• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PANELİ YAPILDI
CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PANELİ YAPILDI29 Kasım 2013 Cuma

 

Panelde açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi "Sofralık üzümde Türkiye'de 1.sıradayız. İlimizin bu kadar önemli ürünlerinden bir kaç tanesi üzüm yetiştiriciliği de Türkiye'nin yüzde 90 üretiliyor. 1 milyon beş yüz bin üretimimiz bulunmaktadır. 250 bin ton kuru üzümün 200 bin tonunu ihraç ettik. Bu yıl çeşitli nedenlerle yaşamış olduğumuz doğal afetler sonucunda bir takım kayıplar meydana gelmiştir. İlimizde 334 bin dekarlık alanda 19 bin çiftçiyi etkileyen doğal afetler. 3831 çiftçinin bir yıl borçları ertelendi. Bunun yanında TARSİM kanalıyla birlikte sigorta yapılan çiftçilere büyük bir kısmı ödendi. yaklaşık olarak 91 bin TL ödeme yapılacaktır. toplam. 115 bin milyon TL hibe desteği yaptık. 2006 yılında 6 bin 2013 37 bin dekara ulaşmıştır. İlimizin bu denli üretim isteği bizleri çok mutlu etmiştir. 5 milyon fidan desteği verdik." dedi.

Cevizin sağlık ve ekonomi yönünden çok önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, "Manisa'da hala büyük bir potansiyele hakim olduğu araştırmalar neticesinde tespit edildi. Ceviz yetiştirilmesi için istişarelere başlandı. Manisa tarım ürünleri ihracatında sürekli gelişmektedir. üretilen çekirdeksiz sultaniye üzümü, kırmızı et, yumurta konserve sektörnde oldugu gibi pek çok ürünün gıda sanayisine girdiği teşkil olmuştur. Türkiyenin 500 milyon dolar üzerinde ihracat geliri elde ettiği kuru üzümün Manisa'da olması bunun en belirli özelliğidir. bu duygu ve düşüncelerle bugun aramızda bulunan bilgi ve düşünceleriyle çok önemli katkı sağlayacak olan değerli hocalarımıza yeni ekonomik hamleyiş başlatacak olan işletmelerimize, bu işin takipçisi olan kurum ve kuruluşlarımıza başarılar diliyorum" diye konuştu.

Daha sonra kürsüye sırasıyla AK Parti Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ ve  Hüseyin Tanrıverdi söz aldı. Konuşmaların tamamlanmasından sonra konu ile ilgili profesörler sunumlarını yaptılar.Panel soru cevap kısmı ile sona erdi.

 

 

 

29.11.2013 -Manisa Ticaret Borsası