Türkiye-Almanya Ekonomi Diyaloğu'nda "Karşılıklı Güven ve Ekonomik İşbirliklerinde Devamlılık" Mesajı Ön Plana Çıktı
17 Eylül 2018 Pazartesi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO/TD-IHK) işbirliğinde 13-15 Eylül tarihleri arasında organize edilen bir dizi program dahilinde, M.Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığındaki Türk İş Dünyası Heyeti, Almanya'nın Başkenti Berlin'de Alman İş Dünyası Temsilcileriyle ekonomi, karşılıklı güven ve ticari hacmin arttırılması ekseninde temaslarda bulundu.
Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokol neticesinde 2004 yılında kurulan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TATSO/TD-IHK) 13. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nin ziyaret edilmesi ve Türkiye-Almanya Ekonomi Diyaloğu Toplantısı başlıkları altında gerçekleştirilen Programa, TOBB Ticaret Borsaları Konseyi’ni ve Manisa İş Dünyasını temsilen Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap katıldı.
Türkiye ve Almanya’nın, Avrupa’nın iki önemli ekonomik gücü olduğunun ve popülizmin iş dünyasının önünde engel teşkil etmemesi gerektiğinin vurgulandığı Türkiye-Almanya Ekonomi Diyaloğu Toplantısında ise iki Ülkenin İş Adamlarının yoğun katılımı ile bu iki gücün karşılıklı olarak taşıdığı fırsatların sürdürülmesi ve genişletilmesi üzerinde duruldu.
“Ticaret Hacmi 35 Milyar Avro”
Türkiye-Almanya Ekonomi Diyaloğu Toplantısındaki konuşmasında, Almanya’nın Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 35 milyar Avro olduğunu söyledi. Aynı zamanda Almanya’nın, Türkiye’nin en önemli yatırımcı Ülkesi olduğuna da dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Halen 7 bin 110 Alman sermayeli şirket, Türkiye’de faaliyet göstermektedir. 2002-2017 arasında Almanya’dan Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım tutarı 8 milyar Avroya ulaşmıştır. Aynı dönemde Türkiye’den Almanya’ya 2 milyar avro civarında doğrudan yatırım gerçekleşmiştir” dedi.
"Türkiye’ye Güvenmeye Devam Edin"
Türkiye’nin Avrupa ile entegre hale gelmiş olmasının, bulunduğumuz dönemde hem Türkiye, hem de başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa için önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, " İki ülkenin ekonomisi birbiriyle iç içe. Beraber çalışırsak, kazanırız. Yani gerçekten birbirimizin ortağı durumundayız, birbirimize destek olup birlikte kazanmalıyız. İş birliğimizi, ticaretimizi artırmaya devam edelim. Alman iş adamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya davet ediyorum. Dostluğumuz ve ortaklığımız köklü. Bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar, yarının kazananları olacak. Türkiye’ye güvenmeye devam edin!” mesajını verdi.
“Karşılıklı Güven En Önemli Faktör”
Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Başkanı Eric Schweitzer de Türkiye-Almanya Ekonomi Diyaloğu gibi buluşmaların önemine dikkat çekti. İş insanları için önemli olanın refah, istikrar ve barış olduğunu vurgulayan Schweitzer, birbirine güvenmenin de bunların arasındaki en önemli olan faktör olduğunu belirtti.
"Alman İş İnsanları Türkiye'ye İlgilerini Kaybetmedi"
Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da ekonomik diyalog toplantısının önemine işaret ederek, “Türklerin ve Almanların daha fazla konuşması ve diyalog içinde olması gerekiyor. İlişkilerimiz son birkaç yıldır zorlu sınavlardan geçti. İlişkilerin zor döneminde bile Alman iş insanlarının Türkiye'ye ilgilerini kaybetmedi” dedi. İlişkilerde başlayan normalleşme sürecinin yapılacak ziyaretlerle daha da ivme kazanacağını kaydeden Aydın, Türkiye'nin iş ve yatırım potansiyelinin Almanya'da daha iyi bilinirliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Programa katılan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise gerçekleştirilen toplantı ve görüşmelere ilişkin değerlendirmesinde şunları belirtti:
-“Ülkemizin en büyük ticari partnerlerinden birisi olan ve en fazla İnsanımızın yaşadığı, Dünyanın da en büyük dördüncü ekonomik gücü olan Almanya ile olan ilişkilerimizin her zaman çok büyük önemi bulunmaktadır. Hem Ülkemiz, hem de Almanya’daki Müteşebbis Gurbetçilerimizin ticari kapasitelerinin geliştirilmesi ve bu yönde etkin bir lobi oluşturulabilmesi için iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin kuvvetlendirilmesi de büyük önem taşıyor. Almanya başta Çekirdeksiz Kuru Üzüm ve Konserve Ürünleri ihracatı olmak üzere, Tarıma Dayalı İhracatçı İşletmelerimiz faaliyetleri bakımından, Manisa için de ayrı bir önem ve özellik taşıyor. Ağustos sonu TİM verilerine göre Almanya, Manisa’nın en fazla ihracat yaptığı 2. ülke. Bu ihracat rakamının içerisinde tarıma dayalı ihracat da önemli bir yer teşkil ediyor. Berlin Programında, Türkiye ve Almanya'nın önde gelen firmaları ve kamu kuruluşlarının katılımıyla yapılan oturumlarda, Tarım ve Tarıma Dayalı Sektörler de dahil, işbirliği potansiyeli karşılıklı olarak ayrıntılarıyla ele alınmaya çalışıldı. Elde edilen sonuçlar ve işbirliği tespitleri TOBB çatısı altında ve heyette yer alan Türk İş Dünyası Temsilcileri tarafından takip edilecek. Manisa Ticaret Borsası olarak Bizler de Berlin temaslarımızdan hareketle, başta Almanya olmak üzere, Manisa’nın AB Ülkeleri ile ticaretinin daha iyi seviyelere nasıl taşınabileceği üzerinde TATSO ile çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Erdoğan ve Albayrak da Ziyaret Edecek
TOBB'un Almanya temaslarını Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Albayrak'ın ziyaretleri izleyecek. Önce Bakan Albayrak'ın, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'da siyaset, diplomasi, ekonomi ve güvenlik alanlarında görüşmeler yapması ve çeşitli anlaşmalara imza atması bekleniyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da yine Türk İş Dünyası Temsilcileri ile birlikte bu ziyaretlere katılması öngörülüyor.