Türkiye-Almanya Ekonomi Diyaloğu'nda "Karşılıklı Güven ve Ekonomik İşbirliklerinde Devamlılık" Mesajı Ön Plana Çıktı
02 Aralık 2019 Pazartesi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO/TD-IHK) işbirliğinde 28-30 Kasım tarihleri arasında organize edilen bir dizi program dahilinde, M.Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığındaki Türk İş Dünyası Heyeti, Almanya'nın Başkenti Berlin'de Alman İş Dünyası Temsilcileriyle ekonomi, karşılıklı güven ve ticari hacmin arttırılması ekseninde temaslarda bulundu.
Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokol neticesinde 2004 yılında kurulan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TATSO/TD-IHK) 14. Olağan Genel Kurul Toplantısına, TOBB Ticaret Borsaları Konseyi’ni ve Manisa İş Dünyasını temsilen Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap katıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Berlin’de gerçekleştirilen Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) 14. Genel Kurulu’na katıldı.
Hisarcıklıoğlu, Türk-Alman dostluğunun uzun bir tarihi geçmişi olduğunu ve bu dostluğun tarih boyunca çok ciddi meydan okumalara karşı koyduğunu söyledi.
"Dostluğumuzun temelleri çok sağlamdır. Bu sağlam temeller, iş dünyası olarak bize, gelecekte ikili düzeyde, Ortadoğu, Orta Asya, Avrupa ve genel anlamda dünyada geniş birlikte çalışma alanları sunmaktadır." diyen Hisarcıklıoğlu, "Günlük, güncel ve konjonktürel gelişmeler, ilişkilerimizin sağlamlığına zarar veremez.” yorumunu yaptı.
İki ülke arasındaki ilişkilerin iktisadi boyutunun sağlam temele oturduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Almanya'nın, Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı konumunda bulunduğunu ve Türkiye’deki en önemli yatırımcı ülke olduğunu ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli insanların iki ülke arasında köprü görevini yerine getirdiklerine işaret ederek, “Onların, Alman toplumuna ve Alman ekonomisine entegre olmasıyla da gurur duymaktayız. Almanya’da 80 bin Türk girişimci, yıllık 50 milyar avro ciro yapmakta ve 500 bin istihdam sağlamakta.” diye konuştu.
Türkiye’de 7 bin Alman firmasının faaliyet göstererek 120 bin kişiye istihdam sağladığını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de Almanya'nın yatırımı 10 milyar avro civarında. Almanya'nın dış yatırımının 700 milyar avro olduğunu düşünürsek bugün bize gelen bunun sadece yüzde 1’idir. Bundan da şikayetçiyiz. Demek ki alacağımız çok mesafe var.” değerlendirmesinde bulundu.
380 MİLYON AVRO
Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rolf König de Türkiye’ye yatırım yapanın kazandığını belirterek, 1989’da Türkiye’de yaptıkları yatırımdan çok az ciro elde ederken bugün bu cironun 380 milyon avroya ulaştığını kaydetti.
Türk Alman dostluğu için siyaseti konuşmadıklarının altını çizen König, “Bu iki ülkenin yararına siyaset değil iş yaptık.” dedi.
König, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’da çimento fabrikası kurduklarını bildirerek şöyle devam etti: “Dayanışma için Soma’ya gittik. Belediye başkanı bana çimento fabrikası projesi gösterdi. Fransızlar yapacaktı fakat yapmadı. Arkadaşlarımı 3 gün sonra Soma’ya gönderdim. Arsa aldık. Ve çimento fabrikasını kurduk. Türkiye’de yatırım yapan kazanır. Türkiye’ye yatırımı devam edeceğiz. Artı değeri artırmak için yeni ürünler üretmek için çalışmalıyız. Türkiye'nin heyecanlı ve genç nüfusuyla bunu başaracağız.” ifadesini kullandı.
Programa katılan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise gerçekleştirilen toplantı ve görüşmelere ilişkin değerlendirmesinde şunları belirtti:
-“Ülkemizin en büyük ticari partnerlerinden birisi olan ve en fazla İnsanımızın yaşadığı, Dünyanın da en büyük dördüncü ekonomik gücü olan Almanya ile olan ilişkilerimizin her zaman çok büyük önemi bulunmaktadır. Hem Ülkemiz, hem de Almanya’daki Müteşebbis Gurbetçilerimizin ticari kapasitelerinin geliştirilmesi ve bu yönde etkin bir lobi oluşturulabilmesi için iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin kuvvetlendirilmesi de büyük önem taşıyor. Almanya başta Çekirdeksiz Kuru Üzüm ve Konserve Ürünleri ihracatı olmak üzere, Tarıma Dayalı İhracatçı İşletmelerimiz faaliyetleri bakımından, Manisa için de ayrı bir önem ve özellik taşıyor. TİM verilerine göre Almanya, Manisa’nın en fazla ihracat yaptığı 2. ülke. Bu ihracat rakamının içerisinde tarıma dayalı ihracat da önemli bir yer teşkil ediyor. Berlin Programında, Türkiye ve Almanya'nın önde gelen firmaları ve kamu kuruluşlarının katılımıyla yapılan oturumlarda, Tarım ve Tarıma Dayalı Sektörler de dahil, işbirliği potansiyeli karşılıklı olarak ayrıntılarıyla ele alınmaya çalışıldı. Elde edilen sonuçlar ve işbirliği tespitleri TOBB çatısı altında ve heyette yer alan Türk İş Dünyası Temsilcileri tarafından takip edilecek. Manisa Ticaret Borsası olarak Bizler de Berlin temaslarımızdan hareketle, başta Almanya olmak üzere, Manisa’nın AB Ülkeleri ile ticaretinin daha iyi seviyelere nasıl taşınabileceği üzerinde TATSO ile çalışmalarımıza devam edeceğiz.”