• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
"3. TARIM ŞURASI'NDA GELECEĞİN PROJEKSİYONU MASAYA YATIRILDI"
18 Temmuz 2019 Perşembe

Toplantıya Manisa Valisi Ahmet Deniz, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Sektör Paydaşı Kurum ve Kuruluşların Yönetici ve Temsilcileri ile Üreticiler katıldı.

Toplantıda katılımcılara Manisa tarımı, su ürünleri üretimi, tarımsal işletmeler ve sektöre yapılan desteklemeler ve verilen hibeler hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk açılış konuşmasında, Tarım Şurasında Türkiye ve Manisa açısından stratejik olduğu düşüncesiyle seçilen konu başlıkları üzerinden yapılacak tespitlerin, Ülke Tarımının yol haritasının belirlenmesinde önemli birer kaynak oluşturacağını ifade etti.

 

 

TARIM ORTAK SERMAYEMİZ!

Tarım Reformu Genel Müdürü Yardımcısı Dr. Metin Türker ise konuşmasında tarımın dünya genelindeki öneminden söz etti. Türk ekonomisine büyük katkı sağlayan Tarımsal Sanayinin gelişmesi adına Bakanlık olarak çalışma yaptıklarını söyleyen Türker, “Gıda öyle bir hale geldi ki savunma sanayinin önüne geçti. Bu nedenle tarım ve gıda sadece Bakanlığımızın sorumluluğunda olan bir konu değildir. Tüm paydaşların, tüm yaşayanların ortak sermayesidir. Arazi kullanım planlaması başta olmak üzere pek çok konuda önemli çalışmalar yapmamız gerekiyor.” dedi.

GELECEK TARIM VE TURİZMDE!

Manisa Valisi Ahmet Deniz’de ‘Turizm ve Tarım’ın dünya genelindeki ekonomi stratejileri arasında en az teknoloji kadar çok öne çıktığını söyledi. Vali Ahmet Deniz konuşmasında ayrıca şunları belirtti: “Dünya değişti ama gıdaya olan talep azalmadı. Çünkü insanın hayatını devam ettirebilmesi için beslenmeye ihtiyacı var. Bu yüzden tarım insanlığın ilk çağlarından itibaren hep önemliydi. Dünya nüfusu 7,71 milyar. Özellikle Çin ve Hindistan’da ciddi bir nüfus artışı, bunun yanında da gelir artışı var. Nüfus ve gelir arttıkça daha iyi ve sağlıklı beslenmek için insanlar gıdaya yönelecekler. Ülkemiz ve Manisa açısından sanayinin önemi zaten çok büyük. Ancak gelecekte tarım ve turizm daha da önemli hale gelecek!

2023’te 500 Milyar dolar ihracat hedefi koyduk, bu hedeflerin içerisinde tarımı daha ön plana çıkarmalıyız. Şu anda 20 Milyar Dolar civarında olan ihracatımızı 40 – 50 Milyar Dolar yapabiliriz.   Manisa, Türkiye’nin gözbebeği bir şehir. Hem sanayi hem de tarım alanında çok güzel tesislerin yapılmış olmasından gurur duyuyorum. Yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımızı doğru yönlendirerek ve Devletimizin teşviklerini anlatarak mevcut tesislerimizin sayısını arttırmalıyız”

3. Tarım Şurasında, Küçükbaş Hayvancılık, Büyükbaş Hayvancılık, Kanatlı, Su Ürünleri ve Arıcılık, Gıda Üretimi ve Güvenilirliği, Yem Üretimi ve Güvenilirliği, Bağ, Zeytin, Sebze ve Diğer Meyveler, Endüstri Bitkileri, Hububat ve Yem Bitkileri, Tarımsal Örgütler, Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Finansman, Mera, Toprak ve Su Kaynakları, Orman, Doğa Koruma ve Milli Parklar konu başlıklarında oluşturulan çalışma gruplarında, Manisa Ticaret Borsası adına Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ersaygı, Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Ali Yılmaz ve Meclis Üyesi Alper Özgür yer aldı.

TEMEL EKONOMİ STRATEJİLERİ, TARIM VE TARIMA DAYALI ALANDA DA GEÇERLİLİK VE SÜREKLİ ARTAN BİR ÖNEM TAŞIYOR! 

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap’ta çalışma Manisa’nın tarıma dayalı ticareti, sanayisi ve ekonomisi hakkında bilgilendirme yaptı.

Özkasap yaptığı değerlendirmede ayrıca; *Kendi kendine yeterlilikle büyüme, *İhracatta hacim ve çeşitliliğin yükseltilmesi, *Dünya standartlarında markalaşmanın artması, *Üretim ve işlemede meslekî faaliyetlerinin desteklenmesi, *Genç ve Kadın Müteşebbisliğin gelişmesi, *KOBİ ölçeğinde yatırım ve proje sayısının artması ve *Tüm bu hususlarda çalışma ortamının iyileştirilmesinin Tarım ve Tarıma Dayalı Ekonomide de temel strateji unsurları dahilinde olması gerektiğine dikkat çekti.

Toplantıda, tarım ve hayvancılık konusundaki mevcut durum, tarımın güçlü ve zayıf yönleri, geleceğe yönelik hedef ve stratejileri değerlendirildi. Çalışma gruplarında oluşturulan rapor ve sonuçların T.C. Tarım ve Orman Bakanlığına sunulacağı aktarıldı.