26 Kasım 2018 Pazartesi
Borsamız Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın sahadan elde edilen tespitlerle Türk Eximbank / Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile yapmış olduğu görüşmelerde ilettiği ve ayrıca TOBB Ekonomi Şuraları ve TOBB Borsalar Konseyi Toplantılarında ilgili Bakanlıklara gerekçeleriyle aktardığı, “Tarım Ürünleri İhracatçılarına sezon başlarındaki üreticiden yoğun alım dönemlerinde, yeni ve daha hızlı bir uygulamayla finansman desteği verilmesi talebi”, gelinen nihai aşamada Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından geçtiğimiz günlerde Türk Eximbank'ın yeni başlattığı “Mevsimsel Kredi Destek Programı” adıyla kamuoyuna açıklandı.
T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank'ın yeni başlattığı Mevsimsel Kredi Destek Programı ile yıl sonuna kadar pamuk, incir, üzüm, zeytin, fındık, kayısı ve diğer tarım ürünleri ihracatı yapan işletmelere 200 milyon dolar ilave finansman sağlayacağını bildirdi.
Pekcan, yazılı açıklamasında, istihdam ve sanayide stratejik öneme sahip tarım sektörünün, gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye dış ticaretinde önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Tarım sektörüne ve ihracata artı değer kazandırılması amacıyla, Türk Eximbank'ın tarıma dayalı ürün ihracatının finansmanında daha etkili olmasının kararlaştırıldığını ifade eden Pekcan, bu kapsamda sektörde özellikle mevsimsel alımlar ve alım dönemleri itibarıyla finansmana ihtiyacın yoğun olduğu dönemler için "Mevsimsel Kredi Destek Programı"nın uygulamaya konulduğunu vurguladı.
Pekcan, ayrıca şunları kaydetti: -“Bu Program kapsamda tarım ürünleri ihracatçılarımızın Türk Eximbank'tan kredi taleplerine öncelik verilecek ve önümüzdeki yıllarda Mevsimsel Kredi Destek Programı uygulamasına devam edilerek, tarım sektörüne kullandırılan kredilerin toplam krediler içindeki payı artırılacak.”
Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise yeni programa ilişkin değerlendirmesinde şunları belirtti:
-“Manisa’da tarıma dayalı sanayi ve ihracat alanında faaliyet gösteren İşletmelerimizin, Manisa ve Ülkemiz ihracatı adına üstlendikleri yurtdışı siparişlerinin üretim süreçlerinin zamanında işlemesiyle kusursuz teslim edilmesi, böylece Türk İhracatçısına duyulan güvenin korunması ve pazarın rakip ülkelere kaptırılmadan genişletilmesi bakımından, sezon başlarındaki mevsimsel alımlar kritik öneme sahiptir. İhracatçılarımızın bu yoğun dönemlerdeki ciroları yüksek olsa da kar marjları düşüktür. Üreticiden büyük miktarlarda alım yapılmasını zorunlu kılan, üreticilere de ürün bedellerinin bekletilmeden ödenmesinin üreticilerin de ihtiyaçları bakımından gerekli ve prensip kabul edildiği bu dönemlerde, döngünün öz kaynaklarla sağlanabilmesi genellikle mümkün olamamaktadır. Bu durum mevsimsel ve hızlı sonuç alınması gereken finansman ihtiyacını, bu ihtiyacın bankacılık sistemi üzerinden karşılanması ise ciddi finansman maliyetlerini doğurmaktadır. İşte tam bu noktada; Özellikle dış piyasalar ile rekabet ortamında, Türk Eximbank’ın ihracat sektörüne sunduğu destek hem nicelik, hem de nitelik olarak çok önemlidir.
Bizler de bu tespitlerimizi, Üye ziyaretlerimizden de edindiğimiz teyit edici bilgilerle, özellikle son 1 yıldır Türk Eximbank Genel Müdürü Sayın Adnan Yıldırım’a ve ilgili Bakanlıklarımıza çeşitli toplantılarda ve kurumsal temaslarımızda yazılı ve sözlü olarak talep halinde aktarma ve takip etme gayreti içerisinde olduk. Elde edilen sonuç ise Manisa’nın ihracatçı kimliğini teşvik edici oldu. Türk Eximbank Genel Müdürü Sayın Adnan Yıldırım’a, T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a ve destek veren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığımıza teşekkür ediyor, “Mevsimsel Kredi Destek Programı”nı İhracatçı Üyelerimizin dikkatine sunuyoruz.”