• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
"İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2018" ÖNEMLİ DESTEKLER SUNUYOR!
26 Nisan 2018 Perşembe

 

Manisa Ticaret Borsası ve Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü (SGK) işbirliğinde; Manisa Ticaret Borsası Toplantı Salonun'da *Milli İstihdam Seferberliği 2018 Kapsamında İşletmelere Sağlanacak Teşvikler, *Uygulama ve İstihdam Maliyeti Bakımından İşletmelere Kolaylık Getiren Güncel SGK Hizmetleri ve *Dikkat Edilmesi Gereken Çeşitli Yükümlülükler konu başlıklarında Bilgilendirme Semineri düzenlendi.

Bizzat Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt’un sunumları ile SGK Denetmenlerinin de katılımlarıyla gerçekleştirilen Bilgilendirme Seminerinde;  Manisa Ticaret Borsası’na Üye İşletmelerin halen sosyal güvenlik ve istihdam alanında karşılaştıkları sorunların, taleplerin ve çözüm önerilerinin de doğrudan görüşülmesi imkanı oluştu.

Yeterince faydalanılmayan teşvik mekanizmalarının ön plana çıkarıldığı ve ayrıntılarının anlatıldığı Bilgilendirme Seminerinin sonunda Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt; İşletmelerin tereddüt ve sorun yaşadığı her konuda ayrıca bilgilendirme ve danışmanlık yapmaya hazır olduklarını belirtip, Tüm İşletmeleri hizmet ve teşviklerden yararlanmaya davet etti.

Bilgilendirme Toplantısı’nın, güncel uygulamalar ve kanunlaşan teşvikler hakkında bilgi edinilmesi, bilgi edinilmesi yoluyla faydalanma düzeyinin artacak olması, İşletmelerin işlem yükünün hafifletilmesi, İl düzeyinde karşılaşılan sorunların yerinde çözülmesi, Merkezi düzeyde olanların ise değerlendirilmek üzere yetkililerine bildirilmesi bakımından oldukça faydalı geçtiğini ifade eden Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise İstihdam Seferberliği kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların önemine ilişkin olarak ayrıca şunları belirtti:

“ – Bilindiği üzere son 2 yılımız; Ülkemizde yaşanan terör olaylarıyla, yakın coğrafyamızdaki çatışma bölgelerinin çok çeşitli etkileriyle, ekonomik belirsizlik dönemleriyle psikolojik ve ekonomik olarak oldukça zor geçti! Fakat bu süreçte her türlü zorluğa rağmen İş Dünyamız, istihdam alanı, Milli gelir  ve  ekonomi hacmi üretmeye devam  etti. Hükümetimiz de, İş Dünyasının gücünü ve çeşitli refah göstergelerimize etki eden istihdamımızı koruma ve arttırma hususlarında ekonomimizi ayakta tutan özel sektörümüze yönelik önemli destekler açıkladı.

Hükümetimizin hazırladığı destekler öncesinde, çalışma hayatında ve istihdamda en önemli sıkıntılarımızdan birisi istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik kurumu primlerinin yüksek olmasıydı. Bizi yavaşlatan diğer önemli eksikliğimiz ise nitelikli işgücü teminindeki yetersizlikti. Bu hususları TOBB bünyesindeki Ekonomi Şuralarında sıkça dile getirdik. 2017 yılına ise bu iki sıkıntılı konunun aşılacağı, daha önce benzeri görülmemiş iki destek kararıyla girildi. “İstihdam Seferberliği” kapsamında alınan kararlarla; Özel Sektör-İŞKUR işbirliğinde “İşbaşı Eğitim Programları” ve yine Özel Sektör - SGK işbirliğinde gerçekleştirilen “Artı İstihdam Programı”  uygulamaları, hem İşverenlerimize hem de iş arayan Vatandaşlarımıza çok önemli destek sağladı. Desteklerin iş dünyamızda nasıl uygulanacağı hususunda ise Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğümüzle birlikte sahadan aldığımız bilgilerle ayrıca çalışmalarımız da oldu.

İl Müdürümüz Sayın Yavuz Kurt’un da bizzat bulunduğu toplantılarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı ile toplantılar yaptık. Bu toplantılarda; *Çalışma süreçlerinde iş dünyasına bürokratik işlemler ve dokümantasyon bakımından zaman kaybettiren, *Üretim, ticaret ve istihdam kapasitesini düşürücü maliyet yükleyen, *Fiili çalışma hayatı ile mevzuat arasındaki uyumsuzluklar nedeniyle cezai sorumluluk getiren, özetle ekonomik faaliyet hacmimizi ve verimliliğimizi etkileyen tespitlerimizi aktarma fırsatımız oldu.

İş Dünyasının yükünü hafifletmek ve İstihdam Seferberliğinde Kamu-Özel Sektör İşbirliğini derinleştirmek adına Manisa’da oluşan işbirliği ortamında, desteklerin kendi içinde iyileştirilmesi yönünde de elde ettiğimiz, Ülkemiz Geneline yansıyan kazanımlar oldu. Örnek vermek gerekirse  +1 İstihdam Teşviğinden yararlanma koşulları arasında işe alınacak kişinin en az 6 ay işsiz olması şartı yer alıyordu. Bu sürenin çok uzun olduğunu ve fiilen uygulanması halinde teşviğin istihdam artışına faydasını zayıflatacağını belirtmemiz üzerine koşul, Bakanlık düzeyinde “son 3 ayda 10 günden fazla sigortalı olmamak” şeklinde iyileştirildi.

Cumhurbaşkanımızın, 07 Şubat 2017’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde başlattığı “İstihdam Seferberliği”nden tarihi önemde neticelerin alınmasına istinaden yine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde  Aralık ayında gerçekleştirilen İstihdam Şurası ile İstihdam Seferberliğinde  İkinci  Faz’a geçildi”

Ülkemiz Ekonomisi ve Vatandaşlarımız adına daha iyi sonuçlar alınması için Manisalı Tüm İş Adamlarının, İşletmelerin ilgili Departman Yöneticilerinin ve Uygulayıcılarının Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ile daha sıkı işbirliklerine ve teşviklerden yararlanmaya çağırıldığı Seminerde öne çıkan başlıklar ise aşağıdaki şekilde hazırlanan afişlerle katılımcıların dikkatine sunuldu;