• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ'nden YAPILANDIRMA ÇAĞRISI!
MANİSA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ'nden YAPILANDIRMA ÇAĞRISI!06 Temmuz 2018 Cuma
 
 
Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt; İşverenlerin SGK’na olan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezaları ile sigortalıların isteğe bağlı Ek 5 tarım sigortası, BAĞ-KUR prim borçları ve ihya tutarlarına uygun koşullarla uygulanacak Yapılandırmanın detayları ve avantajları hakkında bilgilendirmede bulunarak, ilgili İşverenleri ve Manisalıları yapılandırmadan faydalanmaya çağırdı!
 
 
            Yavuz Kurt açıklamasında, yapılandırmanın SGK’nun alacak stokunun eritilmesi, devletle barışarak temiz bir sayfanın açılması, işverenlerin geçmiş dönemlere ait prim borçları sebebiyle katlanmak zorunda oldukları finansman yükünün azaltılması ayrıca prim borçlarını ödemek veya ihya etmek suretiyle emekliliğe hak kazanacaklar için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.
 
Başvurular İçin Son Gün 31 Temmuz
Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018. Tüm vatandaşlarımız bu tarihe kadar il ve ilçelerimizde kurulu merkez müdürlüklerimize başvuruda bulunabilirler. İşverenlerimiz ayrıca e-Sigorta yoluyla www.sgk.gov.tr web adresi üzerinden elektronik ortamda da başvuru yapabilirler.
 
Yapılandırma Kapsamında Olan Borçlar
İşverenlerimizin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezası, damga vergisi, 31/03/2018 tarihinden önce bitirilmiş olan ihale ve inşaat işyerlerine ait eksik işçilikten kaynaklı sigorta prim borçları, esnaflarımızın, avukatların, mimar, mühendis, doktor ve şirket sahiplerinin 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta prim borçları, isteğe bağlı, Ek-5 (Tarım), Ek-6 (Taksi ve dolmuş şoförleri), sigortalılık statülerinden kaynaklanan prim borçları yapılandırma kapsamına alınıyor. Ayrıca fazla ve yersiz ödendiği tespit edilen gelir ve aylıklara ilişkin borçlarda yapılandırılabilecek.
 
İdari Para Cezaları Nasıl Yapılandırılacak?
İPC’lerin, %50’si ile gecikme cezaları ve zamları siliniyor! Buna göre, 31/3/2018 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olup henüz ödenmemiş olan cezaların % 50’si ile işleyen gecikme cezaları ve zamları silinecek. Bunun yerine, kalan ceza tutarı ile bunun üzerinden Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın peşin ya da taksitle ödenmesi yeterli olacak.
 
Borcumu Kaç Taksitte Ödeyebilirim?
Yapılandırılan borçlar peşin ödenebileceği gibi 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte de ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödeneceğinden vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı da sağlanmış olacak.
 
İlk Taksitimi Ya da Peşin Ödememi Ne Zamana Kadar Yapmalıyım?
Yapılandırma hakkını kaybetmemek için vadeli ödeme seçeneğini tercih edenlerin ilk taksitini, peşin ödemeyi tercih edenlerinse peşin ödemelerini en geç 31 Ağustos 2018 tarihine kadar yapmaları gerekiyor. Yapılandırmadan faydalanmaya devam etmek için ilk iki taksit süresinde ödenmeli. Bu sebeple, ağustos ayındaki ilk ve ekim ayındaki ikinci taksitin süresinde ödenmemesi halinde yapılandırma hakkı kaybedilecektir.
 
Borcumu Yapılandırırsam Ne Avantajım Olacak?
Borç asıllarına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı silinerek yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak çok daha avantajlı koşullarla yeniden faiz hesaplanacaktır. Hesaplanan tutar peşin ya da taksitler halinde ödenebilecektir.
 
Borcun Peşin Ödenmesi Halinde % 90 İndirim Fırsatı Var
Borcun 31 Ağustos 2018 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde, borç aslına ilave Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan %90 oranında indirim yapılacaktır. Borcun ikinci taksitin ödenmesi esnasında yani 31 Ekim 2018 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde de, borç aslına ilave Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan %50 oranında indirim yapılacaktır.
 
BAĞ-KUR’luların Geçmiş Dönem Prim Borçları İHYA Ediliyor
Köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan tescilleri yapıldığı hâlde prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş ve 18/5/2018 itibarıyla ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine müracaat ederek, durdurulan sigortalılık sürelerini, durdurulan dönemdeki şartlar üzerinden ihya edebileceklerdir. Burada en önemli fırsat durdurulan sürelerin primlerinin ait oldukları günün şartları üzerinden ödenecek olmasıdır. İhya bedelleri 31 Ağustos 2018 tarihine kadar bir seferde yani peşin olarak ödenecektir. Vatandaşlarımızı ihya tutarlarını neredeyse yarı yarıya indiren bu imkândan faydalanmaya davet ediyoruz.
 
GSS Prim Borçları da Yapılandırılıyor
2018 Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin genel sağlık sigortası prim borçları 31/12/2018 tarihine kadar gecikme zamsız ve faizsiz ödenebilecektir. Ayrıca, genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup ta gelir testine hiç başvurmayanlar 30/11/2018 tarihine kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurduklarında, yapılacak gelir testiyle ikamet ettikleri hanede kişi başına düşen gelirlerinin asgari ücretin üçte birinden (676,50.-TL) az olduğunun tespit edilmesi halinde GSS prim borçları silinecektir.
 
Emeklilerin Birikmiş SGDP Borçları Siliniyor
İşçi, esnaf ya da memur emeklilerinin, emekli olduktan sonra BAĞ-KUR kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle, bir başka deyişle işyeri açmış olmaları sebebiyle birikmiş olan SGDP borçları sigortalıların müracaatına gerek olmadan silinecektir.