BOSNA-HERSEK HEYETİ İLE MANİSA TİCARET BORSASI ARASINDA ?KARŞILIKLI TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİ? ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI
BOSNA-HERSEK HEYETİ İLE MANİSA TİCARET BORSASI ARASINDA  ?KARŞILIKLI TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİ? ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI03 Mart 2016 Perşembe

Bosna Hersek’in yatırım olanaklarını tanıtma ve Türkiye ile ticari ve kültürel bağları geliştirme çalışmaları kapsamında bir dizi ziyaret ve protokol için Manisa’ya gelen; Bosna-Hersek’in iş potansiyeli en güçlü Belediyelerinden birisi olan Donji Vakuf Belediyesi’nin Başkanı Huso Susic, Uluslararası İşbirliği Koordinatörü Sead Ceric, Meclis Üyesi Azrudin Dulovic  (BİGMEV), şehrin önde gelen iş adamlarından Mehmed Kulasin ve  Bosna Hersek İle İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı’nın Yöneticileri 03 Mart 2016 Perşembe günü Manisa Ticaret Borsası’nı ziyaret ettiler.

Bosna Heyetinin Türkiye ve özellikle Manisa ile ilişkilerinde destek aldığı Zafer Kalkınma Ajansı Yetkililerinin ve Manisa Ticaret Borsası Üyesi Firmaların da katıldığı programda, BİGMEV Proje Müdürü Samir Vildiç Bosna Hersek’te yatırım yapılabilecek alanlar hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Yapılan sunumda;

* Ülke topraklarının yüzde 50’sinin tarım arazisi yüzde 48’inin ise orman arazisi olduğu,

* Yüzde 90’ı birinci kalite suya sahip 10 bin kilometre uzunluğunda nehir ve organik tarıma elverişli kıyı topraklarının olduğunu,

* İklimin AB pazarında rekabetçi ürün kategorisinde bulunan böğürtlen, ahududu, kornişon, çilek, erik, elma, üzüm gibi birçok ürüne uygun olduğu,

* Tarımsal üretimde yüzde 50 paya sahip hayvancılık sektörü kapsamında Türkiye’nin Bosna Hersek’ten halen et alım izni bulunduğunu,

* Tekstil sektöründe de hali hazırda Dünyanın önde gelen markaları için üretim yapıldığını,

* Bosna’da her yıl turist sayısında yüzde 20 artış sağlandığı ve buna bağlı olarak otelcilik sektörünün gelişmekte olduğu,

* Enerji sektöründe Ülkede yaklaşık 6 milyar ton linyit kömür rezervi bulunduğu,

* Ülkede rüzgar koridorları ve solar enerji için uygun alanların mevcut olduğunu,

* Ülkenin yüzde 48’inin orman oluşu dolayısıyla ahşap sanayisinde potansiyelin büyüklüğünü sürdürdüğü ve

* Belirtilen tüm üretim konularında kalifiye işgücünün mevcut olduğu öne çıkan yatırıma açık alanlar oldu.

Bosna Hersek Hükümeti’nin kalkınma politikaları kapsamında; “ *Şirket ortaklıkları ve stratejik işbirlikleri, *Fason üretim, *Özelleştirme fırsatları, *Sıfırdan yeni yatırımlar, *Balkanlara ve Avrupa’ya ihracat” konularında yerli ve yabancı şirketlere sağladığı teşviklerin de görüşüldüğü programa ilişkin değerlendirmede bulunan Donji Vakuf Belediye Başkanı Husa Susic, programın amacının “Bosna Hersek’in yatırım olanaklarını tanıtmak ve Türk İş Dünyası ile karşılıklı kazanma ilişkisi çerçevesinde ticari ortaklıklar kurmak için Manisa Ticaret Borsası ile işbirliği oluşturmak” olduğunu ifade ederek, yerinde inceleme yapılması ve iş görüşmelerinin  güçlendirilmesi için Manisa Ticaret Borsası’nı Bosna Hersek’e davet etti.

Heyete ev sahipliği yapan Manisa Ticaret Borsası’nı temsilen, gerçekleştirilen programa ilişkin bir değerlendirmede bulunan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Bilgin ise şunları belirtti;

“Öncelikle; Bosna Hersek’in yatırım olanaklarını tanıtmak ve Türk İş Dünyası ile kazan - kazan ilişkisi çerçevesinde ticari ortaklıklar kurmak için düzenlenen bu programa göstermiş oldukları hassasiyet dolayısıyla Bosna Hersek Heyetine teşekkürlerimizi sunuyorum.

Bosna Hersek ile ülkemiz arasında kültür, gönül ve karşılıklı güven bağı bulunmakta.Ticari ilişkilerin artması ile bu bağlar daha da güçlenecektir. Manisa Ticaret Borsası olarak, Üyelerimizin ticari faaliyetlerinde, Onlara yeni fırsat alanları bulmak da öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda, Manisa ve Bosna Hersek arasında ekonomik işbirlikleri oluşturmak, Üyelerimiz açısından da faydalı sonuçlar doğuracaktır. Elde edilecek her başarılı sonucun, Kardeş Ülke Bosna Hersek’e de fayda sağlaması ise bizleri ayrıca memnun edecektir.

Aslında Ziraat Bankasının Bosna Hersek’te bulunan 24 Şubesi, KOSGEB’in yatırım incelemeleri ile ilgili çalışmalara vermiş olduğu çeşitli destekler ve BİGMEV’in üstlenmiş olduğu misyon ile işbirliği ortamının altyapısı önemli ölçüde oluşmuş durumda. Bu bakımdan Borsamız da; *Türkiye’den Bosna Hersek’e yatırımın arttırılması, *Karşılıklı ticaretin gelişmesi, ve *İş Dünyaları arasında sürdürülebilir ilişkilerin kurulması ile ilgili olan bu buluşmayı dikkate alarak, ortak proje imkanı sunan sektörleri incelemeye ve somut bağlantı kurma çalışmalarına Kurumsal olarak devam edecek.”

Görüşülen diğer sektörel ve ekonomik konuların da değerlendirilmesi neticesinde; Manisa Ticaret Borsası, Zafer Kalkınma Ajansı, Donji Vakuf Belediyesi ve BİGMEV ortaklığında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi hususunda karşılıklı çalışmaların sistemli olarak başlatılması kararına varıldı.

BOSNA HERSEK BİLGİLENDİRME SUNUMU İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ