• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
2019 DÖNEMİ HUBUBAT ALIM FİYATLARI
2019 DÖNEMİ HUBUBAT ALIM FİYATLARI06 Mayıs 2019 Pazartesi

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğünce, ülke genelindeki yaklaşık 270 iş yerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda hububat alımı yapılacak.

Ülkemizde hububat hasadının Mayıs ayının ikinci yarısında başlaması öngörülmektedir. TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 270 iş yerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık 80 nokta) alım faaliyeti gösterecek.

Lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti, ton başına 25 lira nakliye desteği, araç başına da 25 lira analiz desteği sağlamış olacaklar. Ayrıca depo kira ücreti desteğinin yanında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin yüzde 75'ine kadar sıfır faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı ile peşin ödeme gibi avantajlara da kavuşmuş olacaklar.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak. ÇKS'ye kayıtlı olmayan kesimler ise, üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla, stoklarındaki ürünü 1 Kasım'dan itibaren TMO'ya satabilecek.

ALIM FİYATLARI

Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacak ve böylece üreticinin ton başına ilave 9,4 lira kazancı olacak.

2018 yılında ton başına bin elli (1.050) lira olarak açıklanan kırmızı/beyaz sert ekmeklik buğday fiyatı bu yıl yüzde 29 artışla ton başına bin üç yüz elli (1.350) lira olarak belirlendi.

Buğdayın kalitesine göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca yüzde 4'e kadar ilave fiyat uygulanacak. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına bin dört yüz (1.400) lirayı geçecek. Bu fiyatlara ilave olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından buğdayda ton başına 100 lira prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri de yapılacak.

Kırmızı/beyaz sert ekmeklik buğday için ton başına belirlenen bin üç yüz elli (1.350) lira alım fiyatı, bakanlıkça verilen yaklaşık 200 lira prim ve diğer desteklerle birlikte ton başına bin beş yüz elli (1.550) liraya kadar yükseliyor. Açıklanan bu fiyatla üretici maliyete göre yüzde 41, yani ton başına 450 lira gelir elde etmiş olacak.

2018 yılında ton başına bin yüz (1.100) lira olarak açıklanan makarnalık buğday fiyatı ise yüzde 32 artışla ton başına bin dört yüz elli (1.450) lira olarak belirlendi. Geçen yıl ton başına 825 lira olarak açıklanan arpa fiyatı da yüzde 33 artışla bin yüz (1.100) lira oldu. Geçen yıl ton başına 800 lira olan çavdar, yulaf ve tritikale fiyatı 2019'da yüzde 28 artışla ton başına bin 25 lira olarak belirlendi.

 

 

Kaynak: T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı