• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Manisa Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzümüne AB Coğrafi İşaret Tescilinin Alınması Konusunda Start Verildi
Manisa Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzümüne AB Coğrafi İşaret Tescilinin Alınması Konusunda Start Verildi29 Ağustos 2019 Perşembe

Manisa Ticaret Borsası ile Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER)'nin iş birliğinde "Manisa'nın Geleceği Sultani Çekirdeksiz Üzümü ve Coğrafi İşaretle Güçlendirilmesi" konulu çalıştay Anemon Otel’de yapıldı.

 

28.Ağustos 2019 tarihinde gerçekleştirilen Çalıştay'ın açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap;  “Büyük emekler vererek tescili aldığımız ve Manisa'ya kazandırdığımız Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü coğrafi işaretimizi menşe adı olarak Ülkemizde tescilini yaparak Manisa'mıza kazandırmış olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Şuan hedefimiz elbette ki Avrupa Birliği Komisyonundan da tescil alabilmek. Bugün burada bir araya gelmemizin yegâne nedenlerinden biri de Coğrafi İşaretimizin denetiminin nasıl yapılacağı ve bundan sonra ki süreçte hepimizi düşen görev ve sorumluk bilincinin oluşmasıdır. Çünkü coğrafi işaretler bir amaç değil bir araçtır” dedi.

 

Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Kayabaşı Özener’de konuşmasında;  “Derneğimizin kuruluş amaçlarından biri de kültürel miras kapsamında olan Coğrafi İşaret üreticilerimizin bilinçlenmesinin sağlanması ve en ileri, en iyi uygulamalarda örnek teşkil edecek projeler üreterek uluslararası standartlarda ürünlerimize değer yaratmaktır. Zira Coğrafi İşaretlerimiz bize atalarımızdan miras değil, birer emanettir ve bu emanetleri en iyi şekilde muhafaza ederek gelecek nesillere bırakmak gerekmektedir. Ülkemizde tescili ve başvuru yapılmış olan 826 ürün mevcut iken AB komisyonu kayıtlarında tescilli ve başvurusu yapılmış olan Bin 706 ürün bulunmaktadır. Böylesi bir zenginliğe sahibiz. Bu zenginliğimizi avantaja çevirmek için gerek üreticilerimiz, gerek kurum kuruluşlar ve gerekse tüm paydaşlar ile birlikte ortak hareket etmemiz gerekmektedir. Bu bağlamda bugün burada “Manisa'nın geleceği Sultani üzümü ve Coğrafi İşaret ile Güçlendirilmesi” Çalıştayımızın verimli geçmesini diliyor katılımlarınız için teşekkür ediyorum" dedi.

 

Sonrasında kürsüye gelen Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; "Bugün Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümümüz için önemli bir adım daha atacağız. Üzümümüz yeni bir yolculuğa, yeni bir serüvene daha başlıyor. İnşallah sonunda da gene nasıl Türkiye'de 418 numarayla coğrafi işaret tescilini aldıysak, ilerleyen zamanlarda da AB Coğrafi İşaret Tescilini gene bir kod numarasıyla alacağız. Üzümümüzün yüzde 85'ini bu topraklarda üretiyoruz. 800.000 dekarın üzerinde bir alanda üretiyoruz. Atalarımız demişler ki; "Bakarsan Bağ, Bakmazsan Dağ Olur". Bu sözün altında çok ciddi bir emek yatıyor. Hakikaten bağcılık diğer tarım işlerinden çok daha farklı ve çok daha emek, bilgi, birikim ve toprağın dilinden anlamak isteyen bir üretim. Dolayısıyla bağcılık böylesine zor. Zahmetli bir işi yapan bu toprakların çiftçileri de ayrı bir kıymetli. Bu ürünün ayrı bir kıymete kavuşması açısından da bugünkü yapılan çalışma çok büyük bir öneme sahip. AB Coğrafi İşaret Tescilinin alınması katma değer üretmede ve markalaşmada çok önemli bir unsur. Çalıştayımızın verimli geçmesini diliyor katılımlarınızdan dolayı herkese teşekkür ediyorum" dedi.

 

Çalıştay'da, Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi İşaretler Uzmanı Şule Pehlivanoğlu "Coğrafi İşaretler Kavramı Türkiye ve Manisa için Önemi", Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Veli Oğuz "Coğrafi İşaretlerin Yerel Kalkınmadaki Önemi", Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Turcan Teker "Manisa Tarımında ve Ekonomisinde Bağcılığın Yeri ve Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü", kısa adı GÜCİSDER olan Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Kayabaşı Özener "Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümünün AB Sürecinde İzlenmesi Gereken Yol Haritası", Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve GÜCİSDER Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk "Tarım ve Kırsal Kalkınmada Coğrafi İşaretlerin Önemi", GÜCİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Yard. Av. Tülay Aktan "Coğrafi İşaretlerin Hak ve Sorumlulukları",  FİSKOBİRLİK Genel Müdür Yrd. Salih Öğütken "Coğrafi İşaretlerde İyi Uygulama Örneği" ve GÜCİSDER Üyesi Dr. Kadriye Şahin "Coğrafi İşaretlerin Yerel Kültür İle İlişkisi" konularında bilgilendirmelerde bulundular.