• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
"ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM SEKTÖRÜ"nde BİR İLK YAŞANDI!
13 Eylül 2017 Çarşamba
 
 
Yeni Sezonun Çekirdeksiz Kuru Üzüm Rekoltesi’nin Manisa’da ve bizzat Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından açıklanmasının, Manisa’nın Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretiminin Merkezi olduğunun tescillenmesi bakımından çok önemli olduğunu belirten Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Manisa Programının Üzüm Sektörünü esas alan bölümlerine ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede şunları belirtti:
 
- “2017-2018 Üretim Sezonunda Çekirdeksiz Kuru Üzüm Rekoltesi Tahmini, bir ilk olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızın koordinasyonunda 5 Kategoride Türkiye Geneli Üzüm Rekoltesi Tahmini Çalışmaları kapsamında yapıldı. Bizler de Manisa Ticaret Borsası olarak İl Komisyonunda,  Üzümümüz ile ilgili Manisa’nın diğer Kurumlarıyla birlikte, “Ulusal İstatistiklerimizin Uyumluluğu” ve “Sektörel Faaliyetlerin Seyri” bakımından önemli ve faydalı olacağını düşündüğümüz çalışmalara katkılarımızı yaptık.
 
Hatırlanacağı üzere tüm Manisalılar adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba’dan Çekirdeksiz Kuru Üzüm Rekoltesinin Manisa’da açıklanması yönünde bir de talebimiz olmuştu. “Rekolte açıklaması eğer Bakanlık Merkezi dışında yapılacaksa, adresi mutlaka Manisa olmalıdır” şeklindeki talebimizi sağ olsunlar karşılıksız bırakmadılar. Hatta Manisa’ya özel Programlarında rekolteyi bizzat Kendileri açıklayarak, Manisa’nın Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretiminin Merkezi olduğunu ve bu kategoride Ülkemizin temel verilerini oluşturduğunu taçlandırdılar.
 
Bu kapsamda yine hatırlamak gerekirse; Türkiye Geneli Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatında Ürün Grupları Bazında başı Çekirdeksiz Kuru Üzüm çekiyor. Bu ürün grubunun lokomotifi ise Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü’dür. Ülkemize her yıl 400 milyon doların üzerinde gelir kazandıran, üretiminin %90’dan fazlasının, ihracatının ise %85’ten fazlasının Manisa’da gerçekleştirildiği bu Milli Gelir kaynağının alt yapısında, Manisalı Üreticilerimizin, Tüccarlarımızın ve İhracatçı İşletmelerimizin yoğun emek ve ortak çabaları yer almaktadır.
 
Sayın Bakanımızın rekolte açıklamasının yanı sıra, Üzüm Suyu’nu Ayrandan sonraki Milli İçeceğimiz olarak tanımlamasının ve özellikle dışarıdan getirilen içecekler yerine Üzüm Suyu ikram edilmesini samimiyetle vurgulamasının da; Yeni nesillerimizin sağlıklı beslenmesi, iç tüketim alışkanlığının artması ve Vatandaşlarımızın üzümün besin değerlerinden artık daha iyi faydalanmasının teşviki bakımından çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Bu yaklaşım aynı zamanda üzüme dayalı türev ürün gelişimi, markalaşma, katma değer ve stok regülasyonu olarak da sektörde yerini alabilecek bir teşviktir.
 
Dolayısıyla; Sayın Bakanımızın, sektörün tüm halkalarını kucaklayan bir takım ruhuyla, tüm aşamalarıyla Manisa Üzümcülüğü’ne bizzat ve özel olarak mesai ayırmasını bir milat olarak değerlendiriyor, Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sektöründe bundan sonraki dönemde Manisa adına daha etkili gelişmelerin yaşanacağının habercisi olarak görüyoruz.
 
Bu vesileyle de; Manisalı Tüm Üreticilerimiz, Tüccarlarımız, İşletmelerimiz, İhracatçılarımız ve Emeği Geçen Tüm Manisalılar adına, Sayın Bakanımıza ve ayrıca sektöre ilişkin her konu ve talebi Bakanlığımıza, Hükümetimize ve yeri geldiğinde Cumhurbaşkanlığımıza taşıyan, sonuç elde edilmesinde büyük çabaları bulunan Değerli Milletvekillerimize en içten teşekkürlerimizi sunuyor, Sayın Bakanımızın açıklamış olduğu 310 bin tonluk 2017-2018 Sezonu Rekoltesinin ve piyasa seyri çalışmalarının Tüm Sektör Paydaşlarımıza, Manisamıza ve Milli Ekonomimize hayırlar ve bereket getirmesini diliyoruz.”