• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA; İHRACATI'NIN BEŞTE BİRİNİ YAPTIĞI ALMANYA İLE TİCARİ İLİŞKİLERİNİ DERİNLEŞTİRECEK
MANİSA; İHRACATI'NIN BEŞTE BİRİNİ YAPTIĞI ALMANYA İLE  TİCARİ İLİŞKİLERİNİ DERİNLEŞTİRECEK09 Ekim 2018 Salı

 

Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokolle kurulan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TATSO/TD-IHK) Genel Sekreteri Dr. Okan Özoğlu, Türkiye ve Almanya arasındaki ticari ilişkinin Manisa’daki potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen ziyaret programı kapsamında Manisa Ticaret Borsası Yönetimi ile bir araya geldi.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Cahit Yayman, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Şenay, Meclis Üyeleri Alper Özgür, Kenan Unat ve Murat Büyükşahin’in ev sahipliğinde gerçekleşen istişare toplantısında, Manisa’nın Almanya ile ticaret hacmi, tarıma dayalı sanayide ve karşılıklı ticarette Manisalı İşletmeler lehine potansiyelin Kurumsal İşbirliği ve sürekli iletişim ile nasıl daha iyi seviyelere taşınabileceği üzerinde duruldu.

Ülkemizin en büyük ticari partnerlerinden birisi olan ve en fazla İnsanımızın yaşadığı, Dünyanın da en büyük dördüncü ekonomik gücü olan Almanya ile olan ilişkilerimizin her zaman büyük önem taşıdığını belirten Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, toplantının Manisa özeline  ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede ise şunları belirtti:

-“ Başta Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Kurutulmuş Diğer Sebze/Meyve ve Konserve Ürünleri İhracatı olmak üzere, Tarıma Dayalı İhracatçı İşletmelerimizin faaliyetleri bakımından Almanya, Manisa için de ayrı bir önem ve özellik taşıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 2017 yılında Manisa’nın toplam ihracatı 4 milyar dolar ve bunun 726 milyon dolarlık kısmını Almanya’ya yapmışız. Yani Manisa büyük bir oranla, ihracatının beşte birini Almanya’ya gerçekleştiriyor. Manisa’nın Ülkemize kazandırdığı bu Milli Gelir’in yaklaşık %15’ini ise Tarıma Dayalı Sanayi Üretimi teşkil ediyor.

13-15 Eylül tarihleri arasında, Berlin’deki Türkiye-Almanya Ekonomi Diyaloğu temaslarımızda da Sayın Genel Sekreter Dr. Okan Özoğlu ve TD-IHK Yönetimiyle Manisa’nın potansiyelini görüşmüştük. Bugün de Kendileri Manisamızı ziyaret ederek,  Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın yürütmüş olduğu çalışmalar ile Manisalı İşletmelerimize sağlayabilecekleri hizmetler hakkında ayrıntılı bilgiler verdiler.  Bizler de TATSO/TD-IHK ile karşılıklı yatırım ilişkileri, ihracatta çeşitlilik ve hacim artışı, Almanya pazarına girişte vergi ve iş hukuku gibi alanlarda danışmanlık, fuar organizasyonları ve Alman İşletmelerle birebir iş görüşmeleri gibi hususlarda, çalışmalarımızı derinleştirerek devam ettireceğiz.”

Ticaret Savaşlarının konuşulduğu Dünya’da ve pek çok istikrarsızlığı barındıran yakın coğrafya koşullarında, İhracatçı yapısını güçlendirmesinin, Türkiye’nin büyük ekonomi hedeflerinin önüne çıkan sorunlarda çıkış yollarından birisi olduğunu belirten Genel Sekreter Dr. Okan Özoğlu ise Manisa izlenimlerine ilişkin olarak şunları belirtti:

-“ Manisa Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 8nci ili, tarıma dayalı iç ticaret üretimi hacmi ise ilk 10 içerisinde. Elbette Manisa’da ekonomiyi ve ticari ilişkileri görüşmek istememiz tesadüf ya da bir ihtimal üzerinden hareket etmek değil. Borsa Başkanımız Sayın Sadık Özkasap ile İş Dünyasını temsilen katıldıkları Berlin Programımızda da görüştük. Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerindeki eş zamanlı gelişim, girişimci varlığı, ürün ve üretim çeşitliliği, bilinçli üretim, kalite odaklılık ve işletmecilikte modern teknoloji kullanımı gibi Başkanımızın aktardığı pek çok özelliği ile her iki Ülkeye de daha fazlasını kazandıracak bir potansiyel. Bizler de Manisa’da edindiğimiz bilgilerle Alman İşletmelere, Türkiye’ye güvenmeye devam edin diyecek, karşılıklı ticari işbirliği ve ortaklıkların artması için Borsamızın da sağlayacağı imkanlarla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”