• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TBMM BAĞCILIK VE ÜZÜM ARAŞTIRMA KOMİSYONU HEYETİ MANİSA TİCARET BORSASI'NI ZİYARET ETTİ
TBMM BAĞCILIK VE ÜZÜM ARAŞTIRMA KOMİSYONU HEYETİ MANİSA TİCARET BORSASI'NI ZİYARET ETTİ28 Mart 2018 Çarşamba

Bağcılık sektörü ve Üzüm Üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu Üyeleri, Manisa Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen'in Komisyon Başkanlığını yaptığı Üzüm Araştırma Komisyonu heyetinde, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır yer aldı.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap’ın, Meclis Başkan Yardımcısı Ali Yılmaz, Meclis Üyesi Hüseyin Şenay ve Disiplin Kurulu Üyesi M.Reşat Korguz ile birlikte ev sahipliği yaptığı ziyarette Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür V. İsmail Kaya ile Müdür Yardımcısı Metin Öztürk, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, İlçe Müdürleri, Kamu Kurum ve Kuruluşu Temsilcileri, Akademisyenler, Üretici Birlikleri Temsilcileri, Tüccarlar ve İhracatçıların yer aldığı Manisa Ticaret Borsası Üye İşletmeleri Temsilcileri katıldı.

Meclis Araştırması Komisyonu ziyaretin de konuşan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap şunları söyledi; “Manisa sanayisiyle olduğu kadar tarımıyla da Türkiye Ekonomisinin temel taşlarından birisi. Manisa’nın katma değeri yüksek tarıma dayalı sanayi ürünleri, Ülkemizin cari açığının kapatılmasına doğrudan katkı sağlıyor.

Toplam 4 milyar $ tutarındaki ihracatının %15’ini oluşturan tarıma dayalı ihracatçı yapısı ve ihraç edilen ürün çeşitliliği, Manisa’nın en güçlü yanlarından birisini oluşturuyor. Türkiye’nin her yıl 400 milyon doların üzerinde ihracat geliri elde ettiği çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin her sezon %90’dan fazlasının Manisa’daki Çiftçilerimiz tarafından üretilmesi, bunun da %85’inin sektörün en modern teknolojisiyle faaliyet gösteren Manisalı İşletmelerimiz tarafından ara malı girmeden ihraç ediliyor olması bunun en belirgin örneklerindendir. Bu ihracatın %85’inin AB Ülkelerine yapılıyor olması da Üretici – Tüccar ve İşletmelerimizin emeğinin ve ulaştığı kalite standardının göstergesidir.

Bu üretim ve ticaret hacmi, sektörün tüm paydaşlarının yoğun emekleriyle elde edilmiş bir başarıdır. Ancak bu aynı zamanda ulaşılan seviyenin korunması ve geliştirilmesi bakımından da ciddi dikkat ve takip gerektiren bir süreçtir.

Sektörün bir diğer başarısı da; Başta AB Pazarının talepleri olmak üzere, değişen kalite standartları ve pestisit kalıntısı limitlerine göre yapılan analizlerle gerekli uygulama güncellemelerinin yıllardır hassasiyetle yerine getirilmesi ve sektörün sorunsuz şekilde üretim ve pazarlama süreçlerine devam etmesi için alınması gereken önlemlerin her sezon uyum içerisinde alınıyor oluşudur.

Üzüm sektöründe sezon başında olumlu gelişmeler yaşandı. Rekoltenin bizzat Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız tarafından Manisa’da açıklanması bir milat oldu. TMO’nun güven veren deneyim düzeyi, alım gücü ve kapasitesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın açıkladığı taban fiyat ile devreye girmesi de yerinde bir karar olmuştur. Önümüzdeki sezonlarda da alım yapmasının Üreticilerimizin ve piyasa dengesinin yararına olacağını düşünüyoruz. TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmuş olması da önemli gelişmelere bir yeni halka daha kazandırmıştır.

Değerli Milletvekillerimiz, İlgili Bakanlık Temsilcilerimiz ve Çalışmalara katkı sağlayan Uzmanlarımızdan oluşan Komisyonumuz, Bağ Alanlarını ve İşleme Tesislerini de kapsayan bir dizi  incelemede bulunmak ve ilgili Kurumlardan bire bir bilgi almak üzere Manisa’dalar. Bizlerde üretim, işleme ve pazarlama süreçleri  ile ilgili tespitlerimizi Komisyon Başkanlığımıza sunduk. 

Ortak amaç Üreticilerimiz, Tüccarlarımız ve İhracatçılarımızdan oluşan sektörün tüm halkalarının  karşılaştıkları sorunların tespiti  ve emeklerinin karşılığını daha iyi  düzeyde bulması yönünde iyileştirici tedbir ve uygulamaların düzenlenmesiyle sektörün sağlıklı şekilde faaliyetlerini sürdürmesi.

Bu kapsamda; Komisyonumuzun gösterdiği hassasiyet için teşekkürlerimizi sunuyor, TBMM’ne sunacakları raporun daha iyi sonuçlara ulaşmamıza büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.

2018 yılı mahsulünün habercisi olarak, bağlarımızda uyanış da başladı. İlk tespitlere göre de verim yüksek görünüyor. Ürettikleri mahsullerle tarımsal ekonomimize kaynak sağlayan tüm Çiftçilerimize, Tüccarımıza ve İhracatçı Üzüm İşletmelerimize de ayrıca sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor, yeni mahsulün hayır ve bereket getirmesini diliyorum.”

Ziyarette konuşan TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu Başkanı İsmail Bilen; “Ülkemizin en önemli tarıma dayalı ihracat ürünleri arasında olan Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü’nün arazideki yerini ve durumunu incelemek için Akademisyen ve Uzman arkadaşlarla beraber Manisa’dayız. Bu da konuya verdiğimiz önemi gösteriyor. Sektörün içinde bulunduğu durumu, alınması gereken tedbirleri ve varsa önerileri, Sektör Temsilcilerimizden alıp raporlayacağız. Hazırlanacak olan raporu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına ve ilgili Bakanlıklara sunacağız" dedi.

Üzüm Tüketimi alışkanlığına da dikkat çeken Bilen "Kendimizin yapmadığı bir şeyi yakınımıza, çevremize alıştırmamız mümkün değil. Kimseye üzümü zorla yediremezsiniz. Bunu sevdirerek yapmamız lazım. Üzüm, hepimizin beslenmesinde büyük bir değer" diye konuştu.