Borsamız ve Manisa TSO Ev Sahipliğinde Sosyal Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
07 Ekim 2013 Pazartesi
Manisa Ticaret Borsası ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde sosyal güvenlik bilgilendirme toplantısı gerçekleşti.
Manisa Kültür Merkezi Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürü Murat Saygı, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun katıldı.
TOBB ve SGK işbirliğinde Türkiye’nin belli illerinde düzenlenen toplantıda katılımcılara SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı Sosyal Güvenlik Uzmanı A.Zübeyde Dikeçoğlu, kayıtdışı istihdamla mücadelede yenilikçi yöntemlerini, SGK İşverenler Prim Daire Başkanlığı Şube Müdür Vekili İbrahim Karatepe, sosyal güvenlikte teşvik uygulamalarını, SGK İşverenler Prim Daire Başkanlığı Sosyal Güvenlik Uzmanı Meryem Dündar Şimşek, Sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında işveren uygulamalarını, ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İSG Uzman Yardımcısı Cemal Burak Yaşaroğlu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulaması ve işverene getirdiği yükümlülüklerini katılımcılara anlattı.
Toplantının her bölümünde konuşmacılar sunumlarının ardından, toplantıya katılan katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürü Murat Saygı, “Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Sosyal güvenlik kişileri gelecek altına alıyor. İlimizde vatandaşların yüzde 98.6’sı sosyal güvenlik kapsamında. İlimiz sanayisi ve tarımıyla güçlü bir kent. Bu kapsamda değişime ayak uydurmak ve en iyi hizmeti vermeye çalışmalıyız. Bu toplantıda İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yeni yükümlülükleri anlatılacak. Ben Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası’na teşekkür ediyorum” dedi.
Son yıllarda her çalışma hayatında tüm bu faktörleri içerir şekilde büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu vurgulayan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise, “Plan ve programa dayalı modern bir sosyal güvenlik sisteminin yeniden kurulması için ülkemizde sosyal güvenlik reformu başlatılmış sistemin ayrıca bütüncül, eşitlikçi ve adil olabilmesi için bu özellikleri önemli ölçüde yerine getiremeyen SGK, bağkur ve benzeri çoklu sosyal güvenlik yapısı terk edilmiştir. SGK çatısı altında içinde bulunduğumuz yeni dönemde, sosyal güvenlik sistemimizin karşılaştığı pek çok sorun mevzuat yenilikleri, teknoloji yatırımları ve yeni bir kurum vizyonuyla çözülmeye çalışılmaktadır. Yenilikçi yöntemler ile kayıtdışı istihdamla mücadele işletmelerimizin verimliliğini ve rekabetşartlarını doğrudan ilgilendiren kayıt dışılıkta her anlamda yasa ve yönetmeliklere uygunçalışan işletmelerimizin maliyet yükünü hafifletmeyi temel alan sosyal güvenlikte teşvik uygulamalarısosyal güvenlik mevzuatı kapsamında işveren uygulamaları iş sağlığı ve güvenliği kanunu uygulaması ve işverene getirdiği yükümlülükler halen önemle ve büyük bir titizlikle üzerinde durmamız gereken konu başlıklarımızdır” ifadelerini kullandı.
Kayıtdışılığın ekonominin kanayan yarası olduğunu belirten Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, "Ekonomiye, rekabete, sosyal güvenlik sistemine, gelir dağılımına, etik değerlere ve daha başka birçok konuya olumsuz etkisi var. İşverenlerimiz açısından kayıt dışı istihdamla kayıtlı istihdam yapan işletmeler arasında bir haksız rekabetin olduğunu görüyoruz. Sigortalı işçi istihdam eden işverenler sigortasız işçi istihdam eden işverenlere göre dezavantajlı konuma düşüyorlar. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre türkiye genelinde istihdam edilenlerin sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlılık durumu Nisan 2013 verilerine göre yüzde 62.4, yani kayıt dışı istihdam yüzde 37,6, çalışan sayısı olarak 9 milyon’un üzerinde kişiye tekabül ediyor. SGK verilerine göre günde yaklaşık 200 iş kazası meydana geliyor, 4 vatandaşımızı iş kazalarında kaybediyoruz, bir çok çalışanımız da iş göremez hale geliyor. Konun uzmanlarına göre, gerekli önlemler alındığında iş kazalarının yüzde 98‘i, meslek hastalıklarının ise yüzde 100’ü önlenebilir niteliktedir” şeklinde konuştu.