"TARIMSAL MİLLİ GELİRDE AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ"
17 Ocak 2019 Perşembe
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu Tarım ve Hayvancılığın önemi ve Türkiye'deki potansiyeline ilişkin yapmış olduğu değerlendirmesinde “Türkiye'nin tarımsal milli gelirde Avrupa'da birinci, Dünyada ise sekizinci sırada olduğunu” belirtti.
Tarım ve hayvancılığın Ülkemizin kalkınması ve zenginleşmesi yolunda, önemli olduğunu işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye olarak tarım ve hayvancılıkta müthiş bir potansiyele sahibiz. Ülke olarak baktığımızda, tarımsal milli gelirde Avrupa'da birinci, dünyada ise sekizinci sıradayız. Tarım, ülkemizde net döviz kazandırıcı sektördür. Tarım ve hayvancılık sektörümüzü aynen sanayi sektörü gibi küresel rekabete hazırlamalıyız." diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, bu noktada sıkıntı yaşandığının altını çizerek, "Küresel rekabete tarım ve hayvancılığı hazırlamamız lazım. Bunun için yeni politikalara ihtiyaç var. Zira tarım ve hayvancılık başka sektörlere benzemez. Eğer bugün tedbir almazsak 'şimdi ucuz' diye ithal etmeye kalkarsak dışa bağlı hale geliriz. Gıda güvenliğimiz de tehlikeye girer!" değerlendirmesinde bulundu.
- "Üretebilsek satabileceğimiz müthiş bir pazar var"
Dünyanın gelecek dönemde, tarım ve hayvancılığı göz ardı edebilmesinin mümkün olmadığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, bunun sebeplerini şöyle sıraladı:
"Dünyada orta sınıf hızla yükseliyor. Orta sınıf daha çok tüketiyor ve daha çok harcıyor. Her yıl iki Türkiye büyüklüğündeki nüfus orta sınıfa ekleniyor. Yani her yıl 160 milyon kişi orta sınıfa ilave geliyor. Çevre coğrafyamızda, Türkiye'nin etrafında yaklaşık 2 milyarlık nüfus var. 2 milyarlık nüfus yaklaşık 500 milyar dolarlık tarım, gıda ve hayvancılık ürünleri ithal ediyor. Yani çevremizde müthiş bir pazar var. Üretebilsek satabileceğimiz müthiş bir pazar var. Tarım ve hayvancılıkta bütün dünyadaki fiyat artışları diğer ürünlerin fiyat artışından hep üstte. Neden? Nüfus, gelir ve tüketim artıyor. Önümüzdeki dönemde tarım ve hayvancılık yapanlar hep kazanacaklar. Önemini hiçbir zaman yitirmeyecek. Yaşadıkça hepimiz tüketmek zorundayız ve tüm Dünyayı doyurmak da bizim elimizde."