• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
Manisa'da 'Üretimden ihracata üzüm' konuşuldu
Manisa'da 'Üretimden ihracata üzüm' konuşuldu28 Şubat 2020 Cuma

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü organizasyonunda Manisa’nın Salihli ilçesinde “Üretimden ihracata üzüm” konulu panel düzenlendi.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap’ın da katıldığı panele; Manisa Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Balık, Salihli İlçe Emniyet Müdürü Sayım Başaran, Salihli İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mehmet Alşen, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, siyasi parti temsilcileri, üreticiler ve ihracatçılar katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Üzüm bölgemizde herkes tarafından yakinen bilinen bir üründür. İlimizde yaklaşık 800 bin dekar alanda üretimi yapılan ve yaklaşık 600 milyon dolarlık ihracata konu olan üzüm, ülkemiz için stratejik bir ürün olup kıymetli tarımsal bir üründür” dedi.

Üzümün bakım ve emek isteyen bir ürün olduğunu belirten Öztürk, “Yeni bir sezon başlıyor, baharla birlikte bağlarımız uyanmaya başlayacak. Bugünden bu paneli düzenliyoruz ki, ihracata konu olan ürünü bugünden iyi çalışmak içindir. Çünkü üzümü ihracat yaptığımız ülkeler nazlı ülkelerdir. Her yıl istek ve talepleri arttığı gibi, bizde bu pazar ve alıcılara istedikleri ürünü hazırlamak durumundayız” dedi.

 

“Üzüm bölgemizin önemli ihracat ürünüdür”

Manisa’da tarım ve özellikle üzümün önemli olduğunu ifade eden Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, “Çünkü ülkemizin üzüm üretiminde Manisa birinci sırada yer alırken, kuru üzümde ise Salihli ilk sırada yer almaktadır. Salihli Ovamızda üreticiler beyaz altın pamuğu terk edip, üzüme yöneldi” diye konuştu.

Bağcılığın Manisa, Salihli ve ülkemizin önemli ekonomik tarımsal ürünlerin başında geldiğini anlatan Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam ise “Salihli’de 120 bin dekar alanda bağcılık yapılmaktadır. 2019 yılında ilçemizde 45 bin ton kuru üzüm, 20 bin ton ise sofralık üzüm yetiştirilmiştir. Üretilen kuru ve sofralık ürünlerin tamamına yakını ise ihracat edilip, Manisa ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlamıştır” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından panelistler sunumlarını gerçekleştirdi.

Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ahmet Altındişli modaretörlüğünde “Üretimden ihracata üzüm” paneli gerçekleştirilirken, panele konuşmacı olarak Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Kuru Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Birol Celep, Yaş Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünden Dr.Dilek Poyraz, Bağcılık Araştırma Enstitüsünden Dr.Oğuzhan Soltekin ve Kuru Meyve İhracatçılar Birliğinden Ziraat Mühendisi Oğuz Aşıcıoğlu katıldı.

Panelistler, katılımcılara üzümün üretilmesinden, ihracatına kadar dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgiler aktardı.

 

Toplantı ile ilgili konuşan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap; "Doğal koşullarda çok ciddi olumsuzluklar yaşanmadığı sürece hem yaş meyve hem de kuru meyve ihracatında ülkemize en çok kazandıran ürünlerinin başında üzüm gelmektedir. Bu milli gelir kaynağının alt yapısında, üreticilerimizin, tüccarlarımızın, üzüm işletmelerimizin ve ihracatçılarımızın ilgili resmi kurum ve meslek kuruluşlarımızın uzman kadrolarının ve elbette akademisyenlerimizin yoğun emek ve çabaları yer almaktadır.Ortak amacımız Ülkemize ve insanımıza kazandırmak ve hep birlikte bunu daha üst seviyelere çıkarmaktır. Bu ortak amaç doğrultusunda gösterilen hassasiyet ve sağlanılan birliktelik ortamı için sizlere teşekkür ediyorum.