• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNDE 2. FAZA GEÇİLDİ!
İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNDE 2. FAZA GEÇİLDİ!15 Aralık 2017 Cuma

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TOBB tarafından Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstihdam Şurası'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 07 Şubat 2017 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde başlatılan “İstihdam Seferberliği” kapsamında gerçekleştirilen 1.5 milyon ilave istihdam için TOBB çatısı altındaki İş Dünyası’na teşekkür etti.

İstihdam Şurası’na; Manisa Çalışma ve İş Kurumu işbirliğinde “Borsa Hizmet Noktası” ve “İşbaşı Eğitim Programları” uygulamaları ile Manisa SGK İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen “Artı İstihdam Programı” uygulamaları ve yıl içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Osman Arıkan Nacar ile gerçekleştirilen temaslarda, yapılandırmalar ve teşvikler dahil fiili üretim ve çalışma hayatını iyileştirici merkezi kararlara girdi teşkil eden tespitlerle “İstihdam Seferberliği”ne destek olan Manisa Ticaret Borsası’nı ve İstihdam sağlayan Borsa Üyelerini temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Ergun Türek, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cahit Yayman ve Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Hekimci de davetli olarak katıldılar.

Şura Konuşmasında, TOBB olarak istihdam konusunda "Bu İş Olur" sloganıyla ulusal bir kampanya başlattıklarını hatırlatarak, bu seferberliğin milyonlarca insana iş ve aş sağladığını, Firmaların iç ve dış kaynaklı tüm olumsuzluklara rağmen sözlerini tutarak istihdam seferberliği sürecine sahip çıktıklarını belirten TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

-"Çok şükür hep birlikte, bir yıl boyunca büyük bir gayret gösterdik. Bu salonda İş Dünyasının tüm paydaşları var. Allah emeğimizi zayi etmedi. Böylece istihdamda tarihi bir başarı ortaya çıktı. Oda ve Borsa camiası olarak Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Sadece istihdamda değil, finansmanda ve girdi maliyetlerinin azaltılmasında da pek çok reformu hayata geçiren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve Hükümetimize de teşekkür ediyoruz. İş Dünyası olarak Ülkemize ve kendimize artık daha fazla güveniyoruz, cesaretle adım atıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı konuşmada Şubat ayında başlattıkları istihdam seferberliğine katılan İş Dünyasına teşekkürlerini sundu. 1,5 milyon kişiye ilave istihdam sağlanmasının bir rekor olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

-“Bu hedefe ulaşmanın yolu üretmekten, özellikle de yenilenmekten, her alanda kendimizi geliştirmekten geçiyor. Ülkemizin bu yılın ilk üç çeyreğinde elde ettiği ortalama yüzde 7,4'lük büyüme oranı hamdolsun hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğimizi gösteriyor. İnşallah yıl sonunda da bu düzeyde bir oranı tutturacağımıza inanıyorum. Burada özellikle tüm girişimcilerimizden, iş adamlarımızdan özellikle şahsım ve milletim adına yeni bir ricam olacak. Şubat ayında bütün TOBB üyelerimizin artı bir istihdam sağlamasını istemiştik, şimdi büyüme oranımız ikiye katlandığına göre, eğer biz artı iki istihdam sağlayacak olursak, Ülkemizin büyüme oranı Allah'ın izniyle daha da genişleyecektir.

Başbakan Binali Yıldırım ise konuşmasında;

“Türkiye genç ve dinamik nüfusa sahip. Genç nüfusumuza yeni iş ve aş imkanları hazırlamamız lazım. Hükümet olarak bu seferberlikte sizin yükünüzü hafifletmek için önemli teşvik kararları aldık. Teşvik ve tedbirleri hayata geçirdik. Sonuçta muhteşem bir toplumsal dayanışma ortaya çıktı. TOBB sahaya indi, bütün Oda ve Borsa Başkanları elini taşın altına koydu” dedi.

İstihdam Şurası’na ilişkin değerlendirmede bulunan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise şunları belirtti:

-“2017 yılı genelinde İş Dünyası olarak, zor süreçlerden geçen Türkiye'nin her zamankinden daha üretken olmak zorunda olduğunun farkındaydık. Manisa’daki İstihdam Oranının artırılmasına yönelik gerçekleştirebileceğimiz çalışmalar kapsamında da *Çalışma süreçlerinde İş Dünyasına zaman kaybettiren, *Üretim, ticaret ve istihdam kapasitesini düşürücü maliyet yükleyen, *Fiili çalışma hayatı ile mevzuat arasında uyumsuzluk yaşanan hususları yıl içerisinde Bakanlığımıza ve Hükümetimize aktarma fırsatımız oldu. Özetle, hedef büyüktü, ama dikkate alınan tespitlerle benzeri görülmemiş teşvikler de devreye sokuldu.

2018 yılında ise yine Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla "Milli İstihdam Seferberliği"nin ikinci fazına geçilecek, bu da beraberinde yeni uygulamaları getirecek. İmalat ve bilişim sektörlerindeki işverenler, bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, bu destek genişletilecek ve ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edilecek. 2017 yılında çalışan başına 773 liradan bin 884 liraya kadar olan prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da devam edecek. Kadınlar, 18-25 yaş arası gençler, engelliler bu sistemden diğerlerine göre 6 ay daha fazla yani 1,5 yıl süreyle yararlanabilecekler. 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerimizin, sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendileri, bir ayını da devlet ödeyecek. Bu teşvik, 12 ay süreyle geçerli olacak. İŞKUR tarafından uygulanan iş başı eğitim programının süresi bilişim ve imalat sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkacak. Diğer sektörler için bu süre yine 3 ay olarak devam edecek. Ana hatları ile ifade edebileceğimiz bu teşviklerin yanı sıra uzun vadeli büyümeyi esas alan başka uygulamalar da 2018 yılında çalışma hayatında yerini alacak. Bizler de yine aynı inançla İşletmelerimizi ve Vatandaşlarımızı teşvikleri incelemeye ve yararlanmaya çağırıyoruz. Ülkemiz için şimdiden hayırlı  olsun”