• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA KADIN İSTİHDAMINA KATKI SAĞLAYAN İŞVERENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA KADIN İSTİHDAMINA KATKI SAĞLAYAN İŞVERENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ16 Mayıs 2019 Perşembe

Manisa Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında kadın istihdamına katkı sağlayan ve düzenli prim ödeyen işverenler ödüllendirdi. Ayrıca 1947 yılından bu yana körüklü çizme imalatı yapan ve 2018 yılında Manisa’da yılın ahisi seçilen İbrahim Ethem Karakaş’a kaybolmaya yüz tutmuş bu mesleği yaşatması adına Manisa Vali Yardımcısı Abdullah Etil tarafından plaket takdim edildi.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap’ın da katıldığı Ödül törenine Manisa Vali Yardımcıları Abdullah Etil, Ahmet Yılmaz, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Vergi Dairesi Başkanı Ramazan Yaşar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, Manisa Defterdarı Şenol Gezer, Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanı Funda Solak, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz,  Manisa Muhasebeciler Odası Başkanı İsmet Taner ve İşverenler katıldı.

Manisa Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Yavuz Kurt, Manisa’nın nüfus yoğunluğu bakımından ülkemizin 14. ili, finansal gelişmişlik endeksi bakımından ilk 20 il arasında yer aldığını belirtti. Kurt, “Gelişen sanayimiz ve bereketli topraklarımız ile ülkemizin gayri safi milli hasılası içerisinde çok önemli bir paya sahibiz. Her vesile ile iftihar duyduğumuz Organize Sanayi Bölgemizin dış ticaret hacmi 2018 senesinde 50 milyarın da üzerine çıktı. İlimizdeki işçi, esnaf ve memur statüsünde sosyal güvenlik şemsiyesi altında çalışan sigortalılarımızın sayısı da 402 bini aşmış durumda. İl nüfusumuzun yüzde 28’i aktif, sigortalı çalışanımız  durumunda” dedi. 

Manisa’nın gelişen Türkiye’nin kalkınma hamlesine dinamik ve üretken gücüyle katkı sunan bir cazibe merkezi olarak yükseldiğini vurgulayan Kurt, bu ekonomik değerlerin oluşmasında işverenlerinin katkısının yadsınamaz olduğunu dile getirdi.

Kurt, “2008 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformu ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tek çatı altında toplanmış, farklı sigortalılık statüleri arasında büyük ölçüde norm ve standart birliği sağlanmıştır.Bugün gelinen noktada SGK, insanlarımızın beklentilerine en optimal çözümleri sunan, ülkemizin ekonomik ve demografik değişimine uygun biçimde geleceği rasyonel planlayan, sürdürülebilir ve aynı zamanda tatminkar sosyal güvenlik hizmeti veren ve teknolojik dönüşümü gerçekleştiren bir Kurum olmayı başarmıştır.   SGK, ana misyonu olan sigortalama işlemlerinin yürütümü, emeklilik sistemlerinin yönetimi, sağlık hizmetlerinin finansmanı ve kayıt dışı istihdamla mücadelenin yanında, son on yılda uygulamaya koyduğu teşvik ve destek politikaları ile sosyal güvenliğin yaygınlaştırılması, işsizlikle mücadele ve yatırım ortamının iyileştirilmesinde de üzerine düşen stratejik görevi gayret ve inançla yerine getirmektedir. Prim oranlarının makul seviyelere çekilerek, iş gücü maliyetlerinin düşürülmesiyle, kayıt dışılıkla mücadelede, haksız rekabetin önlenmesinde, engelli, kadın ve genç işsizlerimiz gibi dezavantajlı grupların istihdamında ve işsizlikle mücadelede etkin bir rol oynanmaktadır” dedi.

SGK olarak 15 ayrı teşvik uygulamasıyla iş gücü piyasasının canlanmasına ve istihdam maliyetlerinin aşağıya çekilmesine katkı sağladıklarını vurgulayan Kurt sözlerini şöyle sürdürdü: “Manisa’da sadece 2019 yılı Mart ayında işçi istihdam eden sanayicimize, küçük ve orta boylu işletmelere ve esnafımıza 50 milyonun üzerinde prim teşviki sağlandı. Kadın ve genç işçi istihdamından, araştırma geliştirme faaliyetlerine, kültür yatırımlarından, imalat ve bilişim sektörüne kadar çok farklı alanlarda teşvik olanaklarımız bulunuyor. Teşviklerin yeni yatırımlara ve istihdama ilham kaynağı olduğuna inanıyorum. Kurum olarak bu sene üzerinde durduğumuz en önemli çalışma alanlarından biride istihdam seferberliği. İstihdam seferberliğinin ilki 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından TOBB ekonomi şurasında başlatılmış,  2017 Ocak ayında yüzde 13,1 seviyelerinde olan işsizlik, 2017 sonunda yüzde 10,8’e gerilemişti. Bu seferberlik ile 2017 yılında 1.5 milyon ilave istihdam gerçekleşti ve Türkiye ekonomisi aynı dönemde 7.4 büyüdü. Yakalanan bu başarı, işverenlerimizin ve vatandaşlarımızın Türk ekonomisine olan güveni ve yatırım kararlılığının bir eseriydi. Bu başarının 2019’da da tekrarlanmasını can-ı gönülden diliyor ve bu uğurda durup dinlenmeden çalışıyoruz.”

SGK olarak kadın, engelli ve genç işsiz gibi dezavantajlı grupların istihdamını fevkalade önemsiyor ve bu alanda yaratılan istihdamı teşvikler eliyle daha fazla desteklediklerini kaydeden Kurt, “Şu an bu salonu dolduran iş dünyamızın siz değerli temsilcilerine bu alanda da sağlamış olduğunuz istihdam ve duyarlılık için bilhassa teşekkür ediyorum.  Özellikle kadınlarımızın ekonomik hayata üretken bir güç olarak dâhil olmalarının, aile ekonomisine katkı sağlamalarının geçim sıkıntılarını bir nebze daha gidererek toplumsal dengelenmeye de fayda sağladığını düşünüyorum. Kadınlarımızın maharetli ellerinde dünyanın ve ülkemizin daha yaşanabilir bir yer olacağına da gönülden inanıyorum.  Diğer yandan, bu yıl ki istihdam törenimizde unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği, yarım asrı aşkın bir süredir yaşatan bir zanaatkârımızı da ödüllendirmek istedik. Bizleri kırmayarak bugün aramızda olan Ahi İbrahim Etmem Karakaş amcamıza da hoş geldiniz diyor, hünerli ve cefakâr ellerinden öpüyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Manisa Merkez ve ilçelerinde 2018 yılında en fazla kadın istihdamı sağlayan; Saruhanlı’dan Osman Akça Tarım Ürünleri, Turgutlu’dan Baggi Tekstil, Soma’dan Alternatif Tasarım Sağlık, Selendi’den Mahmut Kaya Süt Ürünleri,  Sarıgöl’den Nehir Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Salihli’den Zumdieck Konserve Dondurulmuş Gıda, Kula’dan Ayışığı Tekstil, Kırkağaç’tan Sedat Altay Gıda, Köprübaşı’ndan İlhan Sarı Organik Zeytin Çiftliği, Gördes’ten Meta Nikel madencilik, Gölmarmara’dan Gökay Tekstil, Alaşehir’den Tariş Üzüm Satış Kooperatifleri, Akhisar’dan TYH Uluslar arası Tekstil, Ahmetli’den Korhan Pazarlama, Manisa Merkez’den Vestel firmalarına, aralarında Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap’ın da bulunduğu Protokol Üyeleri tarafından plaket takdim edildi.