• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA'DA PAMUK HASADINA BAŞLANDI.
MANİSA'DA PAMUK HASADINA BAŞLANDI.16 Ekim 2017 Pazartesi

Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Selimşahlar Mahallesinde yılın ilk pamuk hasadına başlandı. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve beraberindeki heyet gerçekleşen pamuk hasadını yerinde inceledi.

Gerçekleşen pamuk hasadına, Mustafa Hakan Güvençer’in yanı sıra, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili İsmail Kaya, Daire Müdürleri, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire ve Üreticiler eşlik etti. 

Manisa'da, pamuk üretiminin tekrar artmasının sevindirici olduğunu belirten Vali Mustafa Hakan Güvençer, İl genelinde pamuk üretiminin yaygınlaşmasıyla birlikte Manisa'nın 'Beyaz altın' madalyasını tekrar boynuna taktığını ifade ederek şunları söyledi;

"2017 yılından önce devlet prim politikaları sebebiyle çok sınırlı alanlarda pamuk ekimi yapılırken, bu yıl Devletimizin almış olduğu stratejik kararlar doğrultusunda tüm Türkiye de olduğu gibi Manisa'da da pamuk ekim alanları 4 katına çıkmış durumda. Şuan itibarı ile yaklaşık olarak 67 bin dekar alanda pamuk ekimi yapılıyor. Ancak bu yıl alınan sonuçların ardından önümüzdeki yıllarda bu rakam daha üst seviyelere çıkacaktır diye düşünüyorum. Pamuk son derece stratejik bir üründür. Türkiye, iplik, kumaş ve diğer ürünlerde dünya sanayisinde önemli bir noktadadır. Ancak zaman zaman pamuk ihtiyacının yüzde 50'si gibi bir miktarı ithal etmek durumunda kalıyorduk. İnşallah, Manisa gibi pamuk ekimine uygun olan havzalarda yetiştirilecek olan pamuklarla ithalata oranlarımızı çok aşağı seviyelere çekerek katma değerimizi yükselteceğiz."

Hükümetin verdiği desteklerle pamuğun yeniden cazip bir ürün haline geldiğini belirten Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap’da "Manisa'da yeniden pamuğa yönelinmesi hem ülke ekonomisi hem de Manisalı üreticilerimiz için büyük bir avantajdır. Şu anki fiyatına ve devletimizin kilo başına verdiği 85 kuruş desteğe baktığımızda pamuk Manisa'da yeniden cazip hale geldi" diye konuştu.

Desteklerin devam etmesi durumunda, en iyi şekilde pamuk üretmeye hazır olduklarını ifade eden Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire ise "Yıllardır Manisa Ovası'nda pamuk ekimi gerçekleşmiyordu. Ancak devletimizin verdiği destekle artık üreticilerimiz pamuğa yöneldi. Bu durumdan çok mutluyuz” dedi.

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise; " Pamuk, Manisa açısından son derece önemli bir üründür. Her zaman söylediğimiz gibi pamuk ekimi yeniden ovamızda yaygınlaştırılmalı. Pamuktaki en ciddi maliyet olan toplama maliyetinin önünde toplama makinesi ile geçilebilir. Bu noktada bizler şehrin yöneticileri olarak bir güç birliği yaparak pamuk toplama makinelerini temin edebiliriz. Yeter ki pamuk ekim alanları ve pamuk üretimi artsın" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Güvençer başta olmak üzere, Protokol Üyeleri makinenin başına geçerek pamuk topladı.