.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ve CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de yaptıkları konuşmalarla yeni sezonun hayırlı olması temennilerini iletti.

Manisa’nın Saruhanlı İlçesi Taşdibi Mahallesi'nden Ahmet Karabacak tarafından üretilerek Borsaya getirilen yılın ilk kuru üzümü açık artırmayla satışa çıkarıldı. Karaca’nın getirdiği Kuru Üzümün kilosu 150 TL’den Manisa Ticaret Borsası tarafından satın alındı. Üretici Ahmet Karabacak’a protokol üyeleri tarafından çeşitli ürünler takdim edildi.